Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nie sme konkurenti, ale bratia

.iva Mrvová .spoločnosť

Trvalo to takmer tisíc rokov, kým sa Svätý Otec a moskovský patriarcha stretli. Ide o prvý krok, ktorý symbolizuje nádej na zmierenie.

Nie sme konkurenti, ale bratia ALESSANDRO DI MEO/EPA/profimedia Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill a pápež František na stretnutí na Kube, 12. februára 2016.

historický moment sa odohral na letisku v Havane. Pápež František a moskovský patriarcha Kirill tu podpísali spoločnú deklaráciu. Okrem výzvy na mier v oblastiach, kde sú dnes kresťania obeťami prenasledovania, sa obaja vodcovia hlásia k odhodlaniu „urobiť všetko, čo je potrebné, aby prekonali historické nezhody.“ „Kuba je ideálnym miestom na stretnutie oboch cirkevných lídrov, nakoľko ide o krajinu mimo Európy, teda územia, kde konflikt začal,“ hovorí Stefano Caprio, expert ruskej histórie a kultúry.

Stretnutie oboch vodcov kresťanských cirkví sa uskutočnilo po prvýkrát od Veľkej schizmy v roku 1054, kedy kardinál Humbert de Silva Candida exkomunikoval patriarchu Michaela Kerullaria.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite