Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Politické strany reagujú na tvrdé tresty za marihuanu. Prijali by jemnejšiu legislatívu?

.daniel Antoni ..ako je to (s)právne

Na slovenskej politickej sa opäť diskutuje o marihuane. Po tom, ako sa liečivá látka CBD, ktorá sa vyrába z konopy, vyškrtla zo zoznamu zakázaných látok, prišli niektorí koaliční poslanci s novou iniciatívou. Niekoľkí zákonodárcovia z OĽaNO chcú zmeniť legislatívu týkajúcu sa marihuany.

Politické strany reagujú na tvrdé tresty za marihuanu. Prijali by jemnejšiu legislatívu? Poslanec OĽaNO Juraj Krúpa. SITA/Branislav Bibel

skupina koaličných poslancov chce obnoviť diskusiu o znížení trestov za držanie marihuany. Trojica Juraj Krúpa, Kristián Čekovský a Monika Kozelová považuje súčasnú legislatívu za neprimerane prísnu. „Pripravujeme návrh na zníženie maximálnych, niekedy až drakonických trestov za držanie malého množstva marihuany - napríklad pri opakovanom delikte, alebo pestovaní pre vlastnú spotrebu, kde sa tresty rovnajú ťažkým zločincom až vrahom,“ uvádza sa v stanovisku k tlačovej konferencii. 

Táto aktivita sa týka aj pacientov, ktorí trpia chronickými ochoreniami, pretože legálne lieky, ktoré by im pomohli sa na Slovensku zatiaľ nedajú zohnať. „Obzvlášť necitlivé sú tresty v prípade osôb trpiacich chronickými chorobami a používajúcich marihuanu na tlmenie príznakov, napríklad pri roztrúsenej skleróze či chemoterapii,“ tvrdia poslanci. 

Momentálne sa o podobe právnej úpravy aktuálne rokuje v rámci poslaneckého klubu. Hovorilo sa aj o možnej dekriminalizácii, s čím samotní poslanci OĽaNO z Kresťanskej únie, nebudú súhlasiť. Anna Záborská svoje stanovisko zverejnila na svojom Facebooku. Súhlasí s diskusiou o výške trestu, za prispenia odborníkov z rôznych oblastí, aby bol trest adekvátny a účinný. „Je potrebné nastaviť pravidlá tak, aby boli reálne stíhaní najmä tí, ktorí s marihuanou obchodujú, zarábajú na ľudskej slabosti a nešťastí, zásadne prispievajú k rozpadu osobností, vzťahov a rodín. Hranica medzi závislosťou na takzvaných mäkkých drogách a na tých tvrdých je takmer neviditeľná,“ píše Záborská na sociálnej sieti. 

Koaliční poslanci z ostatných strán nie sú jednotní. Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár sa už v minulom roku vyjadril, že dekriminalizácia neprichádza do úvahy, ale o výške trestov sa treba rozprávať. Stanovisko Sme rodina k aktuálnej iniciatíve v .týždni zatiaľ do uzávierky nedodali.

Strany Za ľudí a SaS s budúcou úpravou budú súhlasiť. Juraj Šeliga zo Za ľudí už minulý rok presadzoval zmeny v zákone, ale neprešli cez koalíciu. Na úprave výšky trestov momentálne pracuje ministerstvo spravodlivosti, na čele ktorého stojí členka strany Mária Kolíková. Na ministerstve sa pracuje na komplexnej novelizácii, kde by sa mala táto vec upraviť. Strane za ľudí sa výška trestov odňatia slobody pri niektorých špecifických konaniach - napríklad držba marihuany - javí dlhodobo ako neprimerane prísna.

SaS sa k dekriminalizácii užívania marihuany hlásila už vo svojom volebnom programe. „V programe sme dokonca mali aj to, že chceme upraviť tresty za priestupky spáchané držbou marihuany tak, že v prípade zadržania množstva menšieho ako dva gramy sušiny, budeme tento priestupok riešiť jej konfiškáciou a dohovorom na mieste,“ píše sa v stanovisku SaS. Strana podporí každý dobrý návrh, ktorý bude krokom dopredu pri znížení trestov za držanie marihuany. „Myslíme si, že držanie a pestovanie marihuany sa na Slovensku démonizuje, hoci napríklad konzumácia alkoholu sa úplne akceptuje. Je aj štatisticky dokázané, že tresty v slovenskej legislatíve sú vo vzťahu k marihuane prehnané a navyše sa míňajú účinku.“

Opozičný Smer si myslí, že OĽaNO otázkou dekriminalizácie zakrýva svoj nezvládnutý boj s pandémiou. „Na druhej strane, sme svedkami neprimeranosti trestov - za držbu marihuany hrozí človeku vyšší trest ako napríklad za zabitie. Ak by sme sa teda bavili o tejto téme, tak v rovine prípadnej úpravy trestov,” odpovedal hovorca Smeru Ján Mažgút pre .týždeň.  

Nezaradení poslanci, ktorí sú členmi mimoparlamentnej strany Hlas-SD, nebudú podporovať opatrenia, ktoré by výrazne zľahčovali protidorogovú politiku štátu a boj s drogami. No na druhej strane „nie je v poriadku ak za poškodzovanie samého seba je človek trestaný prísnejšie, ako za spoločensky najzávažnejšie trestné činy,“ napísala pre .týždeň hovorkyňa Patrícia Macíková. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite