Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.do pozornosti

.časopis .hudba

.do pozornosti

.do pozornosti

VÝSTAVA UNDERGROUND FOR HOUSEWIVES

PONDELOK 1. OKTÓBER
V bratislavskom Dizajn štúdiu ÚĽUV-u sa v pondelok otvára výstava dvoch mladých výtvarníčok – Slovenky (a speváčky skupiny Noise Cut) Betty K. Majerníkovej a Nemky Steffany Klemp. Umelkyne predvedú svoju najnovšiu tvorbu, inšpirovanú okrem iného aj tradičnými ľudovými remeselnými postupmi. Obe študovali šperk v nemeckom Triere i na bratislavskej VŠVU a okrem individuálnej tvorby urobili aj niekoľko „spoločných“ diel, ktoré vystavovali doma i v zahraničí.

TANEC NEDERLANDS DANS THEATER II
UTOROK 2. OKTÓBER
Po prvý raz v histórii sa divákom na Slovensku predstaví Nederlands Dans Theater (NDT) z Holandska, ktorý je jedným z najvýznamnejších tanečných súborov súčasnosti a jeho predstavenia uviedli v divadlách na celom svete. NDT vznikol v roku 1959 a v rokoch 1974 –1999 ho umelecky profiloval svetoznámy choreograf  českého pôvodu Jiří Kylián. V SND v Bratislave diváci uvidia Kyliánove choreografie Sleepless, Chapeau a 27’52’’ v podaní juniorskej časti súboru.

MUZIKÁL MAMMA MIA!
UTOROK – NEDEĽA 2. – 7. OKTÓBER
Celosvetovo známy muzikál založený na skladbách skupiny Abba bude mať slovenskú premiéru v bratislavskej Inchebe. V rámci medzinárodného turné zaznie v každom zo siedmich slovenských predstavení 22 skladieb od švédskych klasikov pop music. Libreto  rozpráva o živote na malom gréckom ostrove, kde nevesta v predvečer svadby privádza na ostrov troch mužov, ktorí sa mihli životom jej matky pred dvadsiatimi rokmi a snaží sa zistiť, kto z nich je jej otcom.

HUDBA SLOBODNÁ EURÓPA
STREDA – SOBOTA 3. – 6. OKTÓBER
Punkrocková skupina Slobodná Európa sa vybrala na miniatúrne jesenné turné, ktoré sa začne v stredu v pražskom klube Futurum music bar a pokračovať bude na Slovensku. Vo štvrtok 4. októbra zahrajú Whisky a jeho kamaráti v bratislavskom klube Randal, v piatok 5. októbra v breznianskej Bombure a v sobotu 6. októbra v novozámockom motorkárskom klube Intruders music club, kde sa k nim pridajú miestne kapely ZNT a The Curwy. Veľa piva a ostrý zvuk!

OPERA MADAMA BUTTERFLY
PIATOK 5. OKTÓBER
Opera SND v Bratislave uvedie nové naštudovanie opery Madama Butterfly od Giacoma Pucciniho. Réžie sa ujal Peter Konwitschny, ktorý býva označovaný za najväčšieho operného režiséra súčasnosti. V jeho podaní sa Pucciniho japonská tragédia stáva šokujúco aktuálnym posolstvom o ľudských vzťahoch a medzikultúrnych konfliktoch. Hudobné naštudovanie má na starosti Oliver Dohnányi, v hlavne úlohe budú alternovať Adriana Kohútková, Eva Jenisová a Jana Doležílková.

FESTIVAL NUJAZZDAYZ_FM 2007
PIATOK – SOBOTA 5. – 6. OKTÓBER
Počas prvého októbrového víkendu sa v Bratislave odohrá ďalší ročník festivalu mladej hudby Nu Jazz Dayz_FM. V špeciálne upravenej hale A na výstavisku Incheba sa postupne predstavia domáce skupiny Foolcut, New Folder a 100 múch a zopár atraktívnych hostí zo zahraničia. Medzi nimi sú rakúske trio Cidequa, Nina Hynes s Fabienom Leseurom, Dan Bárta s projektom Illustratosphere a elektronické projekty Boozoo Bajou, The Hi-Fly Orchestra a britský DJ Food.

CHARITA RADNIČKINE TRHY
PIATOK – SOBOTA 5. – 6.OKTÓBER
Na nádvorí Starej radnice v Bratislave môžete počas víkendu navštíviť Radničkine trhy s výrobkami z chránených dielní a zariadení sociálnych služieb, ktoré sa konajú pod záštitou primátora Andreja Ďurkovského. Okrem výrobkov zdravotne postihnutých ľudí, medzi ktorými sú diela z hliny, papiera, textilné hračky, keramika, drôtené ozdoby, tkané tašky a koberce, pohľadnice, tričká a iné úžitkové a umecké predmety, čaká na návštevníkov aj sprievodný umelecký program.

FESTIVAL SLNKOFEST_FM
PIATOK – SOBOTA 5. – 6.OKTÓBER
Druhý ročník Slnkofestu, festivalu, na ktorom hrajú skupiny a interpreti nahrávajúci pre nezávislé hudobné vydavateľstvo Slnko Records, sa bude konať na východe Slovenska. Hlavným pódiom bude nový popradský klub Zóna, kde v piatok vystúpi Soňa Horňáková so Slide & Udu a Sanyland a v sobotu Trojka Zuzany Homolovej a Tu v dome. Počas nasledujúcich októbrových víkendov vystúpia aj ďalšie „slnečné kapely“ – budeme vás o nich včas informovať.

KINO KLIATBA ZLATÉHO KVETU
V podvečer slávnosti sa čínsky cisár neočakávane vracia s princom Jai domov, aby oslávil sviatky s rodinou. Keďže vzťahy medzi cisárom a chorľavou cisárovnou sú chladné, je to zámienka falošná. Cisárovná a jej nevlastný syn, korunný princ Wan, udržiavajú už roky nezákonný pomer. Wan však chce z paláca ujsť s dcérou cisárskeho lekára. Ak chcete vedieť ako to dopadne, máte dôvod ísť do kina.
Man cheng jin dai huang jin jia (Hongkong/Čína, 2006)
Réžia: Yimou Zhang. Hrajú: Chow Yun Fat, Li Gong, Jay Chou.

FILM POSLEDNÁ LÉGIA
Keď sa Rímska ríša rozpadá, mladý Romulus Augustus opúšťa mesto a začína nebezpečnú cestu, aby vytvoril légiu verných, ktorá dostane meno Posledná légia. Tento príbeh z antického Ríma objasňuje korene legendy o kráľovi Artušovi a jeho zázračnom meči Excalibur. Výpravný film so slávnymi hercami a veľkolepými exteriérmi sa nakrúcal aj na Slovensku (Spišský hrad, Červený kameň).
The Last Legion (USA/VB/Franc., 2007)
Réžia: Doug Lefler. Hrajú: Colin Firth, Ben Kingsley    

FILM NABÚCHANÁ
Špecialista na „rodinné komédie“ Judd Apatow nakrútil film o mladej žene, ktorá nechtiac otehotnela práve v deň svojho kariérneho vzostupu po tom, ako sa opitá vyspala s najväčším úbožiakom, čo sa jej priplietol do cesty. Ak si myslíte, že na tejto téme nie je nič smiešne, mali by ste vedieť, že Nabúchaná je vraj jedným z najväčších a najpríjemnejších filmových prekvapení tohto roku. Ó, aký rok!
Knocked Up (USA, 2007)
Réžia: Judd Apatow. Hrajú: Seth Rogen, Katherine Heigl    

FILM GRINDHOUSE – AUTO ZABIJAK
V prvom filme z projektu Grindhouse režisér Quentin Tarantino predstavuje Kurta Russela ako vraždiaceho maniaka za volantom, ktorý nepozná zľutovanie. Do cesty sa mu pripletie nič netušiaca Jungle Julia, najlepšia dídžejka v meste, ktorá sa chystá na dámsku jazdu so svojimi dvoma kamarátkami. Aj keď jednu z malých úloh hrá Eli Roth, slovenský pop tentoraz neodznie, hoci Kaskadér by sa celkom hodil…
Grindhouse – Death Proof (USA, 2007)
Réžia: Quentin Tarantino. Hrajú: Kurt Russell, Rosario Dawson, Eli Roth    

.vladimír Potančok, .peter Konečný
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite