Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako proti AIDS?

.bjørn Lomborg .časopis

Je nebezpečné domnievať sa, že koniec AIDS je nadohľad. S vírusom HIV žije asi 30 miliónov ľudí z celého sveta, a ak pretrvajú súčasné trendy, tak sa pravdepodobne ďalších 30 miliónov v nasledujúcich desiatich rokoch nakazí.

V rámci projektu RethinkHIV požiadali tridsať čelných ekonómov, špecializovaných na HIV, aby analyzovali najsľubnejšie prístupy k epidémii AIDS v najhoršie zasiahnutom regióne sveta, v subsaharskej Afrike. Výsledné vedecké štúdie predstavujú vôbec prvý rozsiahly pokus o analýzu nákladov a prínosov jednotlivých priorít v boji proti AIDS. Aby rozprúdili dialóg o prioritách boja proti HIV / AIDS na základe výskumu RethinkHIV, požiadali päť prvotriednych svetových ekonómov vrátane troch nositeľov Nobelovej ceny, aby vyvodili vlastné závery, ako najlepšie naložiť s dodatočnými financiami. Komisia sa zamerala na päť investícií, o ktorých sa domnieva, že by mali v agende politikov figurovať najvyššie.
Za najdôležitejšiu označili ekonómovia naliehavú potrebu zvýšených investícií do vývoja vakcíny proti HIV. Evidentne ide o dlhodobejšiu reakciu na epidémiu: výskum naznačuje, že vakcinácie vo veľkom meradle dosiahneme približne za 20 rokov, a že keby sme navýšili súčasné financie zhruba o 100 miliónov dolárov ročne, mohli by sme tento čas podstatne skrátiť. To by zachránilo milióny životov a v dlhodobom horizonte by to mohlo celú epidémiu ukončiť, pričom v krátkodobom výhľade by sa dramaticky zlepšilo vedecké chápanie choroby. Je pravdepodobné, že prínos by dosiahol desiatky dolárov za každý vynaložený dolár.
Pokiaľ ide o krátkodobejšiu reakciu na epidémiu, nositeľa Nobelovej ceny presvedčil výskum ekonómky Lori Bollingerovej,  podľa ktorého by sme mohli pri dodatočných výdavkoch vo výške len 140 miliónov dolárov ročne prakticky vykoreniť prenos HIV z matky na dieťa do roku 2015. V roku 2008 sa vírusom HIV nakazilo prostredníctvom tehotenstva, pôrodu alebo dojčenia približne 350 000 novorodencov, čo predstavuje zhruba 20 % všetkých novonakazených. To isté platí o vyšších výdavkoch na zabezpečenie krvných transfúzií. Bollingerová spočítala, že ročné investície vo výške dvoch miliónov dolárov počas piatich rokov by do roku 2015 zaistili stopercentnú bezpečnosť transfúzií krvi, čo by zabránilo viac ako 131 000 ochoreniam na HIV.
Je potrebné, aby sme zastavili súčasný úbytok prostriedkov, určených na boj proti AIDS a zaistili dodatočné zdroje s cieľom dosiahnuť ďalší pokrok v boji proti tejto chorobe. Tým, že projekt RethinkHIV pomenúva z ekonomického hľadiska zdravé investície vrátane niektorých, ktoré v súčasnosti nefigurujú na najvyšších priečkach agendy politikov - vytvára pre tento pokrok podmienky. Copyright: Project Syndicate, 2011
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite