Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krízový manažér Mitt Romney

.časopis .profil

Iowa je štát, ktorý začína každé americké prezidentské primárky. Tu sa ukáže prvý víťaz tohto dlhodobého volebného procesu, na konci ktorého je nominačný zjazd, kde strana vyberie svojho kandidáta do boja o Biely dom. Prvým víťazom v roku 2012 je Mitt Romney.

Mitt Romney nemá nomináciu ešte ani zďaleka istú. Iowa je síce začas stredobodom pozornosti Spojených štátov, ale nemá povesť štátu, kde by sa nezvratne „vyrábali“ prezidentskí kandidáti. Romney ani nezvíťazil s presvedčivým náskokom. Získal 24,6 percenta hlasov a hneď za ním je Rick Santorum, ktorý ich má 24,5 percenta. Mitt Romney zvíťazil iba o osem hlasov, zostáva však pre republikánov jedným z najsľubnejších kandidátov. Energie má dosť, primárky sa len začínajú a on chce vyhrať. Veľmi.

.mladý mormón vo Francúzsku
Willard Mitt Romney sa narodil v roku 1947 v Detroite v štáte Michigan ako štvrté dieťa svojich rodičov. Vyrastal v hmotne zabezpečenej rodine, jeho otec bol významným manažérom v automobilovom priemysle. Romneyho predkovia niekoľko generácií patrili k Cirkvi Ježiša Krista svätých posledných dní – k mormónom. Jeho otec bol trikrát guvernérom Michiganu a Mitt mu pomáhal pri kampani a slúžil pri jeho úrade ako stážista. Na škole pútal pozornosť skôr živou povahou a priateľským vystupovaním než prospechom či športovými výkonmi.
Rok navštevoval Stanford University a v júli roku 1966 odišiel na 30 mesiacov do Francúzska. Podriadil sa tak tradícii, ktorá určuje, že mladí mormóni majú ako 19-roční prerušiť štúdium a venovať sa misii. Obracať Francúzov na prísnu vieru, ktorá zakazuje piť alkohol, nebolo jednoduché. Prekonal však frustráciu a dosiahol medzi misionármi významné postavenie. Jeho sila vôle a osobný šarm zapôsobili a koncom roku 1968, keď sa jeho misia uzavrela, riadil 175 iných misionárov. Dodnes tvrdí, že pobyt v sekulárnom Francúzsku jeho vieru neoslabil, ale práve prehĺbil. Po návrate v roku 1969 sa Mitt Romney oženil so svojou dávnejšou láskou Ann Daviesovou a nastúpil na Brigham Young University. Už v roku 1970 sa im narodil prvý potomok, v roku 1971 nasledoval ďalší a potom ešte traja. Ann a Mitt Romneyovci majú päť synov.

.kľukatá cesta do politiky
Rodinná tradícia pomohla Mittovi predznamenať priamu dráhu politika. Jeho otec George Romney bol nielen guvernérom Michiganu, ale v roku 1968 sa usiloval získať nomináciu Republikánskej strany do prezidentských volieb. (Neuspel, a napokon pracoval pre kampaň víťazného Richarda Nixona.) Mitt Romney sa však najskôr uplatnil v biznise. Dlhé roky pôsobil vo firme Bain & Company, konzultačnej a manažérskej spoločnosti, ktorá viedla firmy svojich klientov často z ťažkých finančných situácií k úspechu. Aj tu sa uplatnil Romneyho prístup, ktorého podstatou je viera vo svoje schopnosti, silná vízia a presviedčanie iných.
Mitt Romney sa prvý raz pokúsil získať volenú politickú pozíciu v roku 1994. So senátorom Tedom Kennedym, starším, skúsenejším, ale aj politicky opotrebovanejším zápasil o masssachusettské kreslo v Senáte. Víťazstvo napriek veľkým očakávaniam nevybojoval a vrátil sa do súkromného sektora. Svojmu bratovi vtedy povedal: „Už nikdy nechcem kandidovať, ak nemôžem vyhrať.“
Reputáciu si pred verejnosťou napokon vybudoval, keď vzal na svoje plecia vedenie Zimných olympijských hier 2002 v Salt Lake City. Zo stratového projektu urobil úspešný a o tejto praktickej ukážke krízového manažmentu napísal aj knihu. V novembri 2002 sa na vlne popularity doviezol na post guvernéra štátu Massachusetts – prvá politická méta bola pokorená.

.republikán pekne uprostred
O tú najvyššiu sa bude pokúšať už druhý raz. S prezidentskými primárkami má jednu skúsenosť – v roku 2008 v nich neuspel. Na porovnanie, vtedy v Iowe skončil ako druhý za Mikom Huckabeem a kampaň uzavrel už 7. februára. (Svoju podporu dal Johnovi McCainovi.) Odvtedy panovalo v politických kruhoch presvedčenie, že Mitt Romney to ešte skúsi.
Dnes mu možno pomôže celková dezilúzia Američanov, ktorí veľmi nedôverujú úradujúcemu prezidentovi. Dúfajú, že ich niekto vyvedie z krízy. Mitt Romney sa spolieha na svoju reputáciu krízového manažéra, ktorý už dokázal, že vie zo straty vyrobiť zisk. Nikdy sa neprofiloval ako príliš pravicový republikán, verejne popieral nostalgiu za reaganovskou a bushovskou érou, jeho sociálny konzervativizmus je skôr opatrný. Hoci opakovane zdôrazňoval pro-life stanovisko, ako politik odmieta „vnucovať svoje postoje iným“. Umiernený je aj v otázke kontroly zbraní. Je naklonený voľnému trhu, nezabúda však, že časť voličov sa ho momentálne obáva, a tak hovorí aj o potrebe regulácie. Svoju vieru predkladá Američanom ako všeobecný hodnotový rámec, nezdôrazňuje odlišnosti mormónskeho náboženstva. Mitt Romney sa zatiaľ riadi receptom – byť tým stredovým republikánom, ktorý odradí čo najmenej ľudí. Iowa mu dala za pravdu, to však nemusí nič znamenať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite