Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kde sú intelektuáli? A kto ich vôbec chce počúvať?

.anton Vydra .názory

Fedor Gál hovorí vo videu kolegu Eugena Kordu, že hovorcami občianskej spoločnosti by mali byť intelektuáli, a nie politici. Súhlasím. Kde sa však podeli naši intelektuáli?

Anton Vydra

kde sa skrýva slovenská inteligencia, ktorá by mala byť hlasom občianskych problémov? Skúsme hádať:

1. Intelektuálov občianske problémy nezaujímajú, pretože napríklad tí z univerzít a akademických inštitúcií majú dosť vlastných problémov. Musia sa zaoberať výrobou (dobre počujete, výrobou!) takzvaných karentovaných alebo presnejšie indexovaných publikácií, vyrábaním citácií, vyrábaním akademických titulov bez hlavy a päty (občas skôr bez hlavy než bez päty – achilovka sa vždy nájde). Na občianske problémy jednoducho nemajú čas.

2. Alebo: Intelektuálov občianske problémy tak trochu aj zaujímajú, aj o nich medzi sebou diskutujú, aj o nich vedú spory, ale len vo svojom vnútornom okruhu, za stenu ktorého neprenikne ani hlások. Ak sa ich na ne opýtate, odpovedia vyhýbavo. A vyhýbajú sa preto, lebo sa buď boja povedať svoj názor, alebo s ním zatiaľ nechcú ísť na bubon, alebo sa iba cítia škrupulózne previnilo, keby sa mali vyjadrovať k veciam, ktoré nespadajú pod ich odborný záujem. Prípadne, ak to niektorý z nich spraví, rýchlo ho zapudia, lebo prekročil rámce nepísanej akademickej etikety.

3. Alebo: Intelektuálov občianske problémy zaujímajú, no len ako objektívne dáta, ktoré sa dajú nezainteresovane skúmať (presnejšie, dajú sa o nich písať vedecké články, za ktoré má napokon ich inštitúcia body a peniaze, tak prečo to nevyužiť?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite