Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Quitaly

.juraj Karpiš .časopis .týždeň v ekonomike

Taliansky seizmograf ukazuje zvýšenú aktivitu. A prebudenie talianskej sopky môže byť pre Európu väčším problémom, než Briti opúšťajúci integračnú loď.

nehovorím o zemetraseniach, ktoré v posledných dňoch ťaživo zasiahli Taliansko, ale o rastúcej neistote. Za ukazovateľ nervozity možno považovať rozdiel v úročení dlhých talianskych štátnych dlhopisov oproti nemeckým. Ten od polky augusta rastie. Napriek nadpráci ECB, ktorá skupuje za novovytvorené eurá nové kopy štátnych dlhopisov. Investori napriek tomu prehodnocujú možné scenáre – a jedným je odchod krajiny z eurozóny.

Už pomyslenie na to pritom prináša strach, ktorý vidno aj na eurách odchádzajúcich z Talianska. Obavy vyvoláva aj blížiace sa referendum premiéra Renziho. Bude o zmenách zameraných na právomoci senátu, ktorý brzdí reformy. Verejnosť však vníma hlasovanie aj ako protest proti establishmentu. Renzi pritom sľúbil v prípade neúspechu odstúpiť, takže ak to dá „na Camerona“, k moci sa môžu dostať euroskeptici, ktorí hovoria o možnosti vystúpiť z eurozóny. A aj keď Renzi vyhrá, euro to nemá vyhraté – ďalšie voľby sú v máji 2018 a euroskeptickým stranám sa darí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite