Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neverte Plavčanovi

.branislav Pupala .slovensko

Nech to znie akokoľvek, najlepšiu školskú reformu vzdelávania urobili komunisti v minulom storočí. Plavčan netuší o logistike reforiem nič a jeho prísľuby sú prázdne reči.

Neverte Plavčanovi Marek Mrviš/SITA Minister školstva Peter Plavčan mal dosť času, aby ukázal, že chce ísť dobrou cestou. Je zahmlievaním reality, keď verejnosti podsúva, že dobré časy nastúpia vtedy, ak sa doladí a rozbehne nový Národný program výchovy a vzdelávania.

je mojím zlyhaním, že som súčasnému ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi, vtedy ešte generálnemu riaditeľovi sekcie vysokých škôl, uveril, keď mi prisľúbil podporu pri rozbiehaní jednej z mojich rozvojových aktivít v Keni, ktorá mohla viesť ku kvalifikačnej podpore miestnych predškolských učiteľov.

Je mojou hanbou, že som v mene tohto prísľubu viedol rokovania so všetkými možnými vládnymi autoritami a partnermi na kenskej strane, aby som im dal nádej, ktorú som následne nedokázal naplniť.

Je mojou naivitou, že som po návrate na Slovensko po všetkých úspešných rokovaniach v Keni nechápajúc počúval, keď mi dotyčný pán generálny riaditeľ Plavčan do telefónu oznámil, že z prísľubu podpory od nášho ministerstva školstva zrazu nič nebude, lebo sa vraj prudko zmenili priority.

„Opakované prázdne vyjadrenia dávajú za pravdu všetkým tým, ktorí predpokladali, že Plavčanovo ministrovanie je ďalšia obrovská prehra slovenského školstva.“

A doteraz je mojím problémom, že si musím v Keni nanovo budovať dôveru, ktorú som tak trochu stratil, keď som staval na mylnom presvedčení, že slovo generálneho riaditeľa, a teraz ministra, predsa nemôže byť vypustené len tak ledabolo a nemožno mu ani za mak veriť.

Veď to nič, že zlyhanie malej akcie rozvojovej spolupráce a drobné bilaterálne rokovania vedené z našej strany jedným univerzitným profesorom sa dajakým spôsobom dotýkajú Slovenska ako partnerskej krajiny. Sľuby sa sľubujú a slovenský chlieb sa bude jesť ďalej, nech sa deje, čo sa deje. Veď Keňa je dosť ďaleko.

prázdne reči

Je už však naším spoločným problémom a spoločnou naivitou všetkých tých, ktorí veria Plavčanovmu veľkolepému tvrdeniu, že spustí masívnu reformu slovenského vzdelávacieho systému. Moja osobná skúsenosť s týmto človekom ako štátnym úradníkom, jeho mediálne pretriasaný pochybný profil (pôžičkové fondy, profesorský titul z úradníckej stoličky), reálne ministerské kroky a najmä opakované prázdne vyjadrenia dávajú za pravdu všetkým tým, ktorí predpokladali, že Plavčanovo ministrovanie je ďalšia obrovská prehra slovenského školstva. Tým, ktorí rovnako ako ja veria, že jeho slová o reforme vzdelávania sú celkom prázdne reči, ktoré nepovedú k ničomu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite