Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súťaž Slovak Press Photo vyhlásila víťazov, štyri ceny získal aj fotograf .týždňa

.redakcia .kultúra

Boris Németh získal ocenenia v kategóriách Reportáž, Portrét a Každodenný život. Hlavnú cenu získala fotografia Ivana Holuba, zobrazujúca chudobu v africkom štáte Burundi.

Súťaž Slovak Press Photo vyhlásila víťazov, štyri ceny získal aj fotograf .týždňa Boris Németh Fotografia zo série Homeland, ktorá bola ocenená (3. miesto) v kategórii Každodenný život.

piaty ročník Slovak Press Photo bol podľa poroty kvalitný a priniesol zaujímavé diela mladých autorov. Fotografie prihlásené do súťaže mapovali aktuálne udalosti na Slovensku a vo svete v súvislosti s utečeneckou krízou, vojnovými konfliktami, venovali sa rôznym sociálnym témam, environmentálnym problémom, sociálnym protestom, aktuálnym športovým a kultúrnym udalostiam.

Súťaž sa uskutočnila v deviatich kategóriách: Aktualita, Reportáž, Každodenný život, Portrét, Šport, Príroda, Svet umenia, Študenti a mladí fotografi do 25 rokov (medzinárodná kategória) a Stredoeurópska fotografia (medzinárodná kategória). Udelili tiež Grant Bratislavy, cenu Mladý talent roka a najlepšia fotografia získala Grand Prix.

O víťazoch rozhodovala päťčlenná medzinárodná jury v zložení: predseda poroty Stanley Greene (USA), Jana Hojstričová (SR), Jindřich Štreit (ČR), Joe Klamar (Kanada/SR) a Jozef Ondzik (SR).

hlavná cena

Hlavnú cenu Slovak Press Photo - Grand Prix zverejnili tradične už mesiac vopred. Organizátori 12. septembra oznámili, že ju vyhral scenárista, fotograf, režisér a kameraman Ivan Holub.

Porota ocenila Holuba za fotografiu Večera, ktorú prihlásil do kategórie Každodenný život. Vznikla počas natáčania dokumentu a zachytáva skupinu pygmejských detí v južnom Burundi, ktoré prežívajú len vďaka tomu, že dostanú raz denne najesť v rámci nutričného slovenského programu.

Víťazná fotografia Slovak Press Photo s názvom Večera.Ivan HolubVíťazná fotografia Slovak Press Photo s názvom Večera.

víťazi

V kategórii Aktualita obsadil prvé miesto Peter Korček so sériou fotografií Teror v Paríži (Ringier Axel Springer/Život) a za samostatnú fotografiu získal prvú cenu Erik Adamson za fotografiu Štátna polícia (aktuality.sk).

Z prác prihlásených do kategórie Každodenný život zaujala najviac Dorota Holubová so sériou Balifornia a za samostatné fotografie získala prvenstvo Večera od Ivana Holuba ocenená zároveň Grand Prix.

V Reportáži najlepšie bodovala séria Eduarda Gensereka Oslavy 72. výročia Slovenského národného povstania. Genserek obsadil v tejto kategórii prvú priečku aj so samostatnou snímkou zo série Do neba.

Spomedzi prác prihlásených do kategórie Portrét bodovala najlepšie Dorota Holubová so sériou Khate.

Porotu výrazne neoslovili snímky prihlásené do kategórie Príroda a prvé miesto v nej neudelili ani za série, ani za samostatné fotografie.

V Športe prvé miesto za sériu Za zlatom získal fotograf TASR Michal Svítok. V samostatných fotografiách športu sa na prvej priečke umiestnil Matej Kalina s fotografiou zo série Down Mall (News and Media Holding/ Plus jeden deň).

Svet umenia najlepšie podľa porotcov zaznamenal fotograf Denníka N Tomáš Benedikovič v sérii Slovenské tance.

V medzinárodnej kategórii Študenti a mladí fotografi do 25 rokov, určenej pre fotožurnalistov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Ukrajiny a Bieloruska, vyhral domáci fotograf Marek Pupák so sériou Na Slovensku po slovensky.

V ďalšej medzinárodnej kategórií Stredoeurópska fotografia získal prvé miesto český fotograf Oldřich Malachta za sériu Za hradbou hôr (noba.collective). Cenu za samostatnú fotografiu neudelili.

Porota neudelila žiadnu cenu v medzinárodnej kategórii Krátke video.

týždeň

Fotograf .týždňa Boris Németh získal ocenenia v troch kategóriách.

V kategórií Reportáž bola ocenená (3. miesto) séria fotografií s názvom Dvestotisíc krokov. Fotografie zobrazujú putovanie po stopách Vrbu a Wetzlera, mužov, ktorí sa vzpriečili svojmu osudu a utiekli z Osvienčimu.

Fotografia z tretieho ročníka pochodu Vrba – Wetzler Memorial 2016.Boris NémethFotografia z tretieho ročníka pochodu Vrba – Wetzler Memorial 2016.

V kategórií Portrét získal Boris Németh ocenenie (2. miesto) za sériu portrétov osobností slovenskej politiky a kultúry, ktoré vyšli v časopise .týždeň.

Jeden z ocenených portrétov zo série Portréty významných osobností slovenskej politiky a kultúry.Boris NémethJeden z ocenených portrétov zo série Portréty významných osobností slovenskej politiky a kultúry.

3. miesto v tejto kategórií získal taktiež Boris Németh a to so sériou fotografií Párové asociácie.

Režisér Peter Bebjak a maliar Andrej Dúbravský na fotografii zo série Párové asociácie.Boris NémethRežisér Peter Bebjak a maliar Andrej Dúbravský na fotografii zo série Párové asociácie.

„Ako fotograf som navštívil štyri páry, významne pôsobiace na našej kreatívnej scéne. Zaujímalo ma, či mi dvojice dovolia nahliadnuť do svojho vzťahu a domáceho, intímneho prostredia až do takej miery, že sa nechajú portrétovať s dávkou humoru a nadhľadu,“ hovorí Boris Németh.

V kategórií Každodenný život bola ocenená (3. miesto) jeho fotografia s názvom Homeland.

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite