Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Arábia chutí

.emíre Khidayer .reportáže .fototéma

Je dnes skutočne ťažké písať o Araboch a moslimoch objektívne? Nie pre mňa. Po štúdiách, práci v arabskom svete a vlastných vnímaniach vkĺzava ďalšia kniha, tentoraz zameraná na gastronómiu, do domácností a rodín od marockého Atlasu po iracko-iránske hranice, od levantských brehov po jemenskú Sokot

Arábia chutí ALAN HYŽA Predavač mäsa v medine, historickom centre marockého mesta Fez. Cudzinci sa však musia mať na pozore, niektorí mladíci sa im snažia vnútiť turistické služby, ktoré nakoniec ani neposkytnú. Vysokú sumu si však pýtajú.

vytýčiť si projekt s cestami do arabského sveta počínajúc rokom 2011 nebola ideálna predstava. Lenže ako poznám tento región, ideálne to nebude asi nikdy. Bez ohľadu na predikcie stále pôjde o vysoko turbulentnú zónu vzhľadom na dva faktory – náboženstvá a zdroje. Tie však nestáli v ceste k tomu, aby som s fotografom Alanom Hyžom sedemnásťkrát nevyrazila do jednotlivých krajín s cieľom stvoriť knihu, ktorá bude odrážať intímnosti domácností, ale i verejného života v podobe kulinárstva. Hoci sme sa zamerali na gastronómiu, veď recepty sa v knihe mihnú, tému sme zasadili do širšieho rámca. Spoločenského, politického, environmentálneho a príbehového. Alan fotografiou, ja textom.

poslední turisti v Jemene

Bezpečnostná situácia v arabských krajinách, niekde menej, niekde viac bola aj v čase našich ciest ďaleko od ideálnej. Víza do Jemenu sme dostali asi ako poslední turisti. Hoci Jemen považujeme s Alanom za najrozmanitejšiu a najčarovnejšiu krajinu z navštívených, príťažlivá bola nielen pre nás. V období po „jemenskej“ jari medzi návrhmi bohatých arabských susedov na správne fungovanie tejto krajiny, ktorí, mimochodom, podporili prezidentské voľby s jediným kandidátom, mala odnož al-Káidy semeno v Jemene už zasiate. To sa prejavilo aj na našom pohybe po provincii Hadramaut, kde sme pár hodín medzi letom na Sokotru využili na spoznávanie okolia. Len čo sme sa pohli z letiska v Mukalle, pohol sa aj pick-up s nákladom. Na najbližšom checkpointe sme obsah pick-upu spoznali – sedmoro policajtov. Nečakaná ochranka vyzbrojená AK-47 a jemenskými kindžalmi v uniforme, ale i v tradičnom. Aj my, aj policajti sme sa po natriasajúcej púštnej ceste v miniprístave Šihr kochali množstvom rají, tuniakov a žralokov, ale aj látkami vychádzajúcimi z krosien, aby mali na tradičnú suknicu maawaz aj policajti. Rozpočet-nerozpočet, nevyžiadanú ochranku sme nemohli na obed nepozvať.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite