Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Väzenkyne a šliapanie po hlavách

.anton Vydra .kultúra

Na zemi ležia sklené tabule. Je ich veľa. V nich sa zračia tváre väzenkýň totalitného režimu. To, čo máte urobiť, je prejsť po nich. Občas sklo praskne. Tvár sa stratí v úlomkoch.

Väzenkyne a šliapanie po hlavách Anton Vydra

keď chcelo komunistické ministerstvo spravodlivosti ospravedlniť svoj nečistý proces s Miladou Horákovou, vydalo takzvanú Šedú knihu, ktorou chcelo svoje postupy očistiť a ukázať, že konalo legálne a správne. A práve názov tejto knihy použila fotografka Lenka Lukačovičová ako názov i námet pre svoju výstavu v trnavskej Synagóge – Centre súčasného umenia.

Výstava je pozoruhodná nielen historickou témou vyrovnávania sa mladého človeka so zločineckým režimom, ktorý neváhal ničiť životy vlastným občanom, ak prejavili odvahu nepoddať sa. Milada Horáková nebola jediná. Lenka Lukačovičová zozbierala fotografie uväznených žien, ktoré sa stali obeťami 50. až 70. rokov 20. storočia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite