Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zážitok z cestovania nikam

.elena Akácsová .lifestyle

Strach z nepokojov, teroristov a katastrof, prípadne z neistej finančnej budúcnosti spôsobuje rozkvet nového konceptu dovolenkovania – staycation. Znamená to dovolenkovať doma.

Zážitok z cestovania nikam PROFIMEDIA

najprv precestoval doslova celý svet „od Veľkonočných ostrovov cez Etiópiu, Kubu až po Káthmandu“, a teraz bude nám, čo sme do roku 1989 cestovali akurát tak do Rumunska a po páde železnej opony ledva naškrabali na pár pobytov v panelákoch pri Stredozemnom mori, dávať rozumy, aké je úžasné a povznášajúce zostať na mieste a necestovať nikam? To som si pomyslela nad knihou amerického novinára Pica Iyera Umenie ticha: zážitok z cestovania nikam. Autor odporúča sedieť doma v tichu a „ísť hlbšie, zažívať výzvy a nečakané okamihy, pretože pohyb je najdôležitejší v pokoji“.

Áno, aj tak sa dá dovolenkovať, ale ten podtitul knihy mi vnukol trochu iný koncept. Trochu googlenia ukázalo, že to nie je žiadny originálny nápad, v angličtine už má od roku 2009 aj svoj slovníkový termín – staycation. Na rozdiel od nearcation, keď dovolenkujeme niekde v blízkom okolí, pri staycation spíme doma vo vlastnej posteli. Veľkou výhodou je, že nám nehrozí balenie, pád lietadla, sklamanie z toho, že na obrázku to všetko vyzeralo krajšie. Nehrozí ponorková ani pásmová choroba, príliš exotická strava a nepitná voda, kultúrne a jazykové bariéry či privysoké ceny nezodpovedajúce slovenskému platu. Odpadá aj tlak, že nestihneme všetko uvidieť. Do tejto destinácie sa môžeme vracať naozaj opakovane a často.

dovolenkujeme už pri plánovaní

Veľkú časť radosti z dovolenky tvorí jej vyberanie, plánovanie a tešenie sa dlho, dlho dopredu, preto si v prvom rade vyhľadáme informácie o našej obci a pozrieme sa na ne okom cudzinca či sviatočného návštevníka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite