Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nedodržal som slovo pre dobro krajiny

.michal Magušin .slovensko

I keď od neho mnoho voličov očakávalo opak, podporil koalíciu Most-SNS-Smer-Sieť. Tvrdí, že zabrániť rozvratu krajiny stojí aj za nedodržanie slova daného voličom. František Šebej.

Nedodržal som slovo pre dobro krajiny Jozef Jakubčo/SITA 10. august 2010, Bratislava: Poslanec Mosta-Híd František Šebej v parlamente. V nasledujúcom období bude spolupracovať s poslancami Smeru, SNS a Siete.

ako vyzeralo vaše povolebné rozhodovanie?

Dostali sme len 6,5 percenta a v parlamente sa ocitol Kotleba. Prvý pocit bolo zdesenie. Šokovalo ma aj to, že voliči dali dvojnásobný počet hlasov Matovičovi aj Sulíkovi, ktorí aktívne spôsobili, že padla Radičovej vláda. Považujem to za absolútnu stratu súdnosti. Katastrofou je však SNS, Boris Kollár a Kotleba v parlamente. Pôvodne sme však dokázali zhltnúť aj protizápadné SNS v prípadnej pravicovej koalícii, čo bol veľký ústupok. Po sneme SNS však už nezostala lepšia možnosť, ako ísť so Smerom.

keď SNS v sobotu ohlásila, že nepôjde do pravicovej koalície, ako ste sa vy osobne rozhodovali?

Predseda Bugár hneď večer zvolal predsedníctvo a dve hodiny sme sa radili. Zhodli sme sa, že to smeruje k predčasným voľbám a prieskumy naznačovali, že by tie voľby dopadli ešte horšie.

„Nemienim kradnúť, využívať mocenské postavenie, nehrozí mi žiadna veľká funkcia ani peniaze.“

prečo ste nepočkali, kým dostane poverenie na zostavenie vlády Sulík? A na to, či SNS nezmení rozhodnutie.

Z komunikácie, ktorá prebiehala, sme vedeli, že Danko sa nezlomí. Im by predčasné voľby neublížili, to nám bolo všetkým jasné. Podľa nás by to bola tá najhoršia alternatíva. Alarmujúci výsledok by nové voľby ešte zvýraznili. Posilnil by Kotleba, SNS aj Boris Kollár. Sieť by zmizla, možno aj my a z politiky by odišla akákoľvek konštruktívna normalita. S výnimkou SaS-ky a Smeru by tam zostali len subjekty, ktoré by asi neboli schopné spravovať Slovensko.

takže ste sa rozhodli v mene vyššieho princípu?

Mojím hlavným motívom bolo zabrániť, aby krajina smerovala mimo NATO a EÚ, nič iné. Európa je v zúfalej situácii. Od hroziaceho odchodu Británie až po finančnú krízu a Grécko je Európa pod sústavným tlakom hybridných a dezinformačných aktivít Putinovho Ruska. V tejto situácii sa mohlo stať, že po predčasných voľbách sa Slovensko ocitne s takou politickou reprezentáciou, že ak sa náhodou budú nanovo kresliť čiary a hranice, ocitneme sa na ich zlej strane. Uvedomujem si, čo je Smer a SNS. Nezmenili sa. Ale prioritou je to, čo bude s krajinou. Všetci, čo krčia plecami a tvrdia, že to tak nebude, nevidia za roh.

nie je to príliš pesimistický pohľad?

Nie. Je to takmer istý scenár pri predčasných voľbách. Hnedne celá Európa. Pokiaľ je to možné zastaviť alebo spomaliť, tak to treba urobiť.

ale vy ste predsa vliezli do koalície so Smerom, ktorý za úspech Kotlebu do veľkej miery nesie zodpovednosť, napríklad podceňovaním školstva, neriešením situácie ľudí v chudobných regiónoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite