Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako nebyť pseudohumanista

.lukáš Krivošík .názory

Do-gooder, Gutmensch, pravdoláskař, pseudohumanista... Snáď každý jazyk má pre neho výraz. Je to onen druh jedinca, ktorý má s inými len tie najlepšie úmysly, akurát nezamýšľaným dôsledkom jeho ľudomilných snáh je, že občas iní trpia. Čo si s ním počať?

Lukáš Krivošík

Ušľachtilý zloduch

V ére hipsterov a korporácií, ktoré sa zaklínajú heslami ako „Nebuďte zlí“, má svet čoraz viac dočinenia s novým druhom zloducha. Zabudnite na vášho obvyklého gaunera, ktorý pácha zlo z nízkych, sebeckých, zištných, nenávistných alebo inak prvoplánovo bezohľadných motívov. Na scénu budú čoraz viac prichádzať ľudia, ktorí chcú ostatným dobre, sú nezištní, či ušľachtilí, no nejakým nedopatrením ich rýdze úmysly zakaždým míňajú cieľ a výsledkom ich snaženia je utrpenie ľudí okolo nich. Na Slovensku im hovoríme „pseudohumanisti“.

Kým starý druh zloducha bol nadštandardne zastúpený v politických stranách, či biznis sfére, tento nový sa vyskytuje všade tam, kde sa združujú ľudia dobrej vôle. Nie je to otázka rasy, národnosti, ani náboženstva. Pseudohumanisti sa dajú nájsť nielen medzi svetskými sociálnymi liberálmi, ale aj v kostoloch. Držia sa desatora a veľa ráz úprimne milujú Boha, len im z Biblie niekto vytrhol tie prvé stránky o Adamovom páde a dedičnom hriechu, takže im chýba realistická predstava o ľudskej prirodzenosti. Vlastne, chýbajúca realistická predstava o ľudskej prirodzenosti je tiež v jadre omylu aj toho úplne sekulárneho pseudohumanizmu, ktorý s vierou nemá nič spoločné.

Aby nedošlo k omylu, nie každý človek, ktorý pomáha druhým, narobí svojím počínaním nevyhnutne galibu. Niektorí ľudia pomáhajú celkom efektívne a reálne zlepšujú životy svojich blížnych, či dokonca celých národov. Avšak pseudohumanista je človek, ktorý to síce myslí dobre, no jeho prostriedky sú vzhľadom k cieľu, či povahe osoby, ktorej chce pomôcť, natoľko nešťastne zvolené, že v konečnom dôsledku spôsobia viac problémov ako úžitku.

Menšiny a anglický „do-gooder“

Je fascinujúce prehrabávať sa slovníkovými definíciami pojmov ako „do-gooder“ alebo „Gutmensch“, ktoré sa snažia vystihnúť podstatu toho, čo na Slovensku nazývame pseudohumanizmus. Len povážte: Pokiaľ ide o výraz „do-gooder“, ten je podľa internetového slovníka anglických slangových výrazov Urban Dictionaryniekto, kto si myslí, že pomáha spoločnosti obhajovaním utláčaných menšinových skupín, hoci v skutočnosti nivočí spoločnosť a ochromuje slobodu prejavu“.

Práca so „znevýhodnenými“, prípadne „diskriminovanými“ menšinami núka pseudohumanistovi (či „do-gooderovi“) široké pole uplatnenia a následne neraz aj sklamania. Vypočítaví jedinci z radov menšín sú totiž na takýchto premotivovaných záchrancov z radov väčšinovej spoločnosti zvyknutí a nenechajú si ujsť príležitosť, aby z dobroty pseudohumanistu pre seba nevyťažili nejakú výhodu alebo úľavu.

No Urban Dictionary ponúka aj ďalšie definície, ktoré zahŕňajú už spomenutý rozpor medzi očakávaniami a nezamýšľanými dôsledkami dobre mienených iniciatív. „Do-gooder“ je „biely liberál.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite