Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Orbánova eskalácia referendom

.peter Schutz .slovensko

Azda najhorší výsledok konfrontácie V-štvorky so „západnou EÚ“ v utečeneckej otázke je vznikajúci dojem, že obom stranám eskalácia vlastne vyhovuje.

Orbánova eskalácia referendom Szilard Koszticsak/AP/SITA 28. február 2016, Budapešť, Maďarsko: Viktor Orbán prednáša svoj výročný prejav hodnotiaci situáciu v krajine.

návrh, najmiernejšie povedané, neempatickej reformy azylovej politiky z dielne EK doslova rozzúril celú V-štvorku. Lenže vzápätí Viktor Orbán vylial kanister benzínu na už blčiaci oheň. Nijako inak sa totiž nedá hodnotiť referendum o kvótach, ktoré nechal maďarský premiér odhlasovať svojmu parlamentu. Mimochodom, pre Brusel je takéto referendum nočnou morou, pretože ak sa ujme precedens celonárodných hlasovaní o agende ministerských rád či samitov, EÚ sa prepadne ešte do väčšieho zmätku.

Aj optikou Orbána je však toto referendum ťažko zrozumiteľné. Ak totiž na otázku „Ste za to, aby EÚ mohla bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?“ odpovie záporne platná väčšina hlasov, dôsledkom bude ešte prudší a jedovatejší konflikt Maďarska s celou EÚ – a to vrátane Orbánových ochrancov a priateľov v CDU/CSU, ktorí ho už nebudú môcť brániť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite