Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kultúra 2011 .doma

.časopis .bilancia

Phurikane, afterPhurikane
Pred desiatimi rokmi vznikol projekt Phurikane giľa, v roku 2009 vzniklo afterPhurikane, tento rok vyšiel spevník a album Neve giľa. Pozoruhodné a cenné veci, akých na Slovensku nie je veľa.
.už ako študentka etnografie začala Jana Belišová zbierať staré rómske pesničky. Chodila do osád a dedín, zoznamovala sa s ich obyvateľmi a rozprávala s nimi o ich živote. Tí starší jej zaspievali pesničky, ktoré ich deti a vnuci už nepoznali. Vznikol tak projekt Phurikane giľa („Starodávne piesne"), vďaka ktorému tieto piesne zostali na nahrávkach a v spevníkoch. Marián Varga vtedy napísal, že Jana Belišová urobila pre rómsky folklór to, čo pre ten slovenský urobil Béla Bartók: zachovala ho pre ďalšie generácie.
V priebehu ďalších rokov Jana priviedla rómskych spevákov na Pohodu a neskôr aj do hudobných klubov. Vďaka tomu sme sa zoznámili s „rómskym Tomom Waitsom" Bélom Pokutom, s mimoriadne muzikálnymi súrodencami Ďuďovcami, s Irenkou Pokutovou, s Marcelkou a Jozefom Dreveňákovcami. Títo talentovaní hudobníci už nespievali len „starodávne", ale aj úplne súčasné, často ich vlastné piesne. Od začiatku s nimi spolupracoval violončelista Jozef Lupták a niekedy v roku 2009 vznikol nápad spojiť naturálnu muzikalitu rómskych spevákov s majstrovstvom „študovaných" hudobníkov. Na niekoľkých workshopoch sa hudobne aj ľudsky spoznávali, tvorili spoločnú hudbu a v roku 2010 pod názvom afterPhurikane nahrali album Cigarety a pesničky, ktorého súčasťou je aj DVD so skvelým dokumentárnym filmom Mareka Šulíka. Okrem spomínaného Jozefa Luptáka na ňom hrá špičkový akordeonista Boris Lenko a v Bratislave žijúci africký perkusionista Thierry Ebam (na workshopoch sa zúčastnil ešte Juraj Dobrakov a anglický trombonista Hilary Jeffery). Vznikol tak unikátny projekt, v ktorom sa rôzne hudobné tradície nerozvarili do beztvarého multi-kulti gulášu, ale každý jeden hudobník a spevák zostal samým sebou, pričom výsledok skôr pripománal krásnu, pestrofarebnú vitráž. afterPhurikane vystúpili na viacerých festivaloch na Slovensku aj v zahraničí a v septembri na festivale Konvergencie odohrali dvojkoncert s Jankou Kirschner. Vznikla z toho užšia spolupráca a štvorkoncertné turné s názvom Cestou domov. Ako hovorí Jana Kirschner v rozhovore na inom mieste tohto časopisu, nešlo o žiadny „sociálny projekt", ale o skutočnú hudobnú spoluprácu ľudí s rôznymi kultúrnymi a hudobnými koreňmi. Hrali a spievali spolu tango, reggae, slovenské aj rómske pesničky a spolu s Janou aj jej filmový hit Pokoj v duši. Pokutovci, Ďuďovci a Dreveňákovci brali koncerty s plnou vážnosťou. Keď napríklad počas zvukovej skúšky pred koncertom v bratislavskom KC Dunaj vysvitlo, že v jednej piesni majú menší problém s intonáciou, zavreli sa do šatne a kým ich „bieli" spoluhráči sedeli v bare, oni trpezlivo cvičili problematické pasáže.
V jeseni tohto roku vydala Jana Belišová spevník, album a DVD s názvom Neve giľa, čiže „Nové piesne". Tvoria ho nahrávky súčasných popových rómskych kapiel, ktoré síce nepočuť v rádiách, no tvoria nesmierne zaujímavý segment slovenskej popmusic.
Phurikane giľa, afterPhurikane a Neve giľa považujeme za dôležitý projekt, kultúrny počin, ktorý výrazným spôsobom obohacuje našu, teda slovensko-rómsko-africkú hudobnú scénu.
Hraný film/
V posledných rokoch žila slovenská kinematografia v dokumentárnej tvorbe, tento rok sa prebral k životu aj hraný film. Dom, Cigán, Marhuľový ostrov, Viditeľný svet, Love – štyri slovenské filmy z roku 2011, ktoré treba vidieť. To tu už dávno nebolo. Tanečné divadlo/
Od banskobystrického Divadla Štúdia tanca cez komunitu okolo divadla elledanse až po novovzniknutý Balet Bratislava minulý rok pokračovala renesancia slovenského tanečného divadla. Tvorili ju nenápadné predstavenia, väčšinou v komorných priestoroch, často bez veľkého PR a bez veľkých sponzorov. Košice/
V roku 2011 nič nezamestnávalo slovenskú kultúrnu politku viac ako projekt EHMK 2013. Menili sa riaditelia, modifikovali sa plány, aj keď celkové smerovanie zostalo viac-menej rovnaké. Stále nie je isté, či tento projekt tamojšej kultúre z dlhodobého hľadiska pomôže.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite