Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

2011

.štefan Hríb .časopis .editorial

Na začiatku roka nebolo jasné, že padne naša vláda, že skončí Kaddáfí, Mubarak aj Bin Ládin, ani že euro bude čeliť zániku. Ale to všetko bolo naprogramované v rozhodnutiach z minulosti.

Svetovou udalosťou roka bola Arabská jar. Najmä nenásilné prejavy odporu v Káhire boli veľmi osviežujúce. Napriek tomu ju však nemožno porovnávať s pádom komunizmu. Veľká časť arabského sveta síce odmietla skorumpované a diktátorské vlády, chýba však rozumná a širšie zdieľaná predstava o budúcnosti. Dnes dokonca hrozí, že s demokraciou sa k moci v Egypte a inde dostanú islamskí extrémisti, pri ktorých sa ešte bude na diktátorov spomínať so sentimentom. Aj v arabskom svete platí, že sila zbraní a represií je dlhodobo menšia, než ľudská túžba po dôstojnosti, ale len s túžbami ani arabský svet nevystačí. Odmietnuť násilnú a fašizujúcu podobu islamu bude oveľa ťažšie, než zvrhnúť zvrhlého Mubaraka s Kaddáfím.
Európskou udalosťou roka bola kríza eura a celej EÚ. Ešte nikdy sme neboli nútení pozrieť sa na projekt zjednocovania Európy tak realisticky ako v tomto roku. Konečne je hádam jasné, že projekt eura bol prirýchly a priširoký, že predstava o európskom sociálnom štáte, v ktorom dostávame viac, než dávame, nie je žiadny humanizmus, ale nebezpečná utópia, a že hýbatelia zjednocovania nie sú osvietená proeurópska elita, ale hlavná príčina dnešnej krízy. Tento rok sa preto psychologicky čosi dôležité preklopilo – EÚ už nie je ani na Slovensku najmä zárukou rozumných riešení a prístavom stability, ale skôr zdrojom veľkého problému a budúcej nestability.
Domácou udalosťou roka bol nezodpovedný pád vlády Ivety Radičovej. Také ľahké a lacné vypratanie scény v prospech Ficovho Smeru patrí k najväčším zlyhaniam pravice od roku 1989. Odovzdať takmer tri roky času, ktorý sa mohol a mal využiť na zmeny v školstve, na súdoch, v odvodoch a celej ekonomike len preto, že sa nezhodneme na dočasnom eurovale, ktorý aj tak na trhy akosi nepôsobí, je nehodné reformnej časti slovenskej politiky. Osobne však neverím, že išlo najmä o euroval. Po dvadsiatich rokoch pozorovania tvárí politikov mi inštinkt hovorí, že išlo najmä o Dzurindu. Pretože práve on jediný bol v deň pádu vlády spokojný. Použiť budúcnosť Slovenska na odstavenie omnoho populárnejšej spolustraníčky je odporný ťah, porovnateľný len s rozdelením Československa v prospech mečiarovských privatizérov.
Udalosťami roka v redakcii .týždňa boli návrat Mareka Vagoviča do našej investigatívnej sekcie a postavenie Martina Mojžiša na prvé miesto kandidátky OĽ a nezávislých.
Mojou udalosťou roka bol návrat Večera pod lampou do STV (hoci s problémami a prekážkami, aké som nečakal ani v zlom sne), a 52 vydaní tohto časopisu. Táto redakcia, toto vydavateľstvo a vy, naši čitatelia, vytvárate svet, v ktorom bol rok 2011 oveľa znesiteľnejší.
Majte zmysluplné sviatky a dobrý rok 2012. Toto je posledné vydanie tohto roka, ďalší .týždeň vyjde 9. januára 2012. Vážení čitatelia,
chceme Vás s blížiacim sa koncom roka ešte raz poprosiť, aby ste zvážili možnosť stať sa predplatiteľmi .týždňa. Veľmi nám tým v ťažkých časoch stagnujúcej európskej ekonomiky pomôžete a pritom ušetríte, budete mať .týždeň každý pondelok ráno v schránke, a navyše získate naše vianočné prekvapenie.
Ak do 15. januára predplatíte .týždeň sebe alebo predplatné darujete niekomu blízkemu, pribalíme k tomu hneď tri bonusy. Každý nový predplatiteľ tlačeného .týždňa získa zdarma vstup do našej internetovej verzie, bezplatný vstup do iPad verzie a navyše aj 50-percentnú zľavu na vstup do systému Piano. Získate teda viac ako dvojnásobok toho, čo zaplatíte.
Budeme sa tešiť z každého Vášho rozhodnutia.


.redakcia
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite