Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Sherlock Holmes na prelome rokov dominuje. Kinám vo filme režiséra Guya Ritchieho, kde si túto úlohu druhýkrát vychutnáva Robert Downey jr., a dominuje aj šedej internetovej diváckej zóne. Presne na Nový rok mala premiéru druhá séria aktualizačného televízneho seriálu Sherlock, ktorým britská verejnoprávna televízia BBC opäť raz vytrela zrak všetkým skeptikom.

Nový Sherlock totiž vzal tento stodvadsaťpäťročný fenomén a aktualizoval ho nevídaným a ťažko predstaviteľným spôsobom.
Sherlocka viktoriánskeho Anglicka pozná každý, existujú stovky adaptácií ctiacich kánon. Napokon, svojráznou parafrázou je aj filmový Sherlock Holmes Guya Ritchieho, ktorý ho síce predstavuje ako viac-menej akčného hrdinu a zbavuje ho prizmy salónneho detektíva, avšak i on sa odohráva vtedy a tam.
Televízny Sherlock, kvôli ktorému sa učia sťahovať filmy z internetu aj ľudia, ktorých by to prv ani len nenapadlo, je nový tým, že sa neodohráva vtedy a tam, ale tu a teraz. Sherlock v ňom pôsobí mladistvejšie, už nie je mužom v zrelom veku, ktorého definujúcimi vonkajším atribútmi sú fajka a čudesná čapica, ale mladým mužom tak okolo tridsiatky, ktorého viac ako fajka a čiapka, hoci aj na ne dôjde, charakterizuje smartphone. Smskujúci Sherlock, ktorého Dr. Watson je veteránom z Afganistanu a vedie mu populárny blog. Na papieri to môže pôsobiť až smiešne, funguje to však výnimočne dobre. Fundament – osobitý charakter hlavného hrdinu, umenie dedukcie ako jeho ústredná superschopnosť a spoludefinujúce okolie totiž zostali, ba dokonca, keď Sherlockovi pomáhajú technológie, pôsobí uveriteľnejšie.
V konečnom dôsledku tak má nový Sherlock k tomu úplne pôvodnému, literárnemu, Doyleovmu, azda najbližšie zo všetkých adaptácií vôbec. Podstatným faktom jeho existencie je totiž aj tu, obrazne i doslova, obrovská fanúšikovská základňa, ktorú tvorcovia v  druhej sérii veľmi dobre zúročili. Veľmi podstatnú funkciu v nej zastáva internet, ako miesto, ktoré Sherlocka „urobilo“. Len hŕstka fanúšikov ho videla normálne v telke, drvivá väčšina si k nemu našla cestu cez internet. Tam sa sťahujú nové epizódy pár hodín po televíznej premiére, tam sú do druhého dňa urobené titulky, tam sa diskutuje a tak ďalej. A Sherlock o tom vie a hrdo sa k tomu hlási.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite