Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nobelovka pre Dylana

.peter Bálik .názory

Americkí fanúšikovia riešili, prečo ho nebolo počas prvého koncertu na festivale Desert Trip vidno. Bob Dylan vyhral Nobelovu cenu za literatúru. Nech mu je odpustené.

Peter Bálik

bob Dylan bol horúcim kandidátom na nobelovku už niekoľko rokov, no toto prestížne ocenenie sa mu stále vyhýbalo, až sme sa zmierili s tým, že ju nakoniec nezíska, pretože je to, samozrejme, pesničkár, a nie spisovateľ. Napísal síce len dve knihy, zbierku surrealistických textov Tarantula a prvý diel svojich pamätí Chronicles, ale má za sebou stovky textov, z ktorých vznikli niektoré z absolútne kľúčových piesní minulého, ale aj tohto storočia. Dylan je totiž aktívny aj v pokročilom veku. Nedávno oslávil sedemdesiatpäť rokov.

„Bruce Springsteen povedal, že kým Elvis oslobodil naše telá, Dylan našu myseľ.“

Ako k tejto cene pristúpi, to zatiaľ nie je známe, ale isté je, že literárnu úroveň svojich textov nikdy nespochybňoval, no vždy odmietol deliť svoje pesničky na textovú a hudobnú časť. Keď sa ho kedysi spýtali, ako by seba charakterizoval, označil sa za Song and Dance Man, čiže toho, čo skladá piesne a tancuje.

Dylan navždy zostane jedným z najgeniálnejších pesničkárov posledných desaťročí, ak nie je vôbec najlepších, ale to nechajme na debatu v krčme, ale nemôže zakázať ľuďom, aby sa rýpali v jeho slovách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite