Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zuzana Čaputová: Sedím. Tu a teraz.

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Najväčším klientom advokátky Zuzany Čaputovej je združenie Via Iuris, kde pracuje na prípadoch s precedentným potenciálom, ktoré môžu veci zmeniť a posunúť právo dopredu. Zaoberá sa zodpovednosťou verejných činiteľov, reformou justície či kauzami súvisiacimi so životným prostredím, ako je pezinská skládka.

Som predovšetkým mamina
Mám dve dcéry a rola matky ma veľmi teší a uspokojuje. Každý deň za to, že ich mám, ďakujem. Nie som rodič, čo by sa angažoval v orgánoch školy, nepečiem koláče na besiedky, ale ospravedlňujem si to sama sebe tým, že azda robím pre našu komunitu inde. Som poslankyňou zastupiteľstva a keď robím pre mesto, tak trochu aj pre ich školu. Miestna politika je veľmi zvláštny svet s nepomerom vynakladanej energie k skutočnému riešeniu problémov, tak desať k jednej. Je to zaujímavá skúsenosť, ale rozhodne pri tom nerelaxujem.

Ráno a večer
Zazen je pre mňa kotva. Je to zenová meditácia v sede, v predpísanej polohe tela, ale ide najmä o stav mysle. Spôsob, ako ju vyprázdniť, keďže s ňou celý deň pracujem. Je to uvoľnenie, hlboký pokoj zvnútra, pozornosť tu a teraz. A ešte všeličo iné, čo sa dá iba skúsiť, zažiť. Ťažké rozhodnutie v živote robím po tom, ako sa takto utíšim. Okolnosti, ktoré nás formujú, nie sú vždy ľahké a mäkučké, ale dnes som za to vďačná. V najťažších chvíľach mi pomohlo ísť do tohto priestoru v samej sebe.

Strácam sa v lese
Deti sú už trošku väčšie, takže sa mi občas podarí ísť do prírody. Rada tam chodím aj sama a testujem svoju odvahu. Les je podobný so zenom v možnosti rozplynúť sa, v dobrom slova zmysle tam človek stráca seba. Raz do roka s mojou dobrou priateľkou necháme rodiny doma a ideme na pár dní po kopcoch.

Čítam
Knihy rada čítam aj kupujem. Mám rada knihy, ktoré sú rôznym pohľadom na životnú cestu. Spolu s mojou skúsenosťou sa mi potvrdzuje, že poza rôzne učenia, izmy, formy je to najhlbšie v jednote. Nadchýňa ma napríklad, ako je kniha s poznaniami stredovekých kresťanských mystikov v súlade s pojednaniami zenových majstrov, alebo poznanie východných mystikov  s poznaním západných fyzikov.

Teším sa aj na dôchodok
Rada som kreslila a  deti ma k tomu privádzajú späť. Na dôchodku na to budem mať hádam čas, potom budem aj konečne čítať, koľko chcem a čo chcem, maľovať, doštrikujem tie svetre, čo mám od puberty nedoštrikované. A budem cestovať. Môj prvý let lietadlom v živote bol Austrália, ďalej sa už asi nedalo. Teraz už menej „šoférujem“ lietadlo s pilotom, ale kedysi som to prežívala s obavou. Cestovanie je zaujímavá skúsenosť, nielen o krajine, ale aj o mne v nej.

Šálky len obzerám
Ako dieťa som chcela maľovať keramiku. Mám rada šálky, misky, moje baby sa mi smejú, keď ich zase obzerám, ale už ich nekupujem, iba keď sa nejaká rozbije. Dobrý dôvod na novú.

Sem-tam nestíham
Som plánovitý človek, ale občas, keď niekam idem a aj si dám dostatočnú rezervu na prípravu, zrazu čas niekde stratím. Potom mám fofry na záver, tak sa vybičujem k výkonu. A stihnem, väčšinou, už som sa to naučila, aj keď to bol proces. Možno je problém v tom, že pritom nepozerám veľmi na hodiny, aby ma nevyrušovali.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite