Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tri veci, ktoré Slováci robia vo svojom voľnom čase

.sponzorované .promotion

Pojem voľný čas vyjadruje čas, ktorý netrávime v práci, v škole alebo pri domácich prácach. Čo najčastejšie robia vo voľných chvíľach Slováci?

Tri veci, ktoré Slováci robia vo svojom voľnom čase West Media World

politológ Michael Kruse vo svojej knihe The Money Free Society: A New System píše o tom, že jednou z výhod, ktorú priniesol kapitalizmus je väčšie množstvo voľného času. V porovnaní so staršou primárne agrárne orientovanou spoločnosťou narástol počet hodín, o ktorých využití rozhodujeme my sami a nie náš zamestnávateľ. Niektorí sociológovia dokonca vyjadrujú presvedčenie, že ľudstvo v celej histórii nikdy nedisponovalo väčším množstvom voľného času, než je tomu teraz.

„Internet umožnil robiť všetko bez nutnosti opustiť pohodlie domova.“

Najviac voľného času máme počas víkendov, dovoleniek a sviatkov, no čoraz viac si vieme nájsť voľné chvíle aj počas pracovných týždňov. Bežný Slovák si dokáže napriek osemhodinovej pracovnej dobe vyhradiť každý deň v priemere tri hodiny čas sám pre seba. To, ako tento čas zužitkuje, závisí od viacerých faktorov. Predstava trávenia voľného času sa však za uplynulé desaťročie rapídne zmenila. Pasívny odpočinok a ležanie pred televízorom vytlačili činnosti, pri ktorých vynakladáme väčšiu pohybovú aktivitu.

Jednou z najpopulárnejších voľnočasových aktivít sa stalo nakupovanie. Podľa výsledkov nedávno zverejneného prieskumu spoločnosti TNS Slovakia považuje nakupovanie za svoju obľúbenú aktivitu približne dve pätiny Slovákov. Nakupovanie je pre časť z nich druhom terapie alebo formou psychologického relaxu. Z výsledkov štúdie z roku 2011 uverejnenej v magazíne Psychology & Marketing vyplynulo, že takmer dve tretiny ľudí si niečo kúpili len preto, aby sa potešili. Nakupovanie je však doménou predovšetkým mladých ľudí.

Pre veľkú časť Slovákov je fenomén voľného času neodmysliteľne spätý s jediným slovom – pohyb. Takzvaná „gaučová“ kultúra sa u nás nepestuje. Či už sú to mladí Slováci, alebo starší, všetci sa chcú hýbať. Dokazuje to, že klasické prechádzky sa v anketách umiestňujú na čelných priečkach medzi voľnočasovými aktivitami. Tí, ktorým to dovolia fyzické sily, preferujú aktívnejšiu formu pohybu – beh, fitness alebo športy. Pohyb a športy majú však v posledných rokoch čoraz silnejúceho súpera v podobe internetu.

Surfovanie internetu sa stalo obľúbenejším, než sledovanie televízie. Internet umožnil robiť všetko bez nutnosti opustiť pohodlie domova. Namiesto navštevovania kín dnes mladí ľudia sledujú filmy cez internet. Populárne je aj hranie rôznych hier, online kasína, poker cez internet alebo športové tipovanie. Dokonca aj zoznamovanie a randenie prebieha cez internet. Pätnásť percent Američanov využíva pre zoznamovanie internetové stránky alebo aplikácie. A aj na Slovensku internet určuje náš voľný čas.

Psychológ Robert Stebbins usudzuje, že hoci voľný čas sám o sebe nie je to, čo nás spraví šťastným, to, ako ho strávime, nám toto šťastie môže priniesť. To vysvetľuje záľubu ľudí v nakupovaní, trávení času v záhradkách alebo pri sledovaní filmov. Sme generácia, ktorá sa necíti šťastná a toto šťastie hľadáme napríklad aj v rámci voľného času. Psychológovia a sociológovia sa rozchádzajú v tom, čo znamená hodnotne strávený voľný čas. Bežný človek však na to príliš nemyslí. Robí skrátka to, čo má rád a na čo má chuť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite