Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba

..ako je to (s)právne .lifestyle

​TREBA DOROBIŤ: Samo Smetana odporúča vlastné víno

TREBA DOROBIŤ: Samo Smetana odporúča vlastné víno

V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám hudobný publicista a frontman aj v zahraničí úspešnej slovenskej kapely Banda (World Music Charts Europe 14. miesto s albumom hraBanda) prezradil, že je amatérsky vinár. Nemá vlastné vinohrady a ani lis po svokrovcoch sa mu do domu nezmestil, tak nakupuje mušt zo Strekova a potom sa oň stará. „Dorobím tak 300 litrov na rok, to nie je ani liter na deň, akurát tak pre mňa. Je úžasné ísť k sestre na Veľkú Noc s päťlitrovým demižónom vlastného vína. Hrdím sa ním aj pred kamarátmi, je to iné ako otvoriť cudziu sedmičku. Väčšina gazdov úprimne verí, že ich víno je najlepšie na svete, pretože si naň privyknú. Aj moje je fantastické,“ smeje sa Samo Smetana. 

TREBA OSLÁVIŤ: Svetový deň sprievodcov

V sobotu je Svetový deň sprievodcov a vy ho môžete osláviť vo viacerých mestách prehliadkou zadarmo. V Bratislave sa v môžete vydať v sobotu po stopách hudobníkov, v nedeľu bude vychádzka venovaná Štúrovi a Vežiam Starého mesta. V Malackách pôjdete do galérie MCK, Múzea Michala Tillnera, krýpt a kaštieľa. V Skalici budú sprístupnené aj tie pamiatky, ktoré bývajú bežne skryté očiam verejnosti. V Banskej Bystrici sa vyberte za literatúrou a hudbou do Župného domu, za Sládkovičovou Marínou, či za životmi spisovateľov do Radnice. Liptovský Mikuláš ponúka k novej prehliadkovej trase ochutnávku bio syrov a likérov, aj vstup do Múzea Janka Kráľa – expozície jedálne továrnika Pavla Žuffu a garbiarskej dielne. V Prešove objavíte sochy a súsošia, v Levoči knihy prepísané do Braillovho písma, v Bardejove mesto a pamätník holokaustu.

TREBA INOVOVAŤ: Neviditeľný dáždnik, nič pre sprievodcov

Typická rekvizita sprievodcov, veľký dáždnik, sa celé tisícročia príliš nemenila, vždy to bola len nejaká látka natiahnutá na skladacej konštrukcii. Až teraz, vďaka crowdfundingu cez Kickstarter sa už v tomto roku dočkáme neviditeľného dáždnika Air Umbrella. Nie je to nič zázračné, dáždnik využíva kompresor v špeciálne tvarovanej hlavici, ktorý je napájaný batériou v rukoväti. Zospodu nasáva vzduch a trysky z hlavice vytvárajú nad nami vzduchovú kopulu. Do akej diaľky vzduch ochráni pred vodou, závisí od intenzity dažďa. Dáždnik vytvorili postgraduálni študenti z Univerzity letectva a kozmonautiky v čínskom Nanjingu. Základná verzia váži pol kila, batéria vydrží 15 minút a už koncom roka by ste si ho mohli kúpiť za cca 100 dolárov. Na šokovanie okoloidúcich to je iste dobré, ale starý dobrý skladací dáždnik za pár šupov pre istotu nezahadzujte. 

TREBA SA ZASTAVIŤ: Čau o piatej u Kaliho s Poviedkou

Vydavateľ Kali Bagala otvoril uprostred bratislavskej pešej zóny na Laurinskej miniatúrnu, zato značkovú predajňu svojho vydavateľstva KK Bagala. Celý február, sa tu o piatej poobede denno-denne konajú čítačky finalistov súťaže Poviedka, ktorú už osemnásť rokov neúnavne organizuje práve Kali. Čítajú samotní autori, prípadne ich hostia. Tento týždeň sa môžete tešiť na poviedky Rada Olosa v podaní Dada Nagya, Benjamína Škreka v podaní Peti Polnišovej, Agda Bavi Paina v podaní Sergeja Libezňuka a Alexandra Bártu, Karola Horváta vo vlastom podaní, Zusku Kepplovú číta Viktor Horján, Jozefa Girovského Richard Blumenfield a Petra Ankoua Tomáš Turek. Zborník z roku 2014 a súčasne 19. ročník Poviedky bude vyhlásený 1. marca tiež u Kaliho. Vstupné je dobrovoľné a treba chodiť presne a nevyrušovať ostatných neskorým príchodom.

TREBA POZERAŤ V TELKE:  Iľf, Petrov a scientológia 

Majstrovská klasická sovietska filmová adaptácia románu Iľju Iľfa a Jevgenia Petrova nakrútená v roku 1971 alebo strhujúca autorská psychologická dráma scenáristu a režiséra Paula Thomasa Andersona z roku 2012 inšpirovaná pôsobením Rona L. Howarda, zakladateľa scientológie? Čo vybrať? 12 stoličiek alebo Majstra? Oboje. 12 stoličiek je veľká komédia, z ktorej síce viac mrazí, ako je do smiechu, ale tak to má byť. Začiatky sovietskeho Ruska sú dnes azda aktuálnejšie, akoby sme si priali. Majster je podobne aktuálny, hoci sa odohráva v USA v päťdesiatych rokoch, a zároveň ide o najmenej docenený Andersonov film, vypointovaný geniálnymi hereckými výkonmi Philipa Seymoura Hoffmana a Joaquina Phoenixa. Ako dobre, že sa môžeme dívať na oba. Majster, piatok, 20. februára, Dvojka, 21.55; 12 stoličiek, sobota, 21. februára, Dvojka, 21.30 Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite