Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ja spravím, ty spravíš

.lukáš Krivošík ..ako je to (s)právne .biznis príbeh

Slovom roka 2013 bude na Slovensku pravdepodobne „nezamestnanosť“. Mikropráca, ponúkaná internetovými portálmi ako jaspravim.sk, môže byť aspoň malým prilepšením pre množstvo ľudí bez stáleho zamestnania.

Dievča, ktoré za sto eur napíše profesionálny text k piesni. Chlapík, ktorý spraví návrh vizitky či loga za desať eur. Prekladateľské služby už od niekoľkých eur za stranu. Služby grafikov či SEO (optimalizácia pre vyhľadávače) špecialistov. Ba dokonca aj ponuka na veštenie z tarotových kariet za 15,90... To je len malý výber služieb, ktoré ponúkajú ľudia na internetovom portáli jaspravim.sk. Hovorí sa tomu mikropráca. Ide o malé služby za pár eur, ktoré si môžete objednávať alebo ponúkať cez internet. Najlepšie je, keď ich možno priamo elektronicky aj dodať. Avšak ľudia takýmto spôsobom začínajú čoraz viac ponúkať aj klasické výrobky. Niekto vám za menšiu sumu peňazí napríklad upečie medovníky s logom firmy. Iný ponúkne zhotovenie bižutérie. Firmy objednávaním takýchto služieb môžu ušetriť náklady. Na druhej strane nezamestnaní, dôchodcovia, ženy na materskej, študenti, ale aj ľudia popri riadnom zamestnaní si týmto spôsobom môžu privyrobiť. Mikropráca je pre všetkých, no zvlášť oslovuje skupinu ľudí, ceniacich si určitú slobodu. Pre niektorých je život na voľnej nohe z núdze cnosť. Pre iných otázka dobrovoľne zvoleného životného štýlu.

perspektívy mikropráce

Za stránkou jaspravim.sk stojí 32-ročný Gabriel Števko. Rodák z Detvy začal hneď po vysokej škole podnikať spolu s manželkou v oblasti personalistiky. Keď prišla kríza, hľadali činnosti, ktoré by sa dali robiť cez internet. Internetová stránka ich ako médium fascinovala. V roku 2008 zavreli personálnu agentúru a naplno prešli do internetového obchodu. Už niekoľko rokov vtedy prevádzkovali internetovú predajňu so šperkmi. „S portálom jaspravim.sk sme sa vlastne okľukou vrátili k našim začiatkom, ktoré spočívali v sprostredkovaní práce ľuďom – aj keď v tomto prípade len mikropráce,“ hovorí Števko. Čo ho k záujmu o tento fenomén viedlo? „Fascinovali ma v dejinách takzvaní nádenníci a zdalo sa mi, že chýba komunita ľudí, ktorých si môžete najať na drobné prácičky.“ Stránku spustili v lete 2011. Robí na nej dohromady sedem ľudí, ktorí sú všetci na voľnej nohe. Projekt je tak výrazom osobných preferencií samotných autorov. Prirodzene, Slováci majú radi zabehané koľaje a potenciál mikropráce zatiaľ len objavujú.  Tak na strane firiem či jednotlivcov, hľadajúcich týmto spôsobom pre seba službu, ako aj na strane ľudí, ktorí takýmto spôsobom drobné práce ponúkajú. Portál jaspravim.sk si ako limit za jednu službu stanovil sumu 100 eur. „Našou prioritou je vytvoriť prostredie pre drobné služby a službičky, ktorých dodanie prebehne hladko, hoci sa nevyhýbame ani myšlienke väčších projektov, ktoré dokážeme zastrešiť,“ zdôvodňuje Števko.Do systému zabudovali aj niekoľko poistiek, aby sa vyhli podvodom. Na jaspravim.sk neexistuje druhotná platobná neschopnosť, pretože pri zaslaní objednávky na službu sú už peniaze deponované u prevádzkovateľov internetovej stránky. Keď predávajúci službu vykoná, peniaze sú mu poukázané na konto, odkiaľ si ich môže po štrnástich dňoch vybrať, ak kupujúci nevznesie námietky, že služba bola odvedená zle, alebo pri nej vznikol iný problém. Portálu z každého obchodu zostáva desať percent. 

aj do sveta

Firma je ešte v štádiu, keď nevytvára zisk. Paradoxne, zarábajú na nej zatiaľ len jej používatelia. No Števko myšlienke verí: „Máme za sebou skupinu slovenských a rakúskych investorov, ktorí nám pomáhajú rozbiehať tento portál celosvetovo, aj v iných jazykových mutáciách. Za pár rokov by sme boli radi, keby sa vytvorila kritická masa používateľov, využívajúcich možnosti mikropráce.“ Už dnes existuje portál gigzon.com, ktorý je akousi celosvetovou obdobou jaspravim.sk v angličtine, a s nástupom tohto roku sa spúšťajú česká i nemecká mutácia. Ako to však vyzerá na strane ľudí, ktorí si mikroprácou privyrábajú? Dá sa uživiť len takýmito malými službami? „Sú ľudia, ktorí si u nás za mesiac zarobia 500 až 600 eur. Často ide o programátorov,“ opisuje Števko. Podľa neho sú Slováci stále málo nápadití, pokiaľ ide o spektrum ponúkaných služieb. Existujú napríklad ľudia, ktorí ponúkajú doučovanie. Lenže iba na území mesta, v ktorom žijú. „Prečo neponúknu túto službu trebárs cez Skype,“ pýta sa Števko. „Veď takýmto spôsobom môžu doučovať ktorékoľvek dieťa na celom území Slovenska.“ V Spojených štátoch tvoria ľudia na voľnej nohe 20 percent trhu práce. Tento druh internetových portálov je tam veľmi populárny. Takže priestor na rast podobných služieb by mal existovať aj u nás. Rok 2013 bude podľa Števka rozvoju mikropráce priať. Nielen preto, že jeho portál chce expandovať do sveta, kde narazí na ďalších podobne zameraných konkurentov. Rigidnejší Zákonník práce a zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia spôsobia, že ľudia budú hľadať ďalšie zdroje príjmu. Zamestnávatelia sa zbavia najmä brigádnikov vzhľadom na vyššie odvody. „Pravdepodobne to povedie k tomu, že sa komunita používateľov jaspravim.sk ďalej rozrastie,“ uzatvára Števko.     

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite