Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Lekári rokovali a rokovali
Ak sa na začiatku minulého týždňa zdalo, že dohoda medzi odborármi a vládou je už na spadnutie – a vlastne už ide len o to, aby žiadna zo zúčastnených strán nevyzerala ako totálne porazená – veci sa napokon ďalej komplikovali. A situácia v nemocniciach dramatizovala. Celý týždeň v médiách zneli správy o tom, ktoré nemocnice obmedzujú svoje fungovanie, kam sa budú presúvať pacienti a ktoré operácie sa budú odkladať. V panike boli najmä rodičky z Oravy, ale aj rodičia ťažko chorých detí. Verejná mienka sa tak začala prudko obracať proti lekárom, pretože ponúknutá suma 300 eur pre každého lekára v nemocnici sa nezdala zanedbateľná. Navyše vláda vyslyšala aj volanie lekárskych odborárov po zastavení transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Bola ponúknutá aj novela, ktorá nielen pozastaví, ale aj zruší transformáciu nemocníc. Ale ani to nespustilo masívne sťahovanie výpovedí. Dokonca tu bola aj istá politická ústretovosť – keď šancu dohodnúť zmier dostal prezident Gašparovič a potom premiérka, aby odborári nemuseli uzatvárať dohodu s neobľúbeným ministrom Uhliarikom. Aj táto snaha vyšla nazmar.
Prezident Gašparovič, ktorý mal šancu politicky zabodovať ako človek, ktorý dokázal s lekárskymi odbormi vyrokovať stiahnutie výpovedí, sa potom nahneval a oznámil, že využije aj krajný prostriedok a vyhlási 90-dňový núdzový stav. V takom prípade budú lekári povinní pracovať a dokonca za menšiu mzdu, ako majú doteraz. Neostávalo nič iné, len ďalej rokovať – a to už najmä o platoch. Šéf odborárov Marian Kollár stále trval na tom, že žiada od vlády väčšiu ústretovosť, 300 eur nie je riešenie.
Keďže už nebolo jasné, aké sú predstavy širšej odborárskej základne, zasadol aj Klub predsedov LOZ, aby sa spolu poradili o tom, ako ďalej. Niektorí odborári vyjadrovali snahu dohodnúť sa a neťahať situáciu ďalej, ale konečné stanovisko napokon bolo, že sa rokuje ďalej, a to aj v prípade núdzového stavu. No odborári v piatok avizovali, že sa chcú dohodnúť. Rokovanie s vládou sa pretiahlo na dlhé hodiny. Išlo už okrem platov aj o to, či lekári, ktorí podali výpovede, budú všetci prijatí naspäť. Niektoré nemocnice už prijali nových lekárov, napríklad košická nemocnica prijala 25 nových lekárov.
.eč


Odíde?
Podpredseda KDH a minister vnútra Daniel Lipšic kritizoval podobu kandidátky  do parlamentných volieb, ktorú schválilo predseníctvo strany. Hovoril dokonca o možnom odchode z KDH. Lipšicovi prekážajú nízke miesta na kandidátke  pre Radoslava Procházku, Janu Žitňanskú a Karola Hirmana.  O definítivnej podobe kandidátky rokovala cez víkend republiková rada hnutia.
.jm

Ombudsman
Vládna koalícia sa chce ešte do volieb pokúsiť zvoliť ombudsmana. Ako možní nástupcovia Pavla Kandráča sa zatiaľ spomínajú bývalá sudkyňa a dnes poslankyňa parlamentu za SDKÚ Jana Dubovcová a advokát a bývalý poradca šéfa parlamentu Richarda Sulíka Milan Galanda. Mimovládne organizácie navrhujú aj právničku a bojovníčku proti pezisnkej skládke Zuzanu Čaputovú.
.jm

Smer + SDKÚ
Spolupráca Smeru, primátora Milana Ftáčnika, SDKÚ a KDH funguje dobre aj v hlavnom meste. Minulý týždeň sa predvolební oponenti vzácne zhodli na odpredaji lukratívneho paláca Motešických firme blízkej J&T. Vznik a okolnosti dlhu, ktorý uznal podpisom aj exprimátor Ďurkovský (vtedy KDH), sú pritom mimoriadne podozrivé. S postupom nesúhlasil Ján Budaj a SaS.
.jd

Rozpočet nemá väčšinu
Finančný výbor parlamentu síce návrh štátneho rozpočtu minulý týždeň schválil, zdá sa však, že v parlamente stále nemá väčšinu hlasov. Proti návrhu totiž hlasoval poslanec KDH Anton Marcinčin, podľa vlastných slov poverený vedením KDH. Figeľova strana má pocit, že zdravotníctvo je podfinancované. Rozpočet blokujú aj Obyčajní ľudia Igora Matoviča.
.jd


Gastarbeitry
Podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny pracuje na Slovensku vyše 21-tisíc cudzincov. Viac ako osemdesiat percent z nich sú muži. Je to menej ako percento zo všetkých pracujúcich. Najviac gastarbeitrov je u nás z Rumunska (4210), nasledujú Česi (2855), Poliaci (2108), Maďari (2074) a Ukrajinci (968). Na Slovensku tiež pracuje rádovo po niekoľko stoviek ľudí z Kórejskej republiky, Vietnamu a Číny a ďalších exotických krajín.
.lk, .tasr  


Shooty  
Známy karikaturista vyhral aj odvolací súd v spore o kresbu, na ktorej je Robert Fico bez chrbtovej kosti. Denník SME sa nemusí za karikatúru ani ospravedlniť, ani zaplatiť odškodné 33-tisíc korún. Po rozhodnutí súdu Shooty zaprial svojmu žalobcovi veľa šťastia a lásky.

Eugen Korda
Novinár a šéf videospravodajstva denníka Sme bude vo voľbách kandidovať za Obyčajných ľudí Igora Matoviča. Malo by mu patriť miesto v prvej desiatke. Korda hovorí, že Matovičov projekt ho oslovil preto,  že dáva priestor slušným ľuďom a nenúti ich sa stranícky zaväzovať.

Marek Bakoš

Hviezde Viktorie Plzeň sa darí aj vo futbalovej Lige Majstrov. Minulý týždeň Bakoš strelil víťazný gól Plzne proti BATE Borisov a prispel k tomu, že  klub bude pravdepodobne na jar hrať Európsku ligu. Je načase, aby si Bakoša všimli aj v slovenskej reprezentácii.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite