Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prekvapenie z Francúzska

.wall Street Journal .časopis .téma

Chcete vidieť ďalší príklad predvolebných prieskumov, ktoré zlyhali na celej čiare? Pozrite sa do Francúzska na primárky tamojšej Republikánskej strany.

Prekvapenie z Francúzska YOAN VALAT / EPA / Profimedia

bývalý premiér François Fillon napriek očakávaniam predstihol dvoch kandidátov, ktorí mali byť favoritmi. Fillona čaká druhé kolo primárok, v ktorom sa stretne s kandidátom, čo skončil druhý – Alainom Juppém. Kto z nich zvíťazí, ten bude bojovať o miesto v Elyzejskom paláci, ktoré mu vyprázdni odstupujúci prezident Francois Hollande od francúzskych socialistov.

Ale čo je zlou správou pre prieskumné agentúry, to je tentoraz dobrou správou pre krajinu. Obidvaja finalisti, Fillon aj Juppé, vystupujú ako politici naklonení hospodárskemu rastu. Zdá sa, že chápu, čo teraz Francúzsko potrebuje najviac – dynamizovať svoju ekonomiku. Obaja sa zároveň líšia od muža, ktorý skončil na treťom mieste: bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite