Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Editoriál: Progresívne Slovensko?

.štefan Hríb .dalibor Roháč .časopis .editorial

Slovensko dnes akútne potrebuje kvalitnejšie politické strany. To ale nesmie zakryť otázniky pri ich vzniku. V spoločnom texte s Daliborom Roháčom predkladáme naše prvé pochybnosti.

Editoriál: Progresívne Slovensko? Ilustrácia Natália Ložeková/Natalialozekova.sk

ivan Štefunko a Martin Dubéci oznámili založenie think-tanku Progresívne Slovensko, ktorý sa môže zmeniť na stranu. Fajn. Mnohému bude možné tlieskať – hodnote za peniaze, zlepšovaniu ekonomických príležitostí marginalizovaných skupín, dôrazu na euroatlantické ukotvenie Slovenska.

Ak nám niečo na novom projekte prekáža, je to sémantika. V názve je slovo „progresívne“, pričom zakladatelia vidia spor progresívnych síl s konzervativizmom ako hlavný ideový konflikt Slovenska. O konzervatívcoch dokonca Dubéci píše, že sa „pokúšajú zachovať status quo, uzatvoriť sa a presvedčiť, že žiadna zmena nie je nevyhnutná.“

Naozaj?

Hoci ani jeden z nás nie je tvrdý konzervatívec, tvrdíme, že takéto prvoplánové vnímanie progresivizmu a konzervativizmu je nepravdivé. Oba termíny majú svoj hlbší význam, ktorý seriózny subjekt nemôže nahrádzať karikatúrou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite