Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Živý mŕtvy muž

.peter Schutz .slovensko

Smer dobehol jeho najväčší škandál a najťažšia dilema: Podržať či obetovať ministra vnútra? Také či onaké rozhodnutie bude pritom mať veľmi dlhý dosah na budúcnosť politiky.

Živý mŕtvy muž Marko Erd/SITA Robert Kaliňák by už v akejkoľvek inej krajine EÚ pravdepodobne nebol ministrom.

vecne, samozrejme, nie je čo riešiť. Prevzatie podielu vo firme od daňového podvodníka, ktoré minister utajoval, hoci opozícia (dokonca formou parlamentnej schôdze) a i verejnosť sa na ich vzťah explicitne pýtali, je dosť na odstúpenie člena vlády. A to ešte i keby bankový prevod a „pôžičku“ 260-tisíc eur neozvláštňoval zástup ďalších podozrivých okolností.

Ale ozvláštňuje.

Napríklad vážna indícia, či tých 260-tisíc nie je iba fiktívna pôžička, ktorá zakrýva iný účel platby – čo je ďalší dôvod na odstúpenie. Áno, tu stačí indícia. Aj keby totiž bola stopa falošná a Kaliňákovi krivdila, s podozrením takéhoto kalibru, ktoré už zdieľa významná časť politickej verejnosti, jednoducho minister vnútra nemôže fungovať.

Darmo bude Kaliňák protestovať, že nemôže byť obeťou hier a fantázie. Môže. Ak od Bašternáka on sám odkúpil podiel, kamarát Počiatek je spoluakcionár a Fico nájomník, tak dedukciu, že ich spoločná história je omnoho dlhšia a pestrejšia, než sa dnes priznáva, môže aj stokrát popierať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite