Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Kúpili sme vysávač, neťahal poriadne, tak sme ho šli vrátiť. Keď toto urobím s knižkou, dívajú sa na mňa ako na blázna. Akože zlá? Aj preklad kríva, odpovedám, Nat King Cole nie je Nat kráľ cola, aj štylisticky, aj gramaticky, ba dokonca ideovo – ale túto chybu nespomínam, lebo, pripúšťam, autor si môže myslieť čo chce – a na reklamáciu už by toho malo byť aj tak dosť. Ale nikdy to nestačí, za žiadnu knižku mi ešte peniaze nevrátili.

Preto dávam čertovský pozor a nakupujem poriadne, len knižky od autorov, ktorých už poznám. Do smrti mám čo čítať a ak by som aj nemal, vždy sa nájde ktosi, kto mi poradí. Ako teraz, pri tej poslednej návšteve kníhkupectva, udrela mi do očí kniha s názvom 1001 knih, které musíte přečíst než zemřete.
Akože musím, pýtam sa neprítomného autora a siaham po tej „buchli”. Letmo prelistujem, žiadna Legenda Aurea, žiadny Aristofanes ani Hesiodos. Prv, ako knižku položím späť do regálu a definitívne si o nej urobím obraz ako o ďalšom celkom zbytočnom komerčnom titule, začítam sa do úvodu. A razom je všetko jasnejšie, žiadnych 1001 kníh, ale 1001 románov, pričom aj to treba brať s rezervou, lebo román je vzhľadom na dejiny literatúry relatívne mladý žáner epickej spisby, respektíve jeho teoretické vymedzenie je relatívne mladé, ale to už skutočne premýšľam a teším sa. Lebo autor vie, preukázal, že vie a hoci vkusovo by sme sa isto nestretli, už je v mojich očiach autoritou, a tak mu môžem uveriť.
To, čo som dostal, je jeden z návodov, jeden z kľúčov, ako spomedzi obrovského množstva vybrať menšie – autoritou posvätené – množstvo. A to je nielen náramne sympatické, ale predovšetkým mimoriadne užitočné. Literatúra totiž, rovnako ako film, divadlo a vôbec, všetky umelecké druhy, potrebuje kánon. Aby ľudia, ktorí sa rozhodnú, že nechcú viac byť hlupákmi uväznenými v subjektívnom páči – nepáči, mali ako začať onú totalitu osobného vkusu rozbíjať. Lebo na začiatku je každý kánon lepší ako žiadny.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite