Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trochu drahé euronámestíčko

.martin Droppa ..ako je to (s)právne .týždeň doma

V Liptovskom Jáne revitalizovali neveľké obecné námestie, samozrejme, z prostriedkov eurofondov: necelých 320 štvorcových metrov približne za 390-tisíc eur. Výsledok? Trestné oznámenia a vyšetrovanie Úradom boja proti korupcii.

„Prosím vás, kde je obecné námestie, revitalizované z prostriedkov eurofondov?“ pýtame sa domácich v Liptovskom Jáne. Nikto však nevie presne povedať, kde sa nachádza námestie s troma lavičkami, jedným stojanom na tri bicykle, košom na odpadky. Ani slečna so psíkom kráčajúca po jeho zámkovej dlažbe. Stojíme na námestí, na ktorého revitalizáciu Európska únia poskytla pomerne vysokú sumu – za takú sa dá kúpiť rozľahlý pamiatkovo chránený dom, starý vyše 150 rokov, v centre neďalekého Liptovského Hrádku. Alebo dva moderné apartmánové byty v Liptovskom Mikuláši. Na rozdiel od nich euronámestie nie je zastrešené, pokrýva ho vrstva jarného snehu. A pohľad na toto námestíčko naozaj rozosmeje až šokuje: je nepoužiteľné, opäť sa niekde vidlami vyhodili peniaze. Už na pohľad je zrejmé, že tri lavičky na námestíčku sú osadené tak šikmo, že keby sme si na ne sadli, budú nám kriviť chrbticu. Námestie so šikmými lavičkami je svojím spôsobom tiež atrakciou, zopár turistov sa tu so smiechom fotí.Námestíčko má slúžiť aj ako pešia zóna – aj to je, mimochodom, dobrý vtip. Ak obyvatelia nechcú plakať, musia to všetko zobrať z humornej stránky: Ak je naozaj pravda, že pod snehom sa skrývajú odtokové žľaby najvyššej kvality, môže na námestí pristáť lietadlo. Námestie je maličké, aj vrtuľník by tu mal problém trafiť sa. V snehu sú však viditeľné stopy neveľkého traktora. Znamená to, že zámková dlažba je položená kvalitne, tak, aby zniesla aj vyššiu záťaž na štvorcový meter, než je hmotnosť prechádzajúcej slečny so psíkom. Lenže problém s týmto námestíčkom v skutočnosti príliš na smiech nie je. 

kde zmizlo 40-tisíc eur?

Obec Liptovský Ján vyhlásila verejnú súťaž na revitalizáciu námestia 29. decembra 2009. Do verejnej súťaže boli zaradení dvaja uchádzači, spišskonovoveská spoločnosť Profi Therm a prešovská Molior Group. Obec si v zmysle zákona vybrala firmu, ktorá ponúka najnižšiu cenu – Molior Group. Začalo sa revitalizovať, všetko išlo podľa plánov, proces kontroloval zadávateľ stavby i Žilinský samosprávny kraj (ŽSK). Námestie bolo skolaudované 13. júla 2011.Rozruch okolo nepodareného euronámestíčka nastal začiatkom februára tohto roka, keď žilinské občianske združenie Proti korupcii na tlačovke informovalo médiá o znaleckom posudku, ktorý dali vypracovať policajní vyšetrovatelia. Posudok vypracoval súdny znalec v odbore stavebníctva. Úlohou znalca bolo posúdiť, či faktúry naozaj zodpovedajú cene použitého materiálu. A výsledok nešokuje azda len tých, ktorí vedia, ako to na Slovensku chodí s eurofondmi. Podľa znalca je rozdiel medzi fakturáciou a cenou skutočne spotrebovaného materiálu a odvedených prác vo výške takmer 40-tisíc eur. Ide o to, že sa na odtok dažďovej vody použili lacné a nekvalitné žľaby, hoci fakturované boli také, aké sa používajú aj na medzinárodných letiskách. Tento prípad vyšetruje polícia aj Úrad boja proti korupcii. Podozrenia vyšetrovali aj krajskí úradníci, tí však našli nedostatky iba v hodnote tisíc eur, teda podľa ŽSK je vlastne všetko v poriadku. 

opýtajte sa iného

Milan Ovseník, riaditeľ odboru ŽSK, ktorý sa zaoberá vyhodnocovaním i kontrolou žiadostí o príspevky z eurofondov, tvrdí, že obvinenia sú chybné a podrobne vysvetľuje proces kontroly. Ten sa, samozrejme, riadi rozsiahlym manuálom (pre nadšencov byrokratickej reči ide o Interný manuál procedúr Sprostredkovateľského orgánu pod Riadiacim orgánom pre Regionálny operačný program), ktorý je zviazaný v troch zväzkoch. Keď sa chceme dozvedieť viac, Milan Ovseník hovorí, že na kľúčové otázky, týkajúce sa tejto liptovskej eurokauzy, musí poznať odpoveď starosta Liptovského Jána. 

Juraj Filo, starosta Liptovského Jána, je na našu návštevu pripravený. Ale nepovie nám viac než to, čo stojí na internetovej stránke obce, teda že „obec nebude komentovať, vyvracať ani potvrdzovať žiadne budúce informácie zverejnené k tejto problematike“ a „zverejní svoje záverečné stanovisko následne po tom, ako v danej veci právoplatne rozhodnú dotknuté štátne orgány“. V Liptovskom Jáne sa teda viac o pozadí tohto azda najzbytočnejšieho euronámestíčka na Slovensku nedozvieme.

a to nie je všetko

Združenie Proti korupcii prišlo aj s vlastnými obvineniami. Prečo firma Molior Group, ktorá vyhrala verejné obstarávanie pri výbere dodávateľa, nemala v čase vyhlásenia verejnej súťaže žiadnu stavebnú históriu? Združenie upozornilo na ďalšie nedostatky, ktoré znepríjemňujú obyvateľom život: Na Ulici Jána Čajaka si dodávateľská firma nesplnila svoju úlohu a zdvihla tak úroveň cesty o 400 mm. Majiteľ jedného humna si tak teraz nemôže otvoriť dvere a nedostane sa do garáže. Alebo pred evanjelickým kostolom mala firma uložiť podkladový betón (v hodnote takmer 4-tisíc eur), ale betón sa medzičasom asi vyparil, pretože tam jednoducho nie je. Pred katolíckym kostolom mala byť podľa združenia pod zámkovou dlažbou položená súvislá vrstva betónu a pod ňou štrkodrvina a geotextília (takmer za 18-tisíc eur). Štrkodrvina tam je (hurá!), len škoda, že chýba betón a geotextília. Toto námestíčko by predsa len mohlo byť na niečo užitočné: ak sa podarí polícii a prokuratúre dokázať, že sa tu šafárilo s eurofondmi, môže to byť precedens. Ani peniaze daňových poplatníkov z iných krajín totiž nemožno rozkrádať. Takých euronámestí máme totiž na Slovensku veľa, a to aj za oveľa väčšie peniaze.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite