Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najväčší americký moslim

.marína Gálisová .spoločnosť

Najväčší boxer v histórii Muhammad Ali žil roky v tieni svojej choroby. Na verejnosti sa takmer neobjavoval. Neprestal však byť stelesnením amerického sna.

Najväčší americký moslim John Rooney/SITA/AP Matka Muhammada Aliho bola baptistka. O Bohu ho naučila všetko. Aj keď prešiel na iné náboženstvo, jej Boh pre neho zostal stále Bohom.

muhammad Ali bol na jednej strane stopercentný americký hrdina, stelesnenie príbehu o chudákovi, ktorý si vybojoval bohatstvo a slávu. Mnohí ho však považovali za provokatéra. Sám priznával, že okrem rýchlych pästí má aj rýchle ústa a vždy hovorí, čo si myslí. Ak to niekto berie ako provokáciu, je to jeho vec...

nebi môjho malého!

Tento nositeľ titulu „športovec storočia“ od týždenníka Sports Illustrated a BBC sa narodil v roku 1942 v černošskej rodine na americkom Juhu, kde vtedy o rovnakých právach aj pre čiernych Američanov snívali len radikáli. Dostal meno Cassius Marcellus Clay. Toho sa neskôr vzdal a označil ho za „meno otroka“ – paradoxne mu ho dali na pamiatku južanského politika, ktorý v 19. storočí bojoval za zrušenie otroctva.

Jeho rodičia si v meste Louisville v štáte Kentucky ťažko zarábali na živobytie. Otec, Cassius starší, bol maliar a natierač; matka Odessa upratovala v belošských domácnostiach. Cassius Clay mal aj bielych predkov, no od detstva sa cítil jednoznačne čierny. V období, keď mnohí černosi chceli byť radšej belochmi, on pociťoval povinnosť „pre svojich ľudí niečo urobiť“. Už ako chlapec chodieval večer pred dom a čakal, či z neba nedostane nejakú správu, poverenie či povolanie. „Nikdy som nič také nezačul.“

boha volám iným menom

Zato rodičia o jeho výnimočnosti nepochybovali. Bol neposedné a zhovorčivé dieťa, medzi deť­­mi zaujímal postavenie vodcu, vymýšľal hry. Hoci bol fyzicky šikovný, do bitiek sa nepúšťal. Matka spomínala, že keď chcela mladšiemu Rudolphovi naložiť na zadok, starší Cassius ju chytil za ruku a pohrozil jej: „Nebi môjho malého!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite