Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mám už jasný cieľ,a idem za ním

.štefan Hríb .jaroslav Daniška .časopis .rozhovor

Predtým, než sa rozhodol, strávil niekoľko bezsenných nocí. Opúšťa stranu, ktorúsám založil a zakladá novú, kde by mali spolupracovať Maďari, Slováci, Rusíni čiRómovia. Béla Bugár.

.rozhodnutie založiť stranu, ak vôbec, robí politik zriedka. Určite iba raz, ale môže odísť zo strany, ktorú založil a založiť novú. Cítite po pár dňoch vnútorný pokoj?
Teraz už áno, ale bezsenné noci som mal. Najskôr som zakladal MKDH, a potom som dlhodobo viedol SMK. Mnohí mi dnes pripomínajú to, čo som povedal pred dvoma rokmi – že sa chystám definitívne odísť z politiky. Odpovedám na to, že keby mi niekto pred dvoma rokmi povedal, čo dnes bude s SMK, tak sa mu vysmejem. Ani vo sne mi nenapadlo, že také niečo sa môže stať.

.bolo to veľmi ťažké rozhodnutie?
Kým som sa nerozhodol, bolo to ťažké. Rozmýšľal som vážne, že vystúpim zo strany a odídem z politiky.

.prečo ste neodišli?
Lebo nastúpila zodpovednosť. Ľudí, ktorí uvažovali o odchode z SMK, prípadne diskutovali o odchode z politiky, bolo viac. A keď mi povedali, že ak ich nechám „v štichu“, nebudú už chodiť voliť a budú o tom presviedčať aj ďalších, spozornel som. Naši voliči by tým stratili isté zastúpenie, a to je vždy zlé. Preto som si z troch alternatív, čo ďalej robiť, vybral založenie novej strany.

.v SMK už neexistoval priestor?
Pokúsili sme sa o platformu, nešlo to. Vnútri tej strany sa viac fungovať nedalo. Preto som zvolil založenie novej strany. Trvalo mi pár dní, kým som sa cez to dostal, ale keď už som sa rozhodol, nemám pochybnosti. Dnes mám svoj cieľ a idem priamo za ním.

.v čom bolo to rozhodnutie najťažšie?
Či nesklamem voličov. Či pochopia, že pre nich je to lepšie, aj keď SMK tým stratí. Naším cieľom nie je zničiť SMK. Chceme získať napríklad tých, ktorí SMK prestali voliť, či už sú to slovenskí, alebo maďarskí voliči. A chceme osloviť ľudí, ktorí vytriezveli aj z iných strán a dnes nevedia, koho voliť.

.možné sklamanie vašich voličov bolo najťažšie?
Áno. Chceme, aby ľudia pochopili, že zakladáme úplne nový projekt. Ťažké na tom je, či ľudia pochopia, o čo nám ide. Aby sme v čase, keď tu nevieme spolu pokojne žiť, ukázali, že vieme založiť stranu, kde budeme pokojne existovať v jednej strane všetci, Slováci, Maďari aj ďalší.

.čo bol rozhodujúci moment, keď ste sa rozhodli, že idete do toho?
Kým som si to celé nepremyslel v hlave, kým som preto nezískal určitých ľudí, váhal som. Keď však bol na svete takýto tím, keď mi ľudia povedali, že idú do toho so mnou, že je to projekt, aký tu ešte nebol amôže byť úspešný, to rozhodlo. Kým som to všetko nemal, bolo to ťažké, odkedy to mám, už je to ľahšie.

.niektorí ľudia hovorili, že to bolo naopak – že tím bol a čakalo sa len na vaše rozhodnutie.
(Smiech.) Viacerí začali šuškať, že Bugár je nejaký nerozhodný. Ale keď som sa rozhodol, začal som „makať“. Bolo si treba najskôr vysvetliť, o čo ide. To, čo je dnes v SMK, nie je v poriadku. Pomenovali sme osem dôležitých vecí.

.akých?
Napríklad, že keď sme nesúhlasili s vedením, okamžite sme boli obviňovaní z kadejakých nečistých, napríklad ekonomických záujmov. To nie je v žiadnej normálnej strane.

.kto je za to zodpovedný?
Za tým treba, samozrejme, vidieť predsedu Csákyho, ktorý to spustil, keď sám začal na mnohých útočiť. Mojou prvou snahou bolo vytvoriť niečo, čo už kedysi v SMK fungovalo. Vytvoriť platformu, a jednak tým korigovať Duraya, jednak niektoré výroky Csákyho. Zo začiatku to vyzeralo nádejne. Csáky mi v piatok povedal, že so vznikom platformy nemá problém, ešte aj v sobotu pred rokovaním rady nemal problém, mal ho zrazu až potom.

.sMK má v každých voľbách podporu plusmínus desať percent. Keď budú existovať dve strany, v istom zmysle to bude bratovražedný boj, aspoň na začiatku, keď pôjde o to, kto získa väčšinu maďarských voličov. Ste pripravený na nepríjemný zápas?
Opakujem to často, a poviem to ešte raz: SMK nie je naším nepriateľom. Áno, SMK je naším súperom, keď pôjde omaďarských voličov. Ale keď ide o slovenských voličov, súperom nie je. Ja mám dnes problém stíhať odpisovať Slovákom, ktorí sa nám hlásia.


.väčšina vašich voličov budú Maďari.
To neviem.

.chcete aj maďarských voličov, nie?
Áno, samozrejme. Ale založili sme niečo, čo tu ešte nebolo.

.zakladajúci členovia sú všetci z SMK, takže je jasné, že aj väčšina vašich voličov budú Maďari.
Nemusí to tak byť. Na začiatku možno áno, ale potom uvidíme.
.práve pre ten začiatok vás čaká ťažký súboj s SMK.
My nebudeme bojovať, my budeme pracovať. Keď budeme robiť veci, ktoré sa budú páčiť voličom SMK, tak prídu a budú nás voliť, a keď sa budú páčiť aj voličom slovenských strán, budú nás voliť aj oni. Uvidíme.

.keď hovoríte o spolupráci so Slovákmi, sú dve možnosti. Alebo chcete spolupracovať tak, že niektorí budú členmi strany, alebo budete spolupracovať s nejakou existujúcou slovenskou stranou. Ktorá možnosť je vám bližšia?
Náš projekt je jednoznačný, chceme mať Slovákov v strane. Momentálne pracujeme na tom, ako mať v štruktúrach strany, či to bude kraj, alebo okres, čo najviac Slovákov.

.rátate so Slovákmi aj do vrcholových pozícií?
Uvidíme, neviem to zatiaľ povedať. Vieme, že nechceme pokaziť náš projekt tým, že budeme brať politikov, ktorí už boli v takej alebo onakej strane. Druhá vec je, že musíme zabrániť vstupu trójskych koní. Máme isté správy, že sa k nám hlásia aj takí ľudia. To tiež musíme zvládnuť.

.na čej strane stojí Viktor Orbán? Keď ste viedli SMK, bol vaším spojencom, dnes o ňom hovorí Csáky ako o svojom spojencovi. Ako to bude teraz?
Neviem, o žiadny kontakt som sa nesnažil. Potrebujem riešiť problémy tu. Ani Brusel,  ani Budapešť za nás naše problémy nevyriešia.

.tušíte aspoň, aký signál môže Viktor Orbán poslať?
Netuším. Ale ešte raz, je rok do volieb a naša strana ešte neexistuje. Začíname zbierať podpisy, takže nechcite, aby som povedal, čo bude na siedmej strane nášho programu.

.o to nejde. Otázka je, či máte nejaký signál, čo sa na vaše rozhodnutie hovorí v Budapešti.
Nemáme. Sme už strana? Nie. Tak o čom sa rozprávame?

.máte nad sebou Damoklov meč, musíte získať päť percent. Boli ste už niekedy pod takým tlakom?
Áno, v deväťdesiatych rokoch, keď sme boli tri samostatné strany a rozmýšľali sme, ako sa dohodneme pred voľbami. Vtedy sme, tak trochu pod tlakom Spolužitia, nezobrali do koalície Maďarskú občiansku stranu. Keby sme mali o 14-tisíc hlasov menej, nedostali by sme sa vtedy do parlamentu.

.doteraz bolo jasné, že plusmínus 10 percent SMK získa, ale dnes stojí na jednej strane Csáky, na druhej vy. Prvýkrát nemáte istotu, že sa vôbec dostanete do parlamentu.
V tomto zmysle je to prvýkrát. Na druhej strane, keď sme boli tri strany, malo to aj výhody. Bola medzi nami súťaž, snažili sme sa pre voličov niečo navrhnúť, zaujať ich. A súčasne bola istota, že keby niekto z nás troch príliš „uletel“, neurobili by sme spolu koalíciu, takže by neuspel. Ale teraz je to inak. Veď samotný Csáky hovorí, že nechce žiadnu spoluprácu.

.sMK mala povesť strany, ktorá väčšinou drží slovo a podporuje dôležité reformy. Na druhej strane sa o vašich vnútorných rozdieloch hovorilo menej. Teraz to bude naopak. V čom bude vaša strana iná?
Zatiaľ neexistuje, o rozdieloch sa teda nemôžeme rozprávať.

.aká je vaša predstava?
To je iná vec. Nie je pravda, že Maďari automaticky volia maďarskú stranu. Medzi rokmi 2002 a 2006 sme, bohužiaľ, stratili takmer 50-tisíc voličov. Druhá vec sú metódy. My tvrdíme, že o niektorých témach, ako sú napríklad dopady Benešových dekrétov, musíme najskôr rokovať. Predložiť niektoré čiastkové veci môžeme, až keď je na to vôľa. Nie tak, ako pán Csáky, ktorý otvoril Benešove dekréty a buchol tým o stôl. Výsledkom je, že parlament prijal uznesenie, že ich nemožno nikdy viac otvoriť. Po tretie, ak bude mať menšina vnútri našej strany iný názor, musíme rokovať, kým sa nedohodneme. Je to dôležité aj kvôli Slovákom. A Slováci, ktorí chcú ísť k nám do strany, si zasa musia uvedomiť, že budeme mať silný menšinový prog ram. Veď sme Maďari. Ale rozdielov je ďaleko viac. Všimnite si, že dnes už nechce s SMK spolupracovať ani opozícia.

.mKDH bola kresťansko-demokratická strana, SMK bola koalícia rôznych prúdov. Aká strana bude Most?
Stredopravá.

.vy sám ste postupne opúšťali konzervatívne témy.
Samozrejme, bola to daň za zloženie SMK, v ktorom sme sa museli naučiť fungovať. Keď liberáli povedali, že sú za potraty, my sme boli proti, veď je to vražda. Ale výsledkom bolo, že sme sa museli dohodnúť na kompromise.

.ako sa bude správať Most?
Mám svoje predstavy, ale uvidíme, ako rozhodne strana.

.jedna praktická otázka. Na založenie strany treba peniaze – ste na to pripravení?
Máme to premyslené. Na štart krátime všetci manželkám rozpočty a všetci zakladatelia prispejeme z vlastných peňazí na spoločný účet. Nehovorím o peniazoch na kampaň, ide len o štart kancelárie a podobne. Všetko zverejníme. Darovacie zmluvy chceme mať v poriadku, žiadne fiktívne dary, ale čisté účtovníctvo.

.ľudia vám asi budú pripomínať, že o vašom možnom návrate do politiky ste hovorili, len ak sa splnia dve podmienky – ak bude SMK na hrane zvoliteľnosti a ak slovenskomaďarské vzťahy budú výrazne zhoršené. Už sa to stalo?
Nie. Ale ako som povedal na začiatku, keby mi niekto pred dvoma rokmi povedal, že z SMK sa budú vyhadzovať ľudia, že predseda SMK neinformuje vedenie o zásadných veciach, ako je napríklad otvorenie autonómie a podobne, tak mu poviem, že spadol z hrušky. Ten, kto povedal, že v politike nikdy nehovor nikdy, mal pravdu.

.ako dopadol váš hospic, ktorému ste sa chceli venovať po odchode z politiky?
Chvalabohu mám partnera, ktorý má síce 66 rokov, ale baví ho to. Dokončujeme druhú etapu prestavby, máme otvorený dom sociálnych služieb pre 64 ľudí, kaštieľ prenajímame.

.z SMK zaznelo, že na jeho otvorení bola aj ministerka Tomanová, takže založenie strany je protislužba Ficovi.
To sú typické nezmysly, pán Csáky ich má potom problém dokazovať na súdoch. Každý sa môže prísť pozrieť, čo tam je, čo nie je, nemám s tým problém.

.s Pálom Csákym ste boli bok po boku od roku 1990...
...de facto od roku 1989.

.mali ste isté konflikty, ale vždy sa to nejako utriaslo. Čo sa medzi vami po 20 rokoch stalo?
Ja som sa nezmenil. Ešte pred voľbami predsedu SMK, vo februári 2007, som mu povedal, že neviem, či chce kandidovať, ale ak áno, tak aby sme neboli osobní, aby sme na seba neútočili, aby sme súťažili. Nedodržal to. Po druhé som mu navrhol, aby si osvojil moju myšlienku, že Duray môže byť vo vedení, ale nemal by mať žiadnu funkciu. A on urobil presný opak. Aby získal jeho podporu, ponúkol Durayovi funkciu. Bol to podraz.

.človek sa nemení zo dňa na deň. Správal sa Csáky za posledné roky inak?
Stávalo sa, že vonku po rokovaní povedal niečo iné, ako zaznelo vnútri, ale až také vážne to nebolo. Vnímal som ho ako človeka, ktorý rád vystupuje pred médiami a občas trochu „uletí“. Ale to bolo všetko.

.vaše vzťahy boli korektné?
V zásade áno. Nebolo tam nič také, čo sa stalo v roku 2007. Okolo snemu sa to začalo množiť.

.aj niektorí vaši priatelia o vás v kuloároch občas hovoria, že ako predseda sa správate autoritársky a nepočúvate ich. Uvedomujete si to?
Nie je to o nepočúvaní. Nemám rád veľa rečí. Keď sme mali nejakú poradu a zistil som, že niekto prvýkrát až tam číta materiál, o ktorom diskutujeme, napomenul som ho. Keď chcel niekto hovoriť o kaleráboch a my sme hovorili o zemiakoch, tak som povedal, že „v rôznom“ sa dá všetko, ale teraz riešime niečo iné. To je celé.

.nestratí človek po toľkých rokoch na čele strany schopnosť počúvať iných?
Nie, ja som vždy potreboval cítiť podporu. Keď som ju necítil, bolo to na mne vidieť. Stačí sa pozrieť na relácie, v ktorých som vystupoval v posledných dvoch rokoch. Bol som slabší, lebo som necítil zázemie. Ale aj moja manželka mi dohovára, že nemôžem čakať od všetkých ľudí, aby rozmýšľali tak ako ja. Preto by som mal možno brzdiť a nedostávať ľudí do situácie, že si myslia, že ich nepočúvam.

.v SMK zostávajú ľudia, ktorí vám boli roky blízki, napríklad poslanec Bárdos. Myslíte pri zakladaní strany aj na nich?

My nikoho nepresviedčame, neprehovárame. Každý sa musí rozhodnúť sám. Toto je absolútne nový projekt. Kto mu neverí, nemal by k nám vstupovať.

.všetky strany, ktoré vznikli štiepením a boli úspešné, zaútočili na svoje pôvodné strany. Nemusíte ísť aj vy proti SMK?
Prečo by sme museli?

.ak chcete byť alternatíva, musíte ich zrejme kritizovať.
Kritizovať áno, rovnako ako ďalšie strany. Preto hovoríme o súperovi, ale nie nepriateľovi.

.v čom sa teda chcete odlíšiť?
Keď bude inaugurácia prezidenta, ani jeden z nás sa jej nezúčastní. SMK tam pôjde, ale to je ich problém amy ich za to budeme kritizovať. Viac hovoriť nechcem.

.hovoríte, že to máte premyslené a viete, čo je cieľ. Čo je cieľ?
To poviem najskôr ľuďom, ktorí do našej strany vstúpia.

.čo by ste považovali za úspech?
Keby spolupráca ľudí inej národnosti mohla fungovať v rámci jednej strany. Nielen Maďarov a Slovákov, ale aj ďalších, napríklad Rusínov či Rómov.

.čo chcete dosiahnuť vo voľbách?
Ešte nemáme založenú stranu a už sa pýtate na percentá. Na to vám neodpoviem.

.ktorí Slováci podľa vás urobili pre slovensko-maďarské vzťahy najviac?
Myslím si, že napríklad František Mikloško, ktorý sa okrem iného snažil o to, aby sa slovenský a maďarský parlament vyrovnal s dejinami a prijal isté zmierenie. Bohužiaľ to nevyšlo. Ale nechcem to spájať so vznikom novej strany. Nechceme oslovovať na vstup etablovaných politikov z iných strán.

.akých Slovákov teda chcete mať v strane?
Môžu to byť ľudia z nižších úrovní, čo už niekedy niekde boli. Nemyslím si, že by sme mali byť stranou pre politikov, ktorých už každý pozná.

.ako je to s Ivetou Radičovou?
Ani sme sa nerozlúčili. Minulý týždeň dala vyhlásenie, inak sa nám ani len neohlásila. Nemienim to viac skúmať, do jej hlavy nevidím.

.keď ste pred časom hovorili o odchode z politiky, hovorili ste o tom s istou úľavou. Že konečne začnete žiť normálny život. Teraz je rok do volieb a ste opäť v úplnom víre diania. Zakladáte stranu, budujete štruktúry. Stojí vám to za to?
Keby to bola strana z trucu, kvôli tomu, že som nebol zvolený, tak to za to určite nestojí. Keď ale verím tomu, že treba založiť niečo, čo tu ešte nebolo a môže to byť úspešné, tak to za to stojí. Viem, že väčšina ľudí nechce napätie. Na južnom Slovensku žijeme Slováci a Maďari spolu a nemáme veľké problémy. Chceme presvedčiť aj ľudí zo Spiša alebo Dolného Kubína, že Maďari nejedia na raňajky Slovákov, že sa tu dá pokojne spolu žiť. Verím tomu, že ani oni nechcú napätie. To, že sa nájdu na obidvoch stranách blbci, ktorí niektoré témy zneužívajú na vytĺkanie politického kapitálu, je bohužiaľ tak. Chceme im postaviť hrádzu.

.byť 20 rokov vo vrcholovej politike je extrémne náročné. Je pre vás politika taká neodolateľná?
Nechcem to porovnávať, ale je strašná cena zachrániť dieťa z horiaceho auta a pritom si spôsobiť popáleniny? Je. Ale ten človek nerozmýšľa nad popáleninami, ale nad záchranou dieťaťa. Nechcem to zrovnávať s politikou, ale to, čo robím, robím kvôli niečomu. Niečomu, čo tu môže prežiť a obstáť.


BÉLA BUGÁR/Vyštudoval Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave, poslancom NR SR sa stal v roku 1992. Zakladal MKDH, ktorého bol v rokoch 1991-1998 predsedom, od roku 1998 do 2007 viedol Stranu maďarskej koalície. Minulý týždeň oznámil založenie novej strany Most.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite