Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sudca podozrivý z korupcie

.marek Vagovič .časopis .kauza

Polícia odhalila tri veľké ryby v prostredí justície. Náš časopis ako prvý už v piatok na internetovej stránke upozornil, že do úplatkárskej aféry je zapletený sudca Najvyššieho súdu Štefan Michálik, prokurátor Michal Barila a advokát Ladislav Ščury.

.úrad boja proti korupcii obvinil 15. marca 2011 podnikateľov Ľuboša K., Jozefa K., Petra J. a advokáta Ladislava Ščuryho z podplácania. Za prijímanie úplatku polícia stíha aj prokurátora Michala Barilu, ktorý mal vybaviť prepustenie Ľuboša K. z väzby. Podľa vyšetrovateľov to mal zariadiť sudca Najvyššieho súdu (NS) Štefan Michálik, ktorý je okrem korupcie podozrivý aj zo zneužívania právomocí verejného činiteľa.
Chráni ho však imunita, takže ak by ho chcela polícia obviniť, musí požiadať prokuratúru, aby sa s návrhom na zbavenie imunity obrátila na Ústavný súd. Zatiaľ tak neurobila, vyhodnocuje dôkazy – Michálik je momentálne len v pozícii svedka.  

.za milión z väzby von
Polícia na prípade pracovala osem mesiacov, trestné stíhanie začala mesiac po parlamentných voľbách 2010. Ľuboš K., ktorý sedel v nitrianskej väznici pre trestný čin podvodu, požiadal vlani v júli Jozefa K., aby mu za 30-tisíc eur (vyše 900-tisíc korún) vybavil prepustenie z väzby. Jozef K. sa následne stretol s advokátom Ladislavom Ščurym, ktorému podľa polície odovzdal obálku s úplatkom. Ščury a Peter J. potom peniaze odniesli prokurátorovi Michalovi Barilovi.
Barila sa vzápätí stretol so sudcom Štefanom Michálikom, ktorý o niekoľko dní rozhodol o prepustení Ľuboša K. z väzby. Dôkazom, že všetko bolo dohodnuté vopred, je podľa polície aj termín Michálikovho rozhodnutia – 14. júl 2010. Tento dátum totiž spomínali v rozhovoroch viacerí aktéri škandálu ako „tutovku“ ešte predtým, ako pustil Michálik obžalovaného Ľuboša K. z väzby. Podnikateľ sa mal následne podľa polície finančne vyrovnať so všetkými, ktorí mu pomohli na slobodu.  

.sudca z kauzy Cervanová
Michálik tiež Barilu dva dni pred rozhodnutím upozornil, aby opravili žiadosť Ľuboša K., ktorý navrhoval, aby o ňom NS rozhodol na neverejnom zasadnutí. Barila následne tlmočil obvineným, aby zmenili žiadosť v zmysle Michálikovho pokynu: to znamená, aby súd rozhodol na hlavnom pojednávaní. Obžalovaný tým totiž vysiela signál, že sa nebude v prípade prepustenia z väzby vyhýbať trestnému konaniu. Opravená žiadosť bola ešte v ten istý deň doručená na Najvyšší súd.
Sudca Michálik bol v minulosti členom senátu NS, ktorý 4. decembra 2006 potvrdil rozsudok voči šiestim Nitranom, za komunizmu odsúdeným pre vraždu medičky Ľudmily Cervanovej. Milošovi Kocúrovi a Milanovi Andrášikovi dokonca Michálikov senát zvýšil tresty, takže takmer po dvadsiatich rokoch sa museli do väzenia vrátiť. So sudcom Michálikom sa nám spojiť nepodarilo, nereagoval ani na otázky, ktoré sme mu poslali mailom.

.chcel stíhať Krajčiho
Prokurátor Barila pôsobí na Okresnej prokuratúre v bratislavskom Ružinove. Medzi kolegami mal slušnú povesť, jeho meno sa spomínalo aj v širšom okruhu kandidátov na funkciu generálneho prokurátora. Barila v minulosti dozoroval viaceré kauzy z obdobia mečiarizmu, v roku 1997 chcel napríklad obviniť ministra vnútra Gustáva Krajčiho pre zmarené referendum o vstupe do NATO a priamej voľbe prezidenta.
Barilovi sa o obvinení z prijímania úplatku hovoriť nechce. „V danom štádiu vám k tomu nič nepoviem. Najskôr sa s tým musím vyrovnať a vyhodnotiť to,“ povedal .týždňu. Aký je jeho vzťah so sudcom Štefanom Michálikom? Je pravda, že mu dal 30-tisíc eur za prepustenie podnikateľa Ľuboša K. z väzby? „Samozrejme, že nie. Ale nehnevajte sa, teraz sa k tomu nebudem vyjadrovať. Sú to veľmi nepríjemné veci.“   

.na kandidátke Mostu
Advokát Ščury bol od augusta 2009 okresným predsedom Mostu-Híd v Čadci. Za stranu kandidoval v regionálnych voľbách do Žilinského VÚC, minulý rok bol na 37. mieste kandidátky na parlamentné voľby. Na predvolebnom mítingu v Čadci, kde bol aj predseda Mostu Béla Bugár, predstavil Ščury stranu ako „poslednú transparentnú politickú stranu na Slovensku“.
Ščury zložil telefón hneď, ako sme sa mu predstavili a povedali, o čo ide. Nereagoval ani na otázky, ktoré sme mu poslali mailom. Bugár o jeho obvinení z podplácania nevedel. „Pokiaľ viem, naše štruktúry mali určité pochybnosti, takže s ním prestali spolupracovať. Pán Ščury sa snažil dostať tam, kde videl nejaké možnosti. To znamená, že chcel mať vplyv nielen na úrovni okresu, čo vytváralo napätie.“
Ščury na jeseň 2010  o funkciu okresného predsedu prišiel – na návrh vtedajšieho žilinského šéfa Mostu Jána Marosza, ktorý sedí za stranu v Dozornej rade Stredoslovenskej energetiky. „Spolu s ďalšími okresnými funkcionármi sa správali v rozpore s princípmi, s ktorými išiel Most do politiky. Nehovorili pravdu a každý chcel byť hneď v nejakej funkcii, v dozornej rade, na úrade a podobne.“

.na všetky strany
Úrad boja proti korupcii má za sebou silný mesiac. Najskôr obvinil vplyvného podnikateľa z východného Slovenska Mikuláša Varehu z miliardového daňového podvodu. Potom začal stíhať bývalého ministra výstavby Mariána Janušeka (SNS) za nástenkový tender. O imunitu zrejme príde aj jeho nástupca vo funkcii a stranícky kolega Igor Štefanov.
Aktuálna kauza, do ktorej je podľa vyšetrovateľov zapletený aj sudca Najvyššieho súdu, je prvým veľkým prípadom v justícii, ktorý odhalilo súčasné vedenie protikorupčného úradu.

.ťažká kauza
Polícia je presvedčená, že má dosť dôkazov proti všetkým aktérom justičného škandálu za 30-tisíc eur vrátane sudcu Michálika. Skúsenosti s rozhodovaním jeho kolegov však nabádajú k opatrnosti. Banskobystrický súd napríklad v minulosti oslobodil bývalého poslanca za HZDS Gabriela Karlina, ktorému našli úplatok priamo v kufríku, čo zjavne nie je Michálikov prípad. Nebude to ľahká kauza.     
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite