Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

..ako je to (s)právne .lifestyle

treba.

TREBA SA PLAVIŤ: Na polmiliónovej lodičke

Vychytená a uznávaná iracká dekonštruktivistická architektka žijúca v Británii Zaha Hadid, ovenčená množstvom ocenení vrátane prestížnej Pritzker Architecture Prize, dostala zaujímavú zákazku od bohatého obchodníka s umením Kennyho Schachtera. Požiadal ju, aby osobne navrhla limitovanú edíciu luxusného člnu Z-Boat. Len dvanásť týchto 8-metrových čiernych lodičiek s nádherným hranatým a asymetrickým dizajnom bude plávať v šírych vodách celého sveta. Za okrúhlu sumičku 460 000 dolárov ich vyrobí francúzska značka Shoreteam. Ak na vás žiadna loď nezvýši, ako cenu útechy si zožeňte aspoň novú knihu Zaha Hadid and Suprematism, v ktorej spolu s ďalšími významnými umeleckými autoritami interpretuje ruské avantgardné umenie Kazimíra Maleviča, El Lisickeho a Alexandra Rodčenka jazykom architektúry.  

TREBA ČISTIŤ: Okuliare aj mobil tričkom

Koľkokrát už nás niekto upozornil, že by sme si nemali utierať okuliare ani žiadne ďalšie predmety, ako je napríklad dotykový telefón, do trička či do košele? Nielenže to je proti bontónu, navyše tvrdšia látka alebo nečistoty na nej môžu sklo nenávratne doškriabať. No ale aj tak si všetci občas kusom šatstva vypomôžeme, keď nie je po ruke špeciálna handrička z mikrovlákna. Záchranou pre naše okuliare a displeje je japonský nápad našiť kúsky mikrovlákna na tričko alebo spodok košele. Na tričku sú našité tri poloblúky, z ktorých je z mikrovlákna vrchný alebo spodný. Takže si môžeme predmety leštiť jednou rukou na hrudi – výrobca odporúča pre displeje, alebo uchopiť spodok trička ako handričku – to odporúča na okuliare. Tričko sa vyrába v tmavomodrej a bielej, pruhy sú tmavošedé. Stojí okolo 65 eur.  

TREBA ŽUVAŤ: Kefka namiesto žuvačky

Ak ste leniví umývať si poriadne zuby po každom jedle, prípadne nemáte po ruke vodu, pastu, zrkadlo ani kúpeľňu, môžete použiť na osvieženie dychu a vyčistenie zubov niečo medzi žuvačkou a zubnou kefkou – malú guľatú gumenú kefku Rolly, ktorú si diskrétne vložíte do úst a pár minút ju tam jazykom pováľate. Stovky jej drobkých gumených výčnelkov odstránia zo zubov kúsky potravín, zatiaľ čo fluorid a xylitol v nej napustený vydezinfikuje ústa a osvieži dych mentolovou príchuťou. Samozrejme, bez cukru. Balíček dvanástich rollyčiek stojí desať eur, z propagačného videa ani internetovej stránky však nie je jasné, či sú určené na opakované použitie a ako ich čistiť. A čo sa udeje s guľôčkou v tráviacom trakte, ak ju omylom prehltneme? Nie je jednoduchšie požuvať obyčajnú žuvačku?

TREBA SI ZAKREPČIŤ: Jánošíkove dni v Terchovej

Folklórne slávnosti v Terchovej už po 50. raz ponúkajú svojím skalným návštevníkom presne to, čo od takéhoto podujatia očakávajú. Folklór vo všetkých jeho podobách a kvalitách, umenie aj gýč, všetko vedno v láskyplnom objatí. Veď posúďte sami: popri obvyklých skladačkových programoch, zložených z dedinských skupín, mestských súborov, dospeláckych i detských, je na javisku v amfiteátri Nad bôrami na programe Lúčnica, Arzén, Terchovský symfonický orchester, Zuzana Smatanová,  výstava z kresleného zbojníckeho seriálu karikaturistu Fedora Vica Dereš, furmanský sprievod s muzikou na vozoch, remeslá, tanečný dom, razenie dukáta s motívom Jánošíka, premietanie etnografických filmov, ohňostroj aj nedeľňajšia svätá omša za nositeľov ľudových tradícií. V prípade nepriaznivého počasia sa program koná v šapitó.

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite