Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Tak tento rok do Pasova. Česko-nemecké diskusné fórum sa ako väčšina akcií tohto druhu vyvinulo na celkom príjemnú cestovku. Mám to šťastie, že do okruhu ľudí, ktorí na výročné konferencie tohto vrcholného orgánu chodievajú, už takmer od začiatku patrím.

Bývali časy, keď sa dokonca takéto výročné konferencie očakávali s napätím. Akoby nie, veď sa tam vedľa seba v jednej sále stretávali takí ľudia ako komunistický poslanec Miloslav Ransdorf a šéf sudetonemeckého landsmanschaftu Bernd Posselt. Nikdy sa však nijaký väčší škandál nekonal, ono sa totiž háda horšie, keď toho človeka máte pred sebou, večer v bare ste s ním vypili pohárik a pri raňajkách ste sa porozprávali o tom, čo žena a deti.
Bývali časy, najmä krátko po roku 1997, keď ako súčasť veľkej dohody zvanej Česko-nemecká deklarácia fórum vzniklo, keď na čele českej a nemeckej časti boli skutočne veľké osobnosti. Vďaka česko-nemeckému fóru som mal to šťastie, že som mohol niekoľko hodín sedieť vedľa Pavla Tigrida, asi najväčšieho českého novinára druhej polovice dvadsiateho storočia. A počúvať tento neobyčajne múdry pohľad Čecha židovskej národnosti, ktorý nacistov prežil asi len vďaka tomu, že hneď po okupácii Československa nasadol na motocykel a odišiel smerom na Západ. Pohľadu, ktorý hovoril, že zabúdať sa nesmie, ale odpúšťať sa musí. A tiež sa kajať za vlastné zločiny, z ktorých prinajmenšom vraždenie Nemcov v prvých mierových mesiacoch, rovnako ako koncentráky pre Nemcov ešte pred ich vyhnaním, zločinmi aj z pohľadu Tigrida nepochybne boli. Napokon bol jeden z mála Čechov, ktorí sa proti nim postavili už v čase, keď sa tak dialo, za čo si zaslúžil už v prvých povojnových rokoch od mnohých Čechov, najmä komunistov, tvrdé odsúdenie.
Na nemeckej strane bol takouto veľkou postavou napríklad Ferdinand Seibt, jeden z najvýznamnejších nemeckých sudetonemeckých historikov, autor pozoruhodných dejín českých zemí z pohľadu jeho národa, teda sudetských Nemcov. Urovnanie vzťahov a Česko-nemecká deklarácia boli v tých deväťdesiatych rokoch také dôležité, že účasť na Česko-nemeckom diskusnom fóre bola dostatočne dôležitá napríklad aj pre podpredsedníčku spolkového snemu za stranu Zelených Antje Vollmerovú. Takisto si ju považoval bývalý dlhoročný šéf nemeckej diplomacie, jeden z najrešpektovanejších nemeckých politikov Hans-Dietrich Genscher.
Na počiatku bola úporná snaha, aby sa celý víkend, keď sa česko-nemecké fórum konalo, spolu Česi a sudetskí Nemci nehádali o Benešových dekrétoch, vyhnaní, zločinoch nacistických okupantov, podiele sudetských Nemcov na rozbití Československa, Mníchovskej dohode, diskriminácii nemeckej menšiny za Prvej československej republiky, strieľaní do nemeckých demonštrácií v roku 1918, Masarykovom rozbití Rakúsko-Uhorska, Bielej Hore, husitských vojnách, upálení majstra Jana Husa, o tom, či bol Karol IV. Českým, alebo nemeckým cisárom a kráľom...
Lenže, zatiaľ čo spoločné dejiny boli aspoň pre českú a sudetonemeckú časť osadenstva (nie však pre Nemcov bez sudetských koreňov) aspoň nejakou témou, hneď, ako sa na diskusnom fóre prešlo do súčasnosti, stala sa z toho nudná, takmer ničnehovoriaca konferencia, bez náboja a často aj bez obsahu.
A tak je to posledné roky takmer vždy. My Česi sme v Nemecku nikdy veľa ľudí nezaujímali, boli sme pre Nemcov najmenej zaujímavými zo všetkých susedov, boli sme dokonca aj za Dánmi, o Poliakoch nehovoriac. Lenže ani v Česku Nemecko a Nemci nikoho veľmi nezaujímajú. Áno, sledujeme ich ekonomické štatistiky, polovica českých podnikov má nemeckých majiteľov, v samoobsluhách kupujeme väčšinu potravín vyrobených alebo dovezených z Nemecka, ale inak nás vlastne Nemci a Nemecko nezaujímajú. Na dovolenku tam nechodíme, je tam draho, more je studené a hory nízke alebo malé. Nemecký film je skôr odstrašujúci príklad než ťahák, nemecká literatúra už dávno nie je pojem a nemecká hudba, to je záležitosť pre fajnšmekrov alebo úchylákov. A tak je to Česko-nemecké diskusné fórum aspoň šancou stretnúť zopár ľudí, ktorých Nemecko skutočne zaujíma, ktorí o ňom niečo vedia a môžu vám priniesť nejaké nové myšlienky. A potom je to aj šanca pozrieť sa v nepárnych rokoch do pekných nemeckých miest (alebo na striedačku v párnych do českých). Taký bol napríklad v roku 2007 Erfurt alebo v roku 2009 Heidelberg a tento rok nádherný bavorský Pasov na sútoku Dunaja a Innu. Áno, priznám sa, že sa tam teším. Áno, priznám sa, že som rád, že Česko-nemecké diskusné fórum už takmer pätnásť rokov máme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite