Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pravica, zobuď sa! Hrozí ústavná väčšina Smer+SNS

.lukáš Krivošík .názory

Vďaka veľkému prepadnutiu pravicových hlasov v budúcoročných voľbách by Smer a SNS mohli získať ústavnú väčšinu. S následkami pre krajinu na desaťročia dopredu.

Lukáš Krivošík

Posledný prieskum preferencií agentúry Polis nepriniesol na prvý pohľad nič prelomové. Dominancia Smeru je naďalej neochvejná. A k zostaveniu vlády bez potreby koaličných partnerov by sociálnym demokratom chýbali len tri poslanecké miesta.

No onen prieskum naznačuje aj trend, kvôli ktorému by budúcoročné parlamentné voľby mohli otriasť celou krajinou. Keď sa pozriete, ktorej strane pripadne koľko poslancov a začnete si v hlave spájať možné koalície, neujde vám, že Smer (73 mandátov) spolu so SNS (16 mandátov) by len tesne minuli ústavnú väčšinu. Chýbal by im k nej jediný poslanec.

Ťažko si predstaviť dlhodobé škody, ktoré by tieto dve strany mohli napáchať, keby dostali moc pretvárať základné pravidlá fungovania nášho štátu na svoj obraz. Pre vytvorenie približnej predstavy sa stačí pozrieť do Maďarska. Tam podobnú možnosť dostal Viktor Orbán.

Aj tie kontrolné orgány, ktoré si dnes ešte zachovávajú akú-takú nezávislosť, by boli vykostené. Smer by sa zabetónoval na pozíciách v celej krajine a smel by robiť, čo sa mu zapáči. Mohol by napríklad pomeniť volebné pravidlá vo svoj prospech, takže výmena inou zostavou by bola do budúcnosti ťažšia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite