Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chytré dohody

.martin Vlachynský .časopis .týždeň v ekonomike

Internetová peňažná mena Bitcoin neposlala tradičný menový systém do minulosti. No prekvapujúco odštartovala pozoruhodnú tichú revolúciu o ulicu vedľa.

kryptomeny na čele s bitcoinom sa stali súčasťou „urban“ kultúry posledných dvoch-troch rokov tak, ako nízkosacharidová diéta, bicykle „akože po dedovi“ a jazda Uberom. Väčšina tuší, že kryptomeny existujú. No len málokto nejaké niekedy použil. A ešte menej ľudí rozumie tomu, ako fungujú. Po hviezdnej chvíľke z konca roka 2013 a následných otrasoch (zánik burzy Mt. Gox či prvej Silk Road) záujem bežného diváka o bitcoin a spol. upadol.

Neznamená to, že sa mu nedarí. Jeho cena sa z povrcholového 200-dolárového minima v januári 2015 postupne vyšplhala až nad 600 dolárov. Čo je pre jeho fungovanie dôležitejšie, výrazne sa znížila jeho volatilita. Teda výkyvy ceny, keď denná odchýlka v rámci tridsaťdňových periód nepresiahla päť percent už rok a pol. Po brexitovom referende bola dokonca britská libra na chvíľu volatilnejšia ako bitcoin. Bez otrasov prežil aj historickú udalosť vo svojej biológii, takzvaný halving, keď sa rýchlosť pribúdania nových blokov (nových bitcoinov) znížila skokovo na polovicu.

No chlieb, benzín ani lístky na hokej si za bitcoin stále nekupujeme. A to je to, podľa čoho spoznáme peniaze. Kto čakal monetárnu revolúciu, je sklamaný. Kto však videl skôr technický a ekonomický potenciál kryptomien, ten má teraz žatvu.

ethereum, DAO a blockchain

Úspech bitcoinu priniesol celý vesmír rôznych kryptomien, ktorých je momentálne okolo 750. Vo väčšine prípadov išlo o variácie toho istého a ich život bol krátky a smutný. Alebo aj veselý, ako v prípade Coinye West, ktorá schytala žalobu od rappera Kanyeho Westa. Niektoré ponúkali vylepšené charakteristiky originálneho bitcoinu, najmä kompletnú anonymitu. Zopár ich však posunulo pôvodnú myšlienku kryptomeny, založenej na technológii blockchain, o level vyššie. Medzi nimi vysoko čnie ethereum.

Na rozdiel od tajomného Satoshi Nakamota, ethereum má verejne známeho zakladateľa. V roku 2013 ho teoreticky navrhol, v roku 2014 (pomocou financií získaných cez crowdfunding) naprogramoval a 30. júla 2015 oficiálne spustil Vitalik Buterin, ruský programátor žijúci vo Švajčiarsku.

Ak bitcoin mal raketový štart, tak začiatok etherov bol úder blesku. Táto virtuálna mena dosiahla v desiatom mesiaci svojej existencie trhovú kapitalizáciu jednu miliardu dolárov. Stále hlboko pod desiatimi miliardami dolárov kapitalizácie bitcoinu, no vysoko nad všetkými ďalšími alternatívami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite