Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Roman Joch

.roman Joch .časopis .klub

Teraz na americkú nôtu: Republikánske primárky v USA pripomínajú galaxiu. V akom zmysle? Je tam jedna stálica a niekoľko komét, ktoré sa objavia, zažiaria a potom zase odputujú do šera nízkych preferencií.

Stálicou je Mitt Romney, mormón, kompetentný manažér, ktorý má „charizmu“ robota. Jeho vystupovanie je profesionálne, ale bez schopnosti nadviazať citové puto s voličmi. Je favoritom, preferuje ho štvrtina repulikánov, ale nie je schopný získať väčšiu. Konzervatívci mu príliš neveria, ale ak sa nezjednotia za iným kandidátom, Romney nomináciu získa. A bude mať slušnú šancu poraziť Obamu.
Celý doterajší priebeh primárok možno považovať za konzervatívne hľadanie toho, kto je „Neromney“. Najpv to bola Michele Bachmannová, kongresmanka blízka Tea Party. Názorovo pravicová, ale na prezidentskú úroveň neskúsená. Potom oznámil kandidatúru Rick Perry, úspešný guvernér Texasu. Hneď sa stal pre konzervatívcov favoritom a nádejou. Lenže v televíznych debatách totálne prepadol. A tak vyšla hviezda menom Herman Cain, úspešný černošský biznismen, kandidujúci ako občan-štátnik, ktorý nie je súčasťou washingtonského establishmentu.
Jeho kampaň sa zadrhla ani nie na obvineniach zo sexuálneho obťažovania (republikánski voliči ich vnímali ako pokus pošpiniť svojho človeka, ktorý ako černoch vyženie z Bieleho domu Obamu), ako skôr na tom, že sa ukázalo, že okrem ekonomiky inému priliš nerozumie. A prvou volenou funkciou v živote človeka by asi nemal byť úrad prezidenta Spojených štátov... Konzervatívna hviezda, ktorá vychádza dnes, je Newt Gingrich, bývalý spíker Snemovne reprezentantov (1995-98), hlavný architekt Zmluvy s Amerikou, s ktorým republikáni v roku 1994 získali po štyridsiatich rokoch väčšinu v Kongrese.
Newt v televíznych debatách neútočil na ostatných republikánskych kandidátov, ale na moderátorov a médiá, čo je republikánskym voličom sympatické, a preukázal dobré znalosti faktov. Preferencie mu stúpajú. Lenže Newt má na svojej minulosti dosť škvŕn, osobných i ideových.Teraz je však miláčikom konzervatívcov, hlavným „Neromneym“.  Zhasne jeho hviezda? Alebo sa stane stálicou a republikánske primárky 2012 budú súbojom Mitt versus Newt?
Niečo mi hovorí, že to bude skôr to druhé než to prvé. Ostatní kandidáti totiž majú len malé šance: Jon Huntsman je príliš blízko demokratom, Rick Santorum vo svojom vlastnom štáte senátorský mandát neobhájil, Ron Paul má síce verných stúpencov, ale jeho hlavné témy – boj proti centrálnej banke doma a americkému „impériu“ v zahraničí neosloví viac ako 10-15 percent republikánov.
Jedna vec je istá: primárky sa zatiaľ nekonali v žiadnom štáte a voliči sa ešte nevyjadrili. Takže ten, kto tvrdí, že je isté, že niekto konkrétny má nomináciu istú, nevie, o čom hovorí.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite