Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Klimatickí extrémisti

.bjørn Lomborg .časopis

Napriek niektorým omylom je Medzivládny panel OSN pre klimatické zmeny (IPCC) pomerne spoľahlivým zdrojom rozumných a zodpovedných odhadov v inak fanfarónskej debate. Rozumné odhady sa, bohužiaľ, nedostanú do bleskových správ. Podľa IPCC sa napríklad morská hladina zvýši do konca tohto storočia o relatívne zvládnuteľných 18-59 centimetrov, pričom médiá a aktivisti pravidelne tvrdia, že by sme mali očakávať vzostup o niekoľko metrov.

Nová správa IPCC konštatovala, že globálne otepľovanie by znamenalo väčší počet extrémne teplých dní, ale zároveň poukázala na menší počet extrémne chladných dní. A keďže takmer na všetkých miestach zemegule zomrie každý rok v dôsledku nízkych teplôt viac ľudí než v dôsledku teplôt vysokých, bude celkovým výsledkom globálneho otepľovania menší počet úmrtí vplyvom teplotných extrémov. Ľudia, ktorí nezomrú, sa však, žiaľ, do správ nedostanú.
Denník Christian Science Monitor sa v novembri zameral na zistenie IPCC o hurikánoch, ktorých sila a frekvencia sa dáva do súvislosti s globálnym otepľovaním. Titulok hlásal: „Varovanie pred klimatickými zmenami: pripravte sa na väčšie vlny horúčav a silnejšie búrky". Ale hoci správa IPCC naznačuje, že sa maximálna rýchlosť hurikánov môže zvýšiť, zároveň predpovedá, že celkový počet tropických hurikánov sa môže znížiť.
Značné množstvo dôkazov tiež naznačuje, že globálne otepľovanie spôsobuje vyššie zrážky. Tak sa globálnym otepľovaním vysvetlili ničivé záplavy v Pakistane, Austrálii a Thajsku. IPCC však hovorí niečo iné: dôkazy nemôžu spoľahlivo určiť, či zvýšené zrážky mali skutočne vplyv na veľkosť a početnosť záplav.
Zvýšené zrážky majú navyše aj pozitívne dopady – predovšetkým smädnému svetu prinášajú viac sladkej vody. Približne dve miliardy ľudí dnes trpí nedostatkom vody. Tento údaj by sa len v dôsledku rastúceho počtu obyvateľov na zemeguli mohol ku koncu storočia zvýšiť zhruba na tri miliardy osôb. Väčšie zrážky spôsobené globálnym otepľovaním však s najväčšou pravdepodobnosťou zrazia skutočné hodnoty približne na 1,7 miliardy.
Desivé historky o klíme sa opierajú o jednoduchý výklad: viac CO2 znamená väčšie ekologické škody a väčší počet mŕtvych – a jediným riešením je znížiť emisie uhlíka. To je síce chytľavé politické posolstvo, ale pomýlené. Globálne oteplenie spôsobí, že niektoré javy – napríklad vlny horúčav alebo rýchlosti hurikánov – začnú byť extrémnejšie, zatiaľ čo iné javy – napríklad vlny chladného počasia alebo frekvencia hurikánov – sa stanú menej extrémnymi.
Najnovšia správa IPCC ukazuje, prečo posledný neúspech snahy o uzatvorenie rozsiahlej klimatickej zmluvy vôbec nie je zlou správou.

Copyright: Project Syndicate, 2011
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite