Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Narodiť sa s mobilom v ruke

.elena Akácsová ..ako je to (s)právne .lifestyle

Toľko rôznorodej spotrebnej elektroniky pokope, kde takmer každá sa hrdí prívlastkom, že je v niečom úplne prvá na svete, sa dá vidieť len raz za rok v Las Vegas. Pritom najdôležitejší prvok spomedzi tej kopy súčiastok uvidíte, len keď sa pozriete do zrkadla.

Detský nočník s držiakom na tablet. To je produkt, ktorý asi najvýstižnejšie zo všetkého charakterizuje, kam sa uberá svet spotrebnej elektroniky v roku 2013. Aj tento bizarný výrobok, iPotty, bol prezentovaný firmou CTA Digital veľtrhu spotrebnej elektroniky v Las Vegas (Consumer Electronic Show – CES, ), kam sa každoročne začiatkom januára upína pozornosť všetkých ľudí, ktorí chcú vedieť, čo sa v tomto roku objaví na trhu s elektronikou.

Prečo práve táto bizarnosť ako stelesnenie trendu? Pretože spotrebná elektronika už dávno nie je len tá čierna, teda televízory, audio, počítače, herné konzoly, mobily či novšie tablety a smartfóny. Už pred časom sa k nej primiešala biela, teda spotrebiče do domácnosti, inteligentnou práčkou so šiestym či koľkým zmyslom počnúc cez chladničku, hlásiacu, čo treba ísť nakúpiť až po robotické vysávače komunikujúce s majiteľom cez mobil. Dnes tam môžeme smelo začať zahŕňať aj automobily, na CES-e predstavilo napríklad Audi parkovanie v garáži bez vodiča a LEXUS dokonca plne robotické vozidlo. Niet pochýb, že do spotrebnej elektroniky už patrí všetko, čo sa dá napojiť na tablet či mobil, aj zubná kefka, sledujúca vašu poctivosť pri ústnej hygiene, vidlička, upozorňujúca na to, že príliš rýchlo hlcete jedlo, a teda budete čoskoro obézni, aj ten detský nočník s ipadom, aby sa dieťatko mohlo plnohodnotne zabávať aj počas vylučovania. Napokon, mnohí máme na toalete príručné knižničky, takže to nie je nič nové pod slnkom, iba trochu inovatívnejšie. Ten istý výrobca dodáva aj držiak na toaletný papier a tablet pre dospelých. Človek aby si pomaly dával pozor na výroky, že niekto má inteligenciu stojanu na topánky či hojdacieho koníka, lebo to už tiež nemusí byť žiadna urážka, skôr naopak.

návrat k antropocentrizmu

Samozrejme, gro tých dvadsaťtisíc nových produktov, ktoré na ploche 37 futbalových štadiónov  predstavilo 3 250 vystavovateľov, tvorili seriózne inovácie v oblasti tradičnej čiernej techniky a ak by sme mali bez wc-metafor pomenovať najzásadnejší trend tohto roka, tak je to mobilnosť. Čo ešte nevie spolupracovať s mobilom, nech sa hlási u súdruha Žinčiču. Ak nás ešte donedávna Microsoft presviedčal, že centrom domácnosti bude počítač, cez ktorý bude prepojené všetko, čo má v sebe čip, dnes o túto centristickú pozíciu súťaží počítač s chytrým telefónom. Ale, ako to už býva zvykom, kde sa dvaja bijú, vyhráva tretí. A tým je človek. Centrálnym zariadením, okolo ktorého sa všetky ostatné zhlukujú, je sám používateľ, na prepojenie súborov, aplikácií, nastavení, pošty a všetkého, čo v nich používa, nepotrebuje počítač, ale cloud niekde na internete, respektíve na USB kľúči s extrémne veľkou kapacitou. Vráťme sa však k pionierom čiernej techniky, televízorom. Veľké nadšenie z 3D je preč, výrobcovia sa vrhli na rozlíšenie. CES zaplavili velikánske obrazovky s rozlíšením 4K, teda štvornásobok full HD. Objavili sa dokonca rozlíšenia 8K, ktoré by však mali byť na bežnom trhu až niekedy v roku 2020. Zapadá to do trendu predošlých ročníkov, teda čoraz väčšie, tenšie, ostrejšie, lepšie, už je len otázka, podobne ako pri 3D, na čo je to dobré a kto si to kúpi, keď v rozlíšení 8K zatiaľ nikto nič nenakrútil a v 4K je len zopár filmov od SONY. Pred rokom mali 4K ledva dvaja výrobcovia televízorov, teraz všetci, i neznáme čínske značky, je teda šanca, že cena pôjde rýchlo dole a objavia sa rýchlo aj rôzne algoritmy, ako z existujúcich filmov to 4K vydolovať. Pozornosť pútala aj mierne zahnutá OLED obrazovka, ktorú predstavili LG aj Samsung, obaja ako prvú svojho druhu, ktorá umožňuje užívateľovi cítiť sa skutočne uprostred obrazu. Kto bude prvý nielen na svete, ale aj na trhu, to sa však ešte nevie.

dva v jednom – tablet aj počítač

To, že počítače prehrávajú boj s mobilnými zariadeniami, niektorí dokonca tvrdia, že nastala postPC éra, dokazuje aj skutočnosť, že ak na CES-e bolo vôbec niekde vidieť ozajstný stolový počítač, boli to zväčša herné alebo supervýkonné stroje. Inak v tomto segmente naďalej vládnu ultrabooky a tablety. Ako sme avizovali na konci roka v článku o ultrabookoch (.týždeň 50/12 – Ultrabook. Nič pre stádo), Intel predstavil nový typ procesora s architektúrou Haswell v prototype pre novú generáciu utrabookov. Tie by mali byť charakteristické dotykovým displejom, oddeliteľným od tela počítača, na ktorom beží plnohodnotný operačný systém Windows 8. Z opačnej strany sa k tomu trendu približuje pridávanie hardvérových odnímateľných klávesníc k tabletu, čím sa premení na dotykový prenosný počítač. Tento odnímateľný trend nakazil aj stolové počítače. Firma ASUS predstavila Transformer AiO (all in one), prvý stolový počítač na svete, ako inak, ktorého monitor je odnímateľný a dá sa využiť ako samostatný androidný tablet, respektíve naopak, tablet slúži ako obrazovka počítača. Aj keď mobilné technológie majú svoj samostatný veľtrh vo februári v Barcelone a na ten si výrobcovia mobilov šetria svoje najväčšie tromfy, na CES ukázali najmä nové päť-, či dokonca šesťpalcové (to už je pomaly malý tablet) displeje s rozlíšením, aké mali doteraz len obrovské televízory full HD. Teraz ich môžete mať vo vrecku, nabité technológiami i keď to ešte nie je OLED, a tak na nich čierna nie je celkom čierna. Zaujímavé je, že najnovšie zverejnené štatistiky predaja smartfónov dokazujú, že ľuďom stačia aj slabšie a lacnejšie smartfóny, ktoré dokážu uspokojiť ich potreby za zlomok ceny, takže táto honba za čoraz lepšími zariadeniami môže byť pre niektorých výrobcov zničujúca. Applu dýcha na krk spoločnosť Nvidia, ktorá na CES-e ukázala nový čip Tegra 4, primárne určený ako procesor do mobilných telefónov či tabletov. Podľa údajov výrobcu by mal byť rýchlejší ako procesor od Applu. Kedy bude v mobiloch, to sa zatiaľ nevie, ale Nvidia predviedla s Tegrou 4 vlastnú hraciu konzolu.

bezdrôtová univerzálna nabíjačka

Nové procesory majú okrem vyššieho výkonu síce zabezpečiť menšiu spotrebu, a teda dlhšiu výdrž mobilných zariadení, napriek tomu sa aj tie raz vybijú a treba ich dobiť. Ak sa na CES-e objavilo niečo skutočne užitočné, tak sú to univerzálne bezdrôtové nabíjačky. Do mobilu netreba strkať žiadny konektor, stačí ho položiť na špeciálnu podložku, akýsi vankúšik. Doteraz si každý výrobca elektroniky vyvíjal vlastné riešenie, ale konečne aj vďaka zapojeniu výrobcov automobilov sa utvorila aliancia 140 subjektov Wireless Power Consortium, takže čas, keď sa jedno univerzálne nabíjacie zariadenie dostane do predaja, sa hádam nezvratne blíži. Ak na smartfónoch a tabletoch bežný používateľ akosi prestáva oceňovať čoraz lepšie technologické parametre, o rôznych užitočných i celkom šialených prídavných zariadeniach na ne a tiež o rôznych aplikáciach sa to rozhodne povedať nedá. Vďaka startupom a malým šikovným firmám vznikajú ako huby po daždi, a to sa ukázalo aj na tomto veľtrhu. Do centra pozornosti sa dostal človek a jeho zdravie, výživa, životospráva. Rôzne gadgety, diagnostické a meracie prístroje, krokomery, digitálne váhy, merače tepu, glukózy, kvality spánku, fyzickej záťaže či okolitej radiácie, napojené bezdrôtovo na mobilné zariadenie postupne smerujúce k tomu, že človek s patričným vybavením pomaly nebude musieť navštíviť lekára, bude mu iba odosielať svoje údaje.Ak sa o generácii dnešných mladých ľudí hovorí ako o digitálnych domorodcoch, ktorí prirodzene používajú svet technológií a my ostatní, digitálni prisťahovalci, ich len klopotne dobiehame (a produkujeme prvohorné produkty, ako je Planéta vedomostí), tak generácia ich detí sa už pomaly rodí s mobilným zariadením v ruke. Vďaka bizarnostiam ako iPotty ho teraz nemusia odložiť ani na nočníku. Prirodzeným krokom sa javí voperovať tie zariadenia rovno do nás, ale toho sa, dúfajme, tak skoro nedožijeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite