Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Líbyjčania

.taki Theodoracopulos .časopis .klub

Vergilius napísal, že Líbyjčania sú „hrubí v čase mieru a nebezpeční v čase vojny“. Starý pán to napísal pred pár tisíckami rokov, takže to nemožno brať príliš vážne. Samozrejme, na tú dnešnú líbyjskú lúzu nemohol ani pomyslieť. Médiá až doteraz zveličovali a vyrábali šou. Líbyjčania nie sú žiadni Afganci. Netreba zabúdať, že Líbya je jediná trofej, akú kedy veľká talianska armáda dole na Juhu získala.

Keď ma pred 45 rokmi gróf Volpi de Misurata pozval na obed do Monte Carla, hovoril mi pri ustriciach a šampanskom, že jeho otec získal titul na bojisku. Keď som to povedal svojmu otcovi, vysmial ma. Volpi bol Mussoliniho minister financií a veľmi bohatý muž, ktorý bol najbližšie k bojisku, keď sa rodina pohádala o dedičstvo. Starí Gréci, rovnako ako môj otec, nikdy nebrali Talianov v uniforme vážne. Dali nám ultimátum, John Metaxas ho odmietol, zaútočili na nás a o chvíľu už utekali do Albánska, aby sa zachránili a prosili o pomoc Wehrmacht. Ostatné je známe.
Taliani ale porazili Líbyjčanov, Vergilius musel byť pripitý, keď písal o ich tvrdosti. Možno sú hrubí v svojich spôsoboch, to áno, najmä proti slabším, tomu sa dá rozumieť. Ale robiť z nich Sparťanov, to je príliš. 
Dostal Kaddáfí to, čo si zaslúžil? Samozrejme, že áno. Nebolo to síce podľa pravidiel Queensberry, ale tie sa podobných monštier aj tak netýkajú. Nejde mi však o neho, ale o zvyšok kaddáfiovcov. Sajf je označkovaný muž a pravdepodobne sa pokúsi dostať do Zimbabwe, kde ho dvojča jeho otca – ibaže horšie – privíta a naplní si pritom vrecká. Pred spravodlivosťou by som najradšej videl Hanibala a Ajšu. Obidvaja sú stelesnením zla a morálnej schátranosti, zbabelí úbožiaci, ktorí boli známi tým, ako týrali svoje bezbranné slúžky. Hanibal ich bil svojimi kovovými prackami, dokonca aj keď bol v cudzine. A jeho žena znetvorila na celý život dievča, ktoré jej nosilo čaj. Len preto, že jej spadla šálka, jej obliala tvár vriacou vodou. Lenže tieto netvory majú prístup k miliardám a štátov, ktoré rady privítajú nových miliardárov, je dosť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite