Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ďalší škandál ministra Čisláka

.marek Vagovič .slovensko

Pred mesiacom sme informovali o nákupe ultrazvukov, ktorý pripomína kauzu piešťanského CT. Podľa zistení .týždňa a združenia Via Iuris bol predražený aj prístroj, ktorý dodala firma Wega – MS žilinskej nemocnici.

Ďalší škandál ministra Čisláka Robert Tappert/SITA

Keď vyšlo vlani v novembri najavo, že nemocnica v Piešťanoch obstarala o 600-tisíc eur drahšie CT, najskôr odstúpila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a potom aj vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška (obaja Smer). Postupne sa však ukazuje, že súkromné firmy zarábajú na úkor štátu aj pri nákupoch ultrazvukov. A je pritom jedno, či je za slovenské nemocnice politicky zodpovedná Zuzana Zvolenská, alebo jej nástupca v kresle minis­tra Viliam Čislák.

Príkladom je aj verejné obstarávanie na nákup ultrazvukov v žilinskej nemocnici. Tá podpísala 21. apríla 2015 – teda v čase, keď už viedol rezort zdravotníctva Čislák – zmluvy na dodávku dvoch ultrazvukov od firmy Wega – MS za 123-tisíc eur. Nemocnica odoslala výzvu na súťaž až 173 potenciálnym dodávateľom. Viacerí však namietali voči podmienkam súťaže, pretože ich považovali za diskriminačné: v jednom prípade podali 17, v druhom 14 rozporov.

No keďže nemocnica nebrala ich námietky vážne, väčšina z tendra vycúvala. Zo 173 oslovených firiem tak napokon predložila ponuku len jedna: Wega – MS. Mimochodom, ide o tú istú firmu, ktorá vyhrala v roku 2013 aj tender na nákup štyroch ultrazvukov v košickej nemocnici (375-tisíc eur). Podľa odhadov odborníkov pritom mohla kúpiť minimálne tri prístroje približne o 115-tisíc eur lacnejšie.

Pochybnosti vzbudzuje aj cena jedného z ultrazvukov, ktorý dodala žilinskej nemocnici Wega – MS: 87-tisíc eur. Podľa zistení .týždňa a združenia Via Iuris totiž kúpili niektoré nemocnice rovnaký typ prístroja o niekoľko tisíc eur lacnejšie: Špecializovaná nemocnica sv. Svorada v Nitre zaň zaplatila 72-tisíc, nemocnica v Myjave necelých 80-tisíc. Minister Čislák však o odchode z funkcie neuvažuje.

Slovenské nemocnice v minulosti nakupovali ultrazvuky aj od stavebnej firmy Váhostav. Viac informácií nájdete v tlačenom vydaní .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite