Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť dôvodov, prečo ísť do Ľvova

.eva Čobejová .lifestyle

Ukrajina asi teraz nie je najideálnejšou destináciou na dovolenku. Ale neplatí to tak pre celú krajinu. Do Ľvova sa ísť oplatí. Práve teraz.

Päť dôvodov, prečo ísť do Ľvova Efrem Lukatsky/AP/SITA Ľvov je akýmsi mostom medzi východným a západným svetom.

ľvov sa nachádza v západnej časti Ukrajiny a je centrum historického regiónu Haliče. Od poľských hraníc je to kúsok, ale aj cesta cez Zakarpatsko je vcelku jednoduchá. Tu je päť dôvodov, prečo treba ísť do Ľvova práve teraz.

Ľvov, teda najmä jeho centrum, nepripomína klasické ukrajinské mestá, ktoré expandovali za čias Sovietskeho zväzu. Od 14. storočia to bolo poľské mesto, ale žili tu rôzne národnosti, Nemci, Židia, Arméni, Ukrajinci, keďže mesto bolo duchovným, kultúrnym i obchodným strediskom. Centrom mesta je dodnes „Rynok“ a okolo neho je veľa mestských palácov, ako aj kostolov, ktoré kedysi patrili najmä rímskokatolíckej cirkvi.

Mesto je akýmsi mostom medzi východným a západným svetom a ani dlhé roky komunizmu mu tento špeciálny status nezničili. Vidno to najmä na kostoloch, popri sebe tu stoja rímskokatolícke, gréckokatolícke i pravoslávne kostoly, dokonca aj funkčný arménsky chrám.

Eugen Korda
Ukrajina nie je nepokojná a pustá krajina. Profesor Martin Putna vám predstaví vstupná bránu – Ľvov.

Od 18. storočia patril Ľvov k rakúskej monarchii a na toto obdobie „Matky Avstrie“ miestni spomínajú veľmi radi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite