Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aj v astrológii sú odborníci a šarlatáni

.veronika Folentová ..ako je to (s)právne .fenomén

Rozhovor s astrologičkou Alexandrou Fehérovou o jej práci, o tom, ako sa k nej dostala, ako aj o ľuďoch, ktorí k nej najčastejšie chodia.

ako ste sa dostali k astrológii?

Približne od 13 rokov ma veľmi priťahovalo všetko, čo sa mi zdalo magické,  tajomné a zvláštne. Všetko, o čom sa v 80. rokoch nesmelo nahlas rozprávať. Nezaujímalo ma iba to, čo moji kamaráti robia, ale prečo to robia. Prečo sa správajú práve takto a čo ich k tomu vedie. O niečo neskôr som sa dostala k vešteniu z kariet, ktorých som si doma nazhromaždila slušný počet. Jedny obsahovali aj astrologické symboly a ich významy sa spájali s planétami a ich mytologickými obrazmi. Po krátkom čase ma oslovili tarotové karty, ktorých významy sú takisto spájané s astrologickou symbolikou. Vďaka nim som sa začala vecami hlbšie zaoberať a pochopila som, že je lepšie veci analyzovať, hľadať príčiny, a nie veštiť.

kedy ste začali pociťovať náklonnosť k astrológii?

Bolo to práve vtedy, keď som si uvedomila, že v tom, čo som vo svojej hlave považovala za zmätok, existujú zákonitosti. Tie sú v mojom živote prepojené so snami, tarotom a nakoniec i astrológiou. Po zakúpení a preštudovaní pár kníh som si vyhotovila svoj vlastný horoskop. Pri porovnávaní postavenia planét v ňom s významom planét v knihách som bola absolútne fascinovaná, ako všetko sedelo a dávalo zmysel. Nasledovalo samoštúdium, kurz, výroba množstva horoskopov rodine, kamarátom, čiže ľuďom, ktorých poznám, a na ktorých sa dalo overiť, že to naozaj funguje. Neskôr ma začali vyhľadávať kamaráti kamarátov, a tak to šlo ďalej. Humorné je, že kedysi dávno mi môj známy –  astrológ  povedal, že raz sa budem skutočne venovať astrológii a ja som sa smiala a neverila tomu.

objasnili by ste mi, čo presne robíte? V čom spočíva vaša práca?

Na základe dátumu, času a miesta narodenia vyhotovím tzv. radix, čiže horoskop narodenia. Z neho sa dá vyčítať veľmi veľa, osobnosť človeka, jeho životné smerovanie, jeho postoje k rôznym veciam, vzťahy i kariérny rast. Existuje veľa  druhov horoskopov, ktoré rozširujú a spresňujú výklad radixu. Je však chybou domnievať sa, že keď mám raz niečo dané, je to dané naveky a nemôže sa to zmeniť. Využívam horoskopy na to, aby som ľuďom odovzdala informáciu o tom, že na sebe treba pracovať, a ak človek nemá záujem, tak nemá zmysel ani počítať horoskop. V žiadnom prípade sa nedám nahovoriť na veštenie budúcnosti ani nič podobné. Nie je mojou úlohou vnucovať človeku rozhodnutia, vytvárať očakávania alebo ho nebodaj vystrašiť. Som zástancom toho, že každý je strojcom svojho osudu. Či sa na to pozeráme povrchne, alebo v hlbokom duchovnom kontexte.

ako súvisí astrológia s psychológiou?

Veľmi úzko. Ako som spomínala, najčitateľnejšia z horoskopu je osobnosť človeka. Planéty predstavujú rôzne jej aspekty – myslenie, cítenie, schopnosť presadiť sa, vytvárať vzťahy. Snažím sa objasniť ľuďom, ako niektoré veci fungujú, prečo napríklad v živote opakujú tie isté chyby alebo prečo neustále stretávajú podobné typy ľudí. Väčšinou sú príčiny ukryté v detstve či v prenatálnom období.

robíte astrologický výklad aj sebe?

Samozrejme, i keď je to dosť ťažké, pretože seba málokto vidí objektívne. Astrológia mi dáva odpovede na mnohé otázky. Neznamená to však, že za každým kýchnutím či stretnutím s namosúreným človekom hľadám astrologický aspekt.

s čím za vami ľudia najčastejšie chodia?

Ľudia najčastejšie riešia rodinné a ľúbostné vzťahy, prípadne problémy v práci. Mnohí hľadajú oporu v duchovnej sfére, keďže dnešná doba prináša veci, ktoré sa často ťažko trávia. Priznám sa, že práve vzťahy riešim najradšej a aj najčastejšie. Ľudia sa veľmi trápia kvôli vzťahom, každý rád miluje a je milovaný. Naše vzťahy zrkadlia nás samých. Snažím sa vysvetliť každému, s kým analyzujem jeho horoskop, že treba byť predovšetkým úprimný a poctivý k sebe. Treba pochopiť a prijať seba samého, vtedy je človek najbližšie tým pravým citom a zároveň svojim blízkym a ostatným ľuďom.

aký máte názor na komerčných astrológov napríklad cez telefón?

Neprináleží mi nikoho súdiť a navyše nemám s tým osobnú skúsenosť. Viacero prípadov u známych však nasvedčuje tomu, že zrejme väčšina takto orientovaných poradní má za cieľ jediné – vylákať z ľudí peniaze. Ako aj v iných oblastiach, žiaľ i v astrológii sa nájdu skutoční odborníci a takisto aj  šarlatáni. Sú však ľudia, ktorí potrebujú počuť práve lož alebo prekrútenú pravdu, to je úlohou poradcov na telefóne. Každý si môže vybrať. Každý má svoju  intuíciu a každý, kto potrebuje radu, príde k tomu najvhodnejšiemu poradcovi. Podľa mňa niet nad osobné stretnutie s klientom, nielenže odchádza s hŕbou informácií, ale veľa sa naučím aj ja.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite