Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

E-fajčenie bez e-popolníka

.juraj Malíček .elena Akácsová ..ako je to (s)právne .lifestyle

E-fajčenie je posadnutosť a prekliatie a veda a vášeň, ktorá fajčiara oslobodí od smradľavého, nečistého a nezdravého fajčenia tradičných tabakových produktov. Od závislosti ho však neoslobodí.

Niektorí ľudia fajčia, iní nie, niektorí to pociťujú ako problém a niektorí sa s tým snažia čosi urobiť. Ponúka sa najjednoduchšie riešenie, najmenej elegantné, asi najzdravšie, avšak nič neriešiace. Prestať. Prestať fajčiť. Lenže, čo ak človek jednoducho nechce? Tak neprestane, a holdujúc konvenčným cigaretám, cigarám či fajkám, šíri okolo seba dym lahodnej vône. Žiaľ, niektorí ľudia ho cítia ako smrad. Smrad o to nepríjemnejší, že neraz prekáža i samotným fajčiarom.

namiesto dymu para

Alebo je tu ešte tretia možnosť, prejsť na e-fajčenie, pri ktorom dym nahradí nesmrdiaca para. S dekadentnou eleganciou tradičného fajčenia sa síce porovnať nedá, ale účel splní. O čo ide? E-fajčenie alebo aj vaporizovanie je inhalovanie pary s obsahom účinnej látky – nikotínu, pri ktorom nedochádza k spaľovaniu. Deje sa tak vďaka dômyselnému zariadeniu, ktoré sa nazýva e-cigareta, prípadne e-cigara či e-fajka, a pozostáva z troch základných častí. Prvou je batéria, nabíjateľná, nevymeniteľná jednorazová, alebo batériový grip, do ktorého sa batéria vkladá. Druhou je tzv. atomizér, teda zariadenie, ktoré v súčinnosti s batériou mení liquid – tekutinu s účinnou látkou – nikotínom na paru, ktorú potom e-fajčiar vdychuje. Treťou je tank, nádobka s liquidom. Funguje to takto. Pomocou tlačidla na batérii – v starších modeloch podtlakovým senzorom aktivovaným e-fajčiarovým potiahnutím – sa zapne elektrický obvod, ktorý začne napájať atomizér, v ňom sa aktivuje taviace teliesko, ktoré začne odparovať tekutinu s nikotínom. Vzniká para, ktorú e-fajčiar vdychuje. Nádržka s tekutinou, tank, je často nasadená na atomizéri. Tank a atomizér, spojené v jednom dielci, sa nazývajú cartomizér a ak je cartomizér priehľadný, volá sa to clearomizér. To všetko je zakončené náustkom, často vymeniteľným, ktorý môže pripomínať náustok vodnej fajky. Ak sa vám to celé zdá zložité, môže byť, ale ak e-fajčeniu prepadnete, žargón s ním súvisiaci si osvojíte takmer okamžite.

fajnšmekri a miešači

Fanjšmekri používajú atomizér bez zásobníka, liquid dávkujú po kvapkách priamo na knôt vedúci k taviacemu teliesku. Volajú ho kvapkací atty. Výhodou je intenzívnejšia chuť, nevýhodou nepraktickosť. Takto využívaná e-cigareta nie je nachystaná na okamžité dlhšie používanie. Funguje na princípe podobnom fajke, ktorú treba vždy pred každým fajčením napchať tabakom, akurát tu sa kvapká liquid, takže kvapkací atty je len atomizér bez tanku. Najväčší experti si miešajú vlastné liquidy. Tie, mimochodom, predstavujú mimoriadne dôležitú súčasť e-fajčenia – sú priam jeho esenciálnou podstatou. Liquid je to, čo sa e-fajčí. Ide o tekutinu, ktorej základom sú propylénglykol (pg), glycerín (vg), voda, nikotín a ochucovadlo. Prítomnosť nikotínu v liquide sa vyjadruje počtom miligramov na mililiter (0, 6, 9, 12, 16, 18 a 24) – existujú teda slabšie a silnejšie zmesi, pričom platí, že nie každý výrobca poskytuje celú škálu. Podstatnou zložkou liquidu je chuť. Na trhu sú liquidy simulujúce chuť skutočných značiek cigariet, mnoho e-fajčiarov však preferuje liquidy rozmanitých chutí. Tí, ktorí si ich miešajú sami, majú k dispozícii skutočne celú škálu príchutí od tabakových cez ovocné až, povedzme, k čudným – cola, red bull, klinček, viedenský krém, tiramisu, marcipán, jablkový koláč. V zásade platí, že príchuťou liquidu môže byť akákoľvek potravinárska príchuť dodávaná v propylénglykole. Príchute predávané v oleji sa použiť nedajú.

hračičkári, ajťáci a Číňania

E-fajčenie môžeme považovať aj za akýsi geekovský fenomén, jeho priekopníkmi boli ľudia od IT, so špeciálnym vzťahom k všakovakým vychytávkam, hračičkám a gadgetom, ľudia, ktorí radi vidia do vecí a chcú ich mať pod kontrolou. Využívajú technológiu, ale snažia sa do nej aj preniknúť, nie sú pasívnymi e-fajčiarmi, ale aktívnymi, čo znamená, že neustále hľadajú, diskutujú, radia sa na fórach a delia so skúsenosťami. K tomu patrí aj experimentovanie s vlastnými liquidmi, tie najlepšie zmesi nekúpite, ale namiešate si ich sami, respektíve, namieša vám ich niekto, komu sa e-fajčenie stalo koníčkom. Dotyčný jedinec len málokedy vlastní iba jednu súpravu e-cigarety, vo viac či menej epesnom puzdre má niekoľko batérií, gripov, atomizérov, clearomizérov, všakovakých redukcií a nádstavcov, nechýba USB nabíjačka, aby sa e-cigareta dala spojiť s počítačom, hoci len kvôli energii, redukcia na nabíjanie v aute, a tak ďalej. E-fajčenie je čínsky vynález, otcom idey je čínsky farmaceut Hon Lik, ktorý s ním začal experimentovať okolo roku 2000. V roku 2003 sa presadilo výraznejšie v Číne a od roku 2006 začalo expandovať do sveta. A azda pre čínskosť e-fajčenia, čo v tomto prípade nie je geografická lokalizácia, ale kategoriálny súd, viažuci sa na kvalitu produktov, neexistuje žiadna dominantná značka e-cigariet. Jedna časť vaporizérov prisahá na Shenzen Joye Technology, iná na Microcig, ďalšia na Innokin, na Vision, a tak ďalej, pričom vôbec nie je isté, či ide skutočne o odlišné produkty. V každom prípade, nie všetky e-cigarety spoľahlivo dlhodobo fungujú. Testovanie e-cigariet už vygenerovalo aj prvé e-fajčiarske celebrity. Taký Vapenexus či Scott Bonner si prostredníctvom e-fajčenia vybudovali povesť naslovovzatých odborníkov. Na fórach k Bonnerovým recenziám sa napríklad rieši nielen jeho erudícia, ale i to, že si dal opraviť chrup.Častou motiváciou prechodu na e-cigaretu je úspora, e-fajčiar prefajčí menej peňazí, prvotná investícia – nejakých štyridsať eur plus mínus sa vráti pomerne rýchlo. Potom už len treba dúfať, že človek e-fajčeniu neprepadne úplne, lebo tam potom usporená hotovosť odchádza pomerne rýchlo. Na trhu sa prakticky denne objavujú vychytávky, ktoré zapálený vaporizér musí mať. Ak sa ním stanete, vedzte, že legendárneho Odyssea, opraviteľný atomizér od vývojára Imea z gréckej firmy Golden Greek už pravdepodobne nezoženiete, beznádejne rozobrané sú i jeho kópie, Nautilus a Terminator, a nezoženiete ani jeho užšiu sestru Penelope (iba jej kópiu Euforiu), ak ale budete mať šťastie a včas obsadíte miesto v poradovníku, možno sa vám ujde Ithaka, vo vaporizérskych kruhoch netrpezlivo očakávaný Imeov nový model. Má stáť len 200 dolárov.

návyky, zákazy a dane

Elektronická cigareta umožňuje fajčiarovi realizovať sociálnu stránku fajčenia bez zdraviu škodlivých vedľajších následkov. Zamestná si prsty, vypúšťa dym a v príležitostnej kaviarenskej societe, kde všetci s pôžitkom dymia, nemá pocit akejsi vylúčenosti. E-fajčiar nesmrdí, iba ak od ostatných fajčiarov, ktorí ťahajú klasické cigarety, cigary a fajky, pretože para z elektronickej cigarety je absolútne bez zápachu. Inhaluje v podstate čistú vodnú paru, s prímesou nikotínu alebo bez, ale bez zlého svedomia, že si zatĺka klince do rakve, pretože tá je na rozdiel od vedľajších produktov horenia klasických cigariet neškodná. Samotný nikotín je takisto neškodný, hoci tu je potrebné zdôrazniť, že nikotín je návykový neurotransmiter. A v tom sa skrýva najväčšie riziko e-fajčenia. Ak si fajčiar vyberá náplne s obsahom nikotínu, môže si vybudovať solídnu závislosť. Zatiaľ čo pri klasických cigaretách sa fajčiar prirodzene koriguje, nemôže fajčiť v interiéroch, v práci, zapáli si iba raz, pretože viac mu nechutí, pri elektronickej cigarete môže poťahovať kdekoľvek, bez obmedzení. Tým nepozorovane zvyšuje dávku prijatého nikotínu. Riešením sú náplne s minimálnou dávkou nikotínu alebo úplne bez neho. E-cigareta vzbudzuje v každej spoločnosti spoľahlivú pozornosť. I keď nesmrdí a okolie nijako nevyrušuje a neobťažuje, o tom, či sa dá e-fajčiť skutočne kdekoľvek, nepanuje celkom zhoda a vedú sa o tom spory. Zákon o ochrane nefajčiarov totiž vymedzuje, že sa týka aj výrobkov, ktoré sú určené na fajčenie, ale neobsahujú tabak. Niektorí e-fajčiari dokonca paranoidne podozrievajú zákonodarcov, že sa snažia e-fajčenie kategorizovať ako fajčenie, aby bolo možné, keď sa raz pre masívny prechod fajčiarov k e-fajčeniu dramaticky zníži príjem zo spotrebnej dane z tabaku do štátneho rozpočtu, mohli i toto zaťažiť dodatočnou spotrebnou daňou. Pokiaľ ku tomu masívnemu prechodu príde, mali by sme sa zakaždým viac ako na zákon spoliehať na slušnú výchovu e-fajčiara, dobrú vôľu jeho okolia a správny odhad situácie u oboch.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite