Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Primátor Bročka: Rybníčkov projekt má potenciál

.michal Magušin .slovensko

Peter Bročka z trnavskej radnice reaguje na plán Richarda Rybníčka decentralizovať moc v krajine do regiónov.

Primátor Bročka: Rybníčkov projekt má potenciál Boris Németh Primátor Trnavy Peter Bročka Rybníčkovu reformu podporuje, no kľúčové je, aby ľudia pochopili, čo im táto zmena prinesie.

keď ste počuli, že Richard Rybníček prišiel s ideou výraznej zmeny systému, ako ste na to reagovali? Máte podobný pocit ako on, že z pozície primátora máte málo kompetencií na to, aby ste ľuďom pomohli?

Vždy sa stane, že pri práci narazím na vyššiu inštanciu a nezostáva nič iné, iba krútiť hlavou, alebo si proste povedať, že nejako to musím prežiť. Súvisí to so všetkým možným. S peniazmi a teoreticky aj s právomocami. Takže na jednej strane chápem Rybníčkove pohnútky, na druhej strane sa k nim neviem vyjadriť presne, lebo nepoznám presný rozsah jeho plánu. Ale súhlasím s tým, že to je niečo, čo sa nedá uskutočniť za jedno volebné obdobie. Už u nás vidím, že ak chcem urobiť niektoré projekty koncepčne a kvalitne, nedajú sa urobiť za štyri roky.

súhlasíte s Rybníčkovou tézou, že to, čo chce spustiť, je reakciou na dezilúziu voličov, ktorí nemajú koho voliť?

Keby som mal celú tému zjednodušiť, určite podporujem tú myšlienku, aby ľudia z jednotlivých regiónov boli zodpovední svojim regionálnym voličom a aby bol väčší dosah samosprávy na najvyššie miesta.

myslíte si, že toto je téma, ktorá je teraz zaujímavá pre ľudí?

Tu nejde o to, čo je zaujímavé teraz pre ľudí, lebo pre ľudí je teraz zaujímavý škandalózny nadpis. Ale tým sa ja ako – a toto bude znieť podivne – vrcholný samosprávny politik, nemôžem zaoberať. Ja nemôžem uvažovať o tom, čo je zaujímavé dnes, lebo dnes sme v bode, ktorý sa ľuďom nepáči. Musím síce byť konfrontovaný s realitou dneška, ale mysľou, respektíve nápadmi a koncepciami zmien, musím byť oveľa viac vpredu. Nejde teda o to, aby sa to teraz páčilo ľuďom. Ľudia chcú vidieť reálny výsledok, ale ten bude až následkom zmeny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite