Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akú dostaneš, takú vráť

.eva Čobejová .michal Novota .slovensko

V politike začínal ako fanúšik Vladimíra Mečiara, neskôr bol u Igora Matoviča, dnes chce zachraňovať konzervatívcov na „politologickej mape“. Nový predseda KDH Alojz Hlina.

Akú dostaneš, takú vráť KDH Dvadsiaty štvrtý snem KDH v Ružomberku priniesol prekvapujúci výsledok – novým predsedom KDH sa stal Alojz Hlina.

vaše zvolenie za predsedu KDH hneď v prvom kole sa naozaj nečakalo. Aj pre vás to bolo prekvapujúce?

Bolo to milé prekvapenie. Hneď po tom ma premkol obrovský pocit zodpovednosti – za kresťanskú demokraciu na Slovensku. Neznie to priveľmi pateticky? (Úsmev.)

boli ste na kandidátke OĽaNO, potom ste založili vlastný projekt, ktorý až tak nezaujal. Kedy ste prišli na to, že máte prevziať zodpovednosť za kresťanskú demokraciu?

Bol som, som a budem konzervatívec. To nebola účelová kalkulácia pre túto chvíľu. Verím politologickej mape a základnému rozdeleniu na konzervatívne a sociálnodemokratické strany. Mne by sa ťažko hralo na liberála. Takže s kým som mal v parlamente spolupracovať? Hneď po voľbách som považoval za dôležité stretnúť sa s pánom Figeľom a rozprávať sa o tom, čo teraz s KDH. To mi prišlo korektné – povedať mu, že by som skúsil kandidovať za predsedu.

čo robil Ján Figeľ zle, že KDH vypadlo z parlamentu?

Jano Figeľ je možno príliš slušný na slovenskú politiku. V piatok pred voľbami bola u kapucínov omša, išiel som okolo, tak som na ňu zašiel. Vpredu sedel pán Figeľ s manželkou. A išiel na sväté prijímanie. To znamená, že nemal hriech, pritom to bolo krátko po volebnej kampani! Aj som sa ho potom pýtal, či bol ráno na spovedi, že nie, že asi pred dvoma týždňami.

tým chcete povedať, že politik musí počas volebnej kampane robiť hriechy.

Otázka stojí, či sa vôbec dá vyhnúť malému hriechu, keď ste v zúrivom politickom boji. Nehovorím teraz, že budem hrešiť, kadiaľ budem chodiť, ale mali by sme byť tvrdší. My sme doteraz len útrpne znášali útoky. S tým sa musíme vyrovnať. U nás sa pokora javí ako slabosť.

naozaj si myslíte, že najväčším problémom Jána Figeľa a KDH bola prílišná pokora?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite