Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odkaz z Rumunska: Korumpujte ďalej, prosím

.filip Olšovský .názory

Prognózy sa potvrdili. Víťazom víkendových volieb sa v Rumunsku podľa exit pollov stali sociálni demokrati. Strana, ktorá má najviac politikov obvinených z korupcie. Čo to znamená?

Filip Olšovský

tú skepsu bolo cítiť azda u každého, s kým sme sa koncom októbra v Bukurešti bavili. Decembrové parlamentné voľby sa blížili, no očakávania s nimi spojené neboli vôbec vysoké. Takmer istými víťazmi volieb boli sociálni demokrati a ich najsilnejším odporcom bol akýsi výrečný aktivista, ktorý organizoval mítingy po celej krajine. Takmer ako u nás o pol roka skôr. Akurát s tou výnimkou, že v Rumunsku dokázali aj takto vyhrotené pozície posunúť ešte ďalej.

„Mentalita ľudí je stále imúnna voči vnímaniu korupcie v rozsahu, aký je rozšírený vo zvyšku EÚ.“

Nejde len o to, že favorizovaní socialisti (PSD), ktorí dostali vo včerajších voľbách získali okolo 46 percent hlasov, boli súčasťou vlády posledných osem rokov (s výnimkou toho posledného, keď v Rumunsku vládol úradnícky kabinet). Socialisti mali spomedzi všetkých strán aj najviac zástupcov obvinených z korupcie a práve predseda PSD Victor Ponta šéfoval poslednej vláde, ktorú z úradu vyhnali masové protesty Rumunov spred vyše roka. Značka PSD mala imidž doudieraný z každej strany. Napriek tomu tento víkend dosiahla obrovské víťazstvo. Z viacerých dôvodov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite