Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nepredal som sa Smeru

.andrej Bán .časopis .rozhovor

Hovorí o sebe, že je chalan z regiónu Gemera a nehanbí sa ani za svoj výraz „tomtom“. Prebral SNS po hulvátskom Slotovi, dostal ju do parlamentu, aj do vlády, v koalícii si rozumie viac s Bugárom a má ambície byť raz premiérom. Andrej Danko.

Nepredal som sa Smeru Boris Németh

pýtal som sa aj ľudí, ktorí vás poznajú, či máte zmysel pre humor. A nezistil som to. Máte?

Na vojne mi podplukovník Rujbr v štvrtej rote hovoril: Danko, správaj sa ako priemerný inteligentný beloch. Nemám problém si v istom momente vystreliť aj z toho svojho „tomtom“, z ktorého sa niektorí smejú. Pochádza to z môjho nárečia z Gemera. Asi ako každý, aj ja nesiem ťažko osobné útoky. Ale viem sa zasmiať napríklad na tom, keď mi „uletí“ nejaké slovíčko a poviem, že čítam bez papiera. Myslím si, že som chalan z regiónu, ktorý prišiel do Bratislavy. Nehanbím sa za to a stojím si za tým.

ku Gemeru sa hneď dostaneme, to je inak aj môj región. Ale, v dejinách tohto národa nebolo až tak veľa významných Andrejov. Sládkovič, Hlinka. A teraz nás je trošku viac.

(Smiech.) Takú otázku som ešte nedostal. Moja mama sa hádala s otcom na mene Andrej, mal som byť vraj Dominik. V 74. roku bolo asi moderné meno Andrej.

som rád, že ste sa zasmiali. Kým nebolo po parlamentných voľbách, veľa sme o vás nevedeli. Boli ste muž zo SNS v úzadí za Slotom. Teraz, keď bol pohreb prezidenta Kováča, mi napadlo: čo robil Danko v období mečiarizmu?

Študoval som na vysokej škole právo a dokonca si pamätám, ako som stál pri Redute, keď pán Kováč vychádzal do svojho červeného BMW.

„Ako študent som počúval Rádio Twist a čítal som noviny SME, ktoré mi dnes často nakladajú. |“

to si pamätáte farbu auta?

Áno. A vnímal som to ako situáciu, keď som hrdý, že máme prvého slovenského prezidenta. Pamätám si, že ako študenti sme boli na demonštrácii po tom, ako došlo k únosu jeho syna. Vedľa mňa stál doktor Havlát, ktorý ho vtedy zastupoval. S oduševnením a nadšením som počúval Rádio Twist, čiernu skrinku a čítal som noviny, ktoré mi dnes často nakladajú, SME.

ak tomu dobre rozumiem, boli ste už vtedy verejne, občiansky aktívny?

Vždy som vnímal politiku ako určitý nástroj k tomu, že sa dá zmeniť život okolo. Veľmi citlivo som vnímal všetky politické debaty, s nadšením som prijímal 89. rok, Jána Budaja, ktorý ma potom osobne sklamal, keď odišiel z politiky. Prežíval som vznik Slovenskej republiky, všetky tie turbulencie, boj Kňažka s Mečiarom. Potom ďalšie obdobie, príchod Dzurindu a všetky tie vývoje. Ja som do politiky reálne vo väčšej miere vstúpil v roku 2010, keď som zo SNS po štyroch rokoch chcel odísť.

nerozumiem, vtedy ste už štyri roky v politike boli.

Opäť, poviem niečo, čo som ešte v rozhovore nepovedal. Bol som nominovaný za člena ústrednej volebnej komisie a losoval sa jej predseda. Vravel som si: keď ťa vylosujú, vstúpiš do SNS. A stalo sa, v decembri 2006. Mal som život advokáta, mal som zamestnaných desať právnikov, zastupoval som asi stotridsať firiem a naozaj som nežil z vecí, ktoré dnes behajú po internete, ako moje exkluzívne zastupovanie. Nie, žil som z podnikateľského a z advokátskeho života. V roku 2010 som odmietol kandidovať za SNS do parlamentu, pretože som povedal, že zo strany odchádzam. Presne si pamätám, 15. septembra mi prvýkrát osobne zavolal Slota, že ma ľudia v strane pozitívne vnímajú, aby som neodchádzal a že by ma navrhli za podpredsedu. Do roku 2010 som Slotu naozaj videl iba trikrát.

prečo ste chceli odísť zo SNS?

Ako 36-ročný človek som uvažoval, či ostať v tomto štáte a ďalej fungovať, alebo odísť do zahraničia, nadobudnúť skúsenosti zo sveta. Vtedy som nevidel svoju perspektívu v politike. A nevedel som, čo je mediálne vystupovanie. Keď som sa stal prvým podpredsedom SNS, a mnohí to môžu potvrdiť, často som mal tlačovky do jedného diktafónu; hľadal som svoj priestor, tvár a komunikáciu. Ale obiehal som regióny. Počúval som, čo je problém, prečo sa od SNS ľudia odkláňajú.

čo vám povedali?

SNS bola vnímaná ako korupčná strana. Okrem toho, že bola doslova vykradnutá. Nechcem tu hovoriť, ako sme niektoré veci financovali z vlastného. A v regiónoch bolo jasné posolstvo, že ak nenastane zmena v najvyššom vedení strany, už nikto neuverí nášmu politickému príbehu – pretože hodnoty sú zamieňané za pozície a výhody. Poctivo som obšliapal regióny, získal som podporu a už nebola iná cesta, ako stať sa predsedom SNS.

takže šéf z nevyhnutnosti?

Čo bolo potom pre mňa veľkým šokom, Slota mi vytvoril mínové pole

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite