Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doktorka House nezabíja slimáky

.elena Akácsová .lifestyle

Záchranárka Táňa Bulíková je človek, ktorého by ste chceli mať pri sebe, keď sa vám niečo stane. A chceli by ste byť aj slimákom v jej záhrade a myšou v jej dome.

Doktorka House nezabíja slimáky Boris Németh Táňa Bulíková poskytuje prvú pomoc aj keď nie je v službe. Z jazdy v sanitke strach nemá, no lietanie u nej vzbudzuje rešpekt.

doktorkou chcela byť odjakživa. Pomohli tomu možno aj kultové seriály, ktoré bežali v jej mladosti v telke, Nemocnica na okraji mesta a Sanitka. V nich sa videla. Dnes prirovnáva svoju prácu skôr k detektívkam a pátraniu po zotretej stope v Dr. Housovi. Z niekoľkých zmätených príznakov musí veľmi rýchlo určiť, čo sa stalo a čo treba robiť ďalej.

Táňa Bulíková sa cíti trošku ako schizofrenik.V práci dokáže razantne rozhodovať a riadiť, dynamicky reagovať, ale doma je schopná byť celý deň v pyžame a nenosiť mobil pri sebe. Kamarátka nechápe, ako je možné, že ho nechá vyzváňať, keď v práci ho dvíha v sekunde. Záchranárkou však neprestáva byť nikdy.

„Stáva sa, že dávam prvú pomoc aj keď nie som v službe. Na dovolenke na Thassose si jedna dievčina zlomila členok, naraz som zistila, že je problém zabezpečiť lekárske vyšetrenie. Na celom ostrove jeden či dvaja lekári, ordinujú možno každý druhý deň, nemajú röntgen. Poslali nás loďou do vnútrozemia, ale tam boli len do druhej, príďte zajtra. A čo máme robiť dovtedy? Uvedomila som si, ako sme my tu rozmaznaní, že čakáme pomoc do minúty.“

Záchranári sú doktori v ambulancii na kolesách. Hoci ona sama je dobrá šoférka, jazdiť sanitkou s majákom si zatiaľ netrúfa aj preto, že mnohí vodiči nevedia reagovať, keď za sebou vidia ambulanciu a často zmätkujú.

Tak len pre poriadok, sanitke so zapnutými majákmi a sirénou sa vyhýba takto: Nedupte prudko na brzdy, len pribrzdite.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite