Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Rozpočet a brzda
Parlament minulý týždeň schválil štátny rozpočet na rok 2012. Vládnej koalícii nakoniec stačilo na presadenie zákona roka iba 75 poslancov. Pomohli jej zákonodarcovia opozičného Smeru, ktorí pri hlasovaní opustili rokovaciu sálu a znížili tak kvórum potrebné na presadenie zákona. Proti rozpočtu hlasovali Obyčajní ľudia Igora Matoviča. Smer si dal ako podmienku presunutie 50 miliónov eur z rozpočtovej kapitoly Všeobecná pokladničná správa do kapitoly Zdravotníctvo. „Pri štátnom rozpočte, keďže máme absolútne neschopnú a rozbitú pravicovú koalíciu, musíme uvažovať inak ako utilitárne,“ zdôvodnil Robert Fico postoj svojej strany.
Podľa schváleného rozpočtu by sa mal budúcoročný deficit verejných financií znížiť zo 4,9 na 4,6 percenta HDP, no za predpokladu, že ekonomika budúci rok zaznamená rast vo výške 1,7 percenta HDP. Minister financií Ivan Mikloš považuje takéto tempo rastu za reálne. Naopak, jeho ministerský predchodca zo Smeru Ján Počiatek tvrdí, že rozpočet je postavený na nereálnom základe a čaká ho novela. Už krátko po schválení štátneho rozpočtu sa objavili aj hlasy, že vláda, ktorá vzíde z marcových parlamentných volieb, sa aj tak budúci rok nevyhne prijímaniu nových opatrení na konsolidáciu verejných financií. Smer dáva verejne najavo, že si vie predstaviť vyššie zdanenie bánk a SDKÚ zase hovorí o možnosti zvýšenia spotrebných daní a dane z nehnuteľnosti.
Parlament minulý týždeň schválil aj ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý by mal politikom zabrániť neúmerne zadlžovať krajinu.  Podľa tohto zákona by sa mal byť verejný dlh Slovenska do roku 2018 pohybovať maximálne na úrovni 60 percent HDP a neskôr by sa táto hranica mala postupne znížiť až na 50 percent HDP.  Ak politici tento limit nedodržia, budú nasledovať automatické sankcie. Od zmrazenia platov členov vlády až po povinnosť vlády požiadať parlament o vyslovenie dôvery.  Zákon o dlhovej brzde začne platiť od marca budúceho roku a bude sa vzťahovať aj na samosprávy.  Pre každú novú vládu bude dva roky po voľbách platiť odklad tých najtvrdších sankcií. Napriek tomu, že išlo o ústavný zákon, v parlamente prešiel bez problémov. Za jeho schválenie hlasovalo 146 zo 147 prítomných poslancov.
.jm, sita Odsunuli imunitu
Parlament odložil desiatky návrhov zákonov vrátane zrušenia priestupkovej imunity. Za hlasovalo 102 poslancov, prevažne zo Smeru, SDKÚ, Mostu-Híd a SNS a dvaja z KDH. „Predsedovia zvyšných strán koalície potvrdili, že napriek všetkým vyhláseniam nie sú ochotní vzdať sa svojich privilégií,“ tvrdí SaS. Odloženie imunity kritizovala aj premiérka Iveta Radičová.
.vag Sporné odpočúvanie
Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť podozrieva Vojenské obranné spravodajstvo (VOS), že žiadalo sudcov o odpočúvanie novinárov podvodne. „Mohlo dochádzať ku kopírovaniu medzi jednotlivými odôvodneniami v žiadostiach a k niektorým iným prešľapom,“ povedal predseda výboru Martin Fedor (SDKÚ). Podľa neho mohol byť zákon porušený v desiatich prípadoch.
.vag Predražené počítače
Ekonomická univerzita v Bratislave nakúpila počítače Apple za prehnané ceny. Podľa agentúry SITA získala zákazku za 1,8 milióna eur, ktorej súčasťou boli aj počítače MacBook a iMac, spoločnosť Gratex. Firma vysvetľuje vysoké ceny počítačov nadštandardnou trojročnou zárukou, servisom do štyroch hodín či päťročnou garanciou skladovania náhradných dielcov.
.vag SaS a referendum
SaS chce, aby o zásadných zmenách, ktoré by obmedzili rozpočtovú suverenitu Slovenska, bolo  referendum. S týmto stanoviskom prišla SaS pred kľúčovým summitom lídrov eurozóny v Bruseli. Návrh na referendum o fiškálnej únii podporili len Igor Matovič a SNS. KDH, SDKÚ, Most a ani Smer referendum v tejto veci nepovažujú za potrebné. „Nie je čas na referendá,“ odkázal Dzurinda.
.eč, SITA Lekári sú späť
Lekári sa postupne začali vracať do nemocníc a vláda zrušila núdzový stav. Na zvýšenie miezd lekárov má ísť v budúcom roku vyše 31 miliónov eur. Memorandum, ktoré prijali lekárske odbory a vláda, predpokladá aj urýchlenú novelizáciu niektorých zákonov. Vláda požadované návrhy do parlamentu predložila, no viacerí poslanci nechcú hlasovať za zastavenie transformácie nemocníc a odvolávajú sa na svoj slobodný mandát.
.eč, SITA
Marek Hamšík/
Slovenský reprezentačný kapitán bol hviezdou Neapolu v zápase Ligy majstrov proti španielskému Villarealu. Strelil gól a podľa odborníkov a fanúšikov bol najlepším hráčom na ihrisku. Neapol postúpil na úkor Manchester City do daľšej fázy Ligy majstrov. Štefan Harabin/
Úradníkom ministerstva financií sa ani na šiesty pokus neporadilo skontrolovať hospodárenie Najvyššieho súdu. Audit otvorili a zároveň prerušili, pretože súd tvrdí, že existujú právne prekážky na jeho vykonanie. Harabin už bol za to potrestaný zrážkami z platu. Peter Paluda/
Sudca Najvyššieho súdu a tvrdý kritik Štefana Harabina prijal ponuku SaS a bude za túto stranu kandidovať. Na svojom blogu vysvetlil, že sa bude cítiť užitočnejší v politike ako na súde, kde vinou Harabina už nemôže uplatniť svoje tridsaťročné skúsenosti trestného sudcu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite